Hur går jag vidare?

Orsaken att jag skriver om den här historien är att jag känner frustration. Hur går jag vidare? Accepterar att jag som alla andra åldras och då tillhör lite skavanker? Hur långt ska det gå?

Jag är pensionär sen fyra år och behöver tänka på min ekonomiska situation. Det blir för dyrt att söka privat vård på det sätt jag kunnat göra tidigare och det borde finnas adekvat hjälp att få i vårt ordinarie vårdsystem. Jag skulle kunna skriva mycket om hur galet jag tycker mycket är men då tror ni väl jag blivit politiker på äldre dar och det är inte meningen.

Det finns inget helhetstänk och jag behöver vara frisk för att orka igenom vårdapparaten. Ni som följt mig länge kanske minns hur jag kämpade i flera år mot Försäkringskassan för att få vara deltidssjukskriven. Det slutade med att jag stannade kvar på halvtidsjobb på egen bekostnad tills det blev pension. Jag gav upp. Diagnosen var utmattningsdepression och den har jag själv aldrig trott på.

Jag har mig veterligt inga livshotande problem idag. Blodtrycket är högre än jag är van vid, men jag har inte för avsikt att få 15 min med en okänd VC-läkare för att få ett recept på blodtrycksmedicin. De skulle förmodligen ta fler prover och konstatera att jag inte är döende eftersom alla prover är inom referens. Hur jag sen mår är inte intressant. Det verkar vara normalt åldrande. Eftersom jag sen tidigare har tillgång till funktionsmedicinens referensvärden vet jag att det finns brister som signalerar att något är fel. Tarmhälsan kunde vara bättre.


Parentes

Visst är det intressant att funktionsmedicinarna använder andra referensvärden än vanliga vården?

Jag tolkar det som optimala värden, medan de officiella referensvärdena är ”du-håller-inte-på-att-dö-värden”


I december 2022 anmälde jag och maken oss till en digital vårdtjänst som heter Blodtrycksdoktorn. Den är öppen för alla att testa. Du som är intresserad kan läsa mer på deras hemsida eller fråga mig i kommentarerna.

De skickar en blodtrycksmätare och resultatet hamnar digitalt i deras app (BankID). Vi fick mäta vid 6 tillfällen enligt deras framtagna schema (väldigt strikt) och båda två fick 2022-12-12 följande svar:

Din sköterska har meddelat att du ej är i behov av vår tjänst och vi har därför avregistrerat dig från Blodtrycksdoktorn.

Detta innebär att du inte längre kommer kunna logga in i appen Blodtrycksdoktorn. Skulle situationen ändras längre fram är du välkommen att kontakta supporten på nytt så kan vi enkelt öppna kontot åt dig igen.

Blodtrycket 2022-12-12

Jag var för frisk för att bli utvärderad regelbundet för drygt ett år sen. Sen dess har jag tyvärr inte så många blodtrycksmätvärden, men jag har som vanligt en hel del annat jag följer. Nu har jag anmält mig till Blodtrycksdoktorn igen och ska få en ny mätare hemskickad. Det blir digitala läkarbesök med möjlighet till andra provtagningar på anslutna laboratorier.

Det blir steg 1, så får vi se sen.

Veckans blodtrycksmätningar

Min app är lite annorlunda än Blodtrycksdoktorns men den som är van vid blodtryck förstår nog. Den visar grönt för bra värden, gult när den varnar och rött när det blir alarm. Den här veckan började bra (veckan tidigare var helröd) men något är på gång. Jag har mina aningar (stressartade) men det visar sig snart i så fall.

Tålamod är viktigt 🤩.

Inte min bästa gren.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Hur går jag vidare?

 1. Det är ju intressant hur hälsocentraler agerar. Jag är väldigt frisk (än så länge, fyller 65 i år). För drygt 4 år sedan var jag på en hälsokontroll eftersom jag hade fyllt 60. Allt såg bra ut förutom mitt kolesterolvärde. Distriktssköterskan hade ett långt samtal om det, varvid jag plockade fram några artiklar om kolesterol, skrivna av bland andra Uffe Ravnskov. Hon insåg att hon inte skulle kunna övertala mig att ta statiner, men berättade att jag skulle bli kallad framöver för vidare ”behandling”. När uppmaningen kom att jag skulle ta kontakt struntade jag i det och har fortsatt att må bra.

  Paradoxen verkar vara att vissa fall högprioriteras (högt kolesterol), medan andra inte alls prioriteras, som ditt med dåligt mående och förändrat blodtryck.

  Jag har inte jättestort förtroende för vården, så jag är tacksam så länge jag får vara frisk.

  • Vi verkar resonera lika 😀. Jag har bra kolesterolvärden just nu men hade högt för många år sen. Jag gjorde som du och tog diskussionen med läkaren. Det var som att möta en vägg. Hon höll i receptblocket och jag sa att det var ingen idé. Till slut sa jag: Skriv i journalen att jag tackar nej.
   Då vände det och vi hade ett bra samtal. Hon kallade mig till ny provtagning något år senare och sen dess är det ok. Ingen klagar länge och inga recept ännu 😀

 2. Väldigt intressant. Känner samma sak om min vc när det gäller värk i stora delar av kroppen.

  • Jag har ”småkrämpor” inga allvarliga men sammantaget blir det lite mycket och blodtrycket är en vedertagen signal de borde ta på allvar. Någonting händer känner jag och vill förhindra att det blir värre

Kommentarer är stängda.