Lika barn leka bäst

Fem år med CPAP och vattentank för ökad luftfuktighet från start. Första natten med lån av maskin från sömnkliniken var utan vattentanken och en hemsk upplevelse. Jag var så torr i munnen och svalget att jag knappt kunde gapa och svälja en klunk vatten efteråt.

Den senaste perioden har jag haft problem med jobbig rinnsnuva som inte handlar om förkylning. Jag har testat alla tips från en Facebookgrupp jag är med i om apparathygien och vattenkvalitet. Min mamma hade samma problem med rinnsnuva av maskinen och slutade med sin CPAP. Det var ingen bra lösning så jag har kämpat vidare och fått snyta mig i timmar ibland. Inte kul under pandemin då all snuva blir misstänkt smitta.

Igår bestämde jag mig för det enda förslag jag tidigare inte vågat pröva. Jag bytte vattentanken mot ett lock så maskinen fungerar utan vatten, ställde ett vattenglas bredvid sängen och testade att sova utan befuktare. Jag är tacksam för alla tips i gruppen och glad att jag vågade trots dålig erfarenhet av uttorkning från tidigare försök. Gruppdynamik när den är som bäst. Vi peppar varandra.

Jag har sovit bästa natten på länge.
Min CPAP’s ”ResMed MyAirfunktion” visar oftast 100 poäng (max) varje natt, men jag kan ändå ha dåliga sömnvärden med andra mätsensorer. Maskinen kontrollerar bara att all teknik fungerar, inte min faktiska sömnkvalitet.

Jag har fått betydligt mer djupsömn i natt och det känns uppiggande. Så stor skillnad. Min Ouraring har aldrig tidigare varit så nöjd.

Ouraringen gav mig en 👑 krona som uppmuntran

Slutsats

Självklart har de flesta av er läsare inte samma problem som jag. Det är inte poängen. Ni har förmodligen andra problem eftersom ni söker er till min lilla blogg.

Min tanke med att dela är att uppmuntra er till att söka efter likasinnade. Det är där hjälpen ofta finns. Hur många LCHF/Keto-grupper eller om annat jag än följer så får jag förmodligen inte andningshjälp.

I ”Sömnapné- och Snarkgruppen” på Facebook får jag inte hjälp med frågor om djupsömn mätt med Ouraring eller Withings Sleep. De frågorna får jag söka svar på i andra grupper. De flesta forumgrupper är fokuserade på ett litet ämne och de grupperna är guld värda om man som jag söker spetskompetens inom något som gäller just mig.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Lika barn leka bäst

 1. Jag har haft min CPAP sedan dec-2018, med befuktare, bytte till den ganska snabbt. Men funderar på om min ”snuva” också beror på befuktaren. Fick något att tänka på.
  Just nu tänker jag på hur det skulle vara att resa med CPAP maskinen, behövs det intyg.
  För utan kan jag inte längre sova.
  Jag har nog ungefär samma medeltal/ timme som Berndt.

  • Jag har inte haft problem att resa med min. Den räknas som medicinskt hjälpmedel och räknas inte med i handbagaget utan går som extra. Det finns intyg att få från sömnkliniken, men jag har aldrig haft det.

 2. Så intressant att följa här. Jag skall hämta ut min CPAP om en vecka. När jag provsov med deras lånade maskin mättes jag till 41 andningsuppehåll/ timma !!!!! Så när jag träffade läkaren så sa de att jag i dessa covid-19 tider ändå var deras VIP kund ☺️ Men jag har diabetes typ 2 som diagnostiserats 15 okt 2020. Nu innehar jag Ouraring så jag 😓 jobbar på med att ta hand om mig. Kol och ppa kan läggas till men känns nästan som du är min mentor du och Martina Johansson. Det är aldrig försent att börja försöka ta hand om sig. Tack för din blogg. 😘🥰😍

  • Tack, det finns mycket att göra. Jag fick diagnosen 2015 och fick CPAP i maj 2016. Det finns därför mycket skrivet här. Du kan skriva CPAP i sökrutan för att hitta. Det första skrevs 15/8 2016 och heter ”Till slut fick jag min CPAP”. Sen dess har jag bytt till annan mask

 3. Jag är nu på min tredje CPAP maskin och det är nu antagligen samma som du har.

  Som sagt, vi är olika, och jag har aldrig haft problem med fuktandet. Jag har nästan genast lärt mig ligga på rygg o sova så masken läcker inte heller när jag är nästan stilla.

  Jag började kring 2008, före min bypass i alla fall (2013). jag är nöjd och reser inte heller bort utan att ha maskinen med mig.

  MEN jag är inte nöjd med designen på den nya maskinen, vass kant längst upp och vatten tanken kan bara öppnas åt ett håll. Fast maskinen är mindre gör det här att den kräver mera utrymme på bordet vis sängen. Kan bara svängas åt två håll – så jag kommer åt att ta ut tanken. Masken kan inte förvaras ovanpå maskinen utan det krävs en avställningsyta bredvid. Slangen har nån typ av värmning i höljet och är därför kanske styvare än den gamla – så också slangen måste vila på ett annat sätt, annars ”sprätter” den omkull vattenglas och annat på bordet.

  Men den tystaste av alla mina maskiner är den. 🙂 Och den behövs, den angriper i medeltal 1,6 ggr/timme min andning…

  • Jag har bara haft problem de senaste två månaderna. Aldrig tidigare. Tvärtom. Därför har jag aldrig testat utan vatten innan. Jag har kvar stela slangen men byter nog den också. Tack för påminnelsen. Jag sover också mest på rygg, men allt fungerar oavsett hur jag gör.

Kommentarer är stängda.