DNA 🧬 vad fĂ„r vi veta?

Vi Àrver hÀlften av generna frÄn mamma och andra hÀlften frÄn pappa. Hur mycket pÄverkar det vÄr hÀlsa, kanske sÀrskilt nÀr livet gÄr mot sitt slut? Blir vi klokare av att kÀnna till vÄrt DNA?

Senaste Äret har jag lÀst en hel del och lÀrt mig mer om DNA och ÀndÄ kÀnns mycket vÀldigt diffust. Det Àr ett komplicerat Àmne. Jag blir övervÀldigad av hur mycket som gÄr att fÄ ut nÀr man vÀl fÄtt sin saliv analyserad och resultatet levererat i en liten oansenlig textfil. Obegripliga mÀngder av data, vÀldigt komprimerat.

Just nu cirkulerar mycket reklam om DNA-test för att fÄ veta sitt ursprung. Det Àr en överdriven marknadsföring. Det handlar endast om att statistiskt fÄ veta sannolikheten för sitt etniska ursprung. Det Àr inget som syns tydligt i DNA. Jag har tex sameblod och DNA kan inte beskriva hur. Det Àr vanlig slÀktforskning som gÀller. DNA underlÀttar dÀremot att bekrÀfta slÀktskap och det har jag haft stor nytta av.

Vid den hĂ€r tiden förra Ă„ret skickade jag och min man in varsitt DNA-test. Det kom pĂ„ tal nĂ€r jag var patient hos Funmed, men blev aldrig gjort eftersom det inte var nĂ„got specifikt dĂ„ vi ville ha svar pĂ„. I samband med att jag lĂ€ste en bok om huruvida kroppsvikten pĂ„verkas av vĂ„ra gener blev det aktuellt igen och nu blev det gjort. Jag diskuterade den eventuella nyttan av att veta med Martina Johansson som sedan lĂ€nge testat sig och till slut var jag sĂ„ nyfiken att bĂ„de maken och jag skickade in. Hon nĂ€mnde att hon har det som kallas ”fetmagenen” och det gjorde sĂ„ klart mig nyfiken. Hur kan hon ha den?

SlĂ€ktforskning var inte mitt huvudintresse nĂ€r vi bestĂ€llde testet, men har blivit sen jag insĂ„g hur kul det Ă€r. Eftersom jag alltid vill bĂ„de mĂ€ta och veta blir jag förvĂ„nad nĂ€r jag i olika slĂ€ktforskningsforum lĂ€ser hur det finns personer som avrĂ„der frĂ„n att ta DNA i syfte att fĂ„ veta mer om den egna hĂ€lsan. De intresserar sig bara för slĂ€ktskap. Det handlar om rĂ€dslan över att pĂ„ egen hand och utan handledning hantera de eventuellt negativa hĂ€lsobesked som kan finnas i ett DNA-test. För mig Ă€r det tvĂ€rtom. Jag vill veta allt – alltid. VĂ„rt primĂ€ra syfte med testet var att fĂ„ signaler om hĂ€lsan eftersom vi bĂ„da har vad vi kan gissa â€Ă€rftlig hĂ€lsobelastning”. SlĂ€ktskapsbiten blev bonus och det obegripligaste av allt var, att vi Ă€r slĂ€kt med varandra Ă€ven om det Ă€r pĂ„ lĂ„ngt hĂ„ll. Det hade vi sluppit veta đŸ€Ł utan DNA 🧬? Det Ă€r en historia för sig đŸ€“ hur besatt jag blev av att ta reda pĂ„ hur.

HÀlften av mina gener kommer frÄn min pappa och hÀlften kommer frÄn min mamma. Pappa hade förmodligen inga registrerade sjukdagar som anstÀlld civilingenjör. Han strÀvade pÄ oavsett hur han mÄdde. Mamma var hemmafru tills jag var vuxen med ansvar för fem barn med 15 Ärs spridning. Hon var sjuklig frÄn barndomen med bÄde polio och TBC och det prÀglade hÀlsan resten av hennes liv. Pappa dog av akut hjÀrtfel vid 71 Ärs Älder. Mamma var hjÀrtopererad vid 71, dement vid 77 och dog Äret hon skulle fylla 85. SjÀlvklart kan jag inte redogöra för mina förÀldrars hÀlsoresa i ett blogginlÀgg. Att jag nÀmner det handlar bara om att jag ofta tÀnker pÄ vilken genbelastning jag bÀr pÄ och vad jag i sÄ fall med mer kunskap kan pÄverka innan det Àr för sent.

Blev jag klokare av mitt DNA-svar?

BÄde ja och nej. Det handlar om vad jag ville veta. Jag har hittills en markör som testbolaget identifierat att vara uppmÀrksam pÄ. Det handlar om ögonen och det Àr sÀrskilt viktigt för oss eftersom makens syn redan Àr restnoterad. Det finns fler databaser med kopplingar att söka i Àn testbolagets. Det Àr bara tid och kunskap som behövs.

Är du intresserad av genetik? Är du testad? Vill du testa dig? Jag kan tillrĂ€ckligt mycket för att guida dig en bit pĂ„ vĂ€gen.

Tack för att du lÀste, vÀlkommen tillbaka

6 svar pĂ„ ”DNA 🧬 vad fĂ„r vi veta?”

 1. Hej! Vilket test ska man vÀlja nÀr man vill ha bÄde slÀktskap och hÀlsa? Ifall allt Àr pÄ engelska klarar man dÄ ut alla ev.sjukdomar?

  • Hej
   Alla forskningsdatabaser Àr pÄ engelska oavsett du söker slÀkt eller hÀlsa.
   Du fÄr inte veta nÄgot om vilka sjukdomar du har, bara om dina gener rent statistiskt visar om du har större eller mindre risk att utveckla vissa sjukdomar. Genlaboratoriet visar bara exempel pÄ vissa vanliga gendefekter om du har dem eller inte. För att göra en djupare analys behöver du ladda ner filen till din dator och sen ladda upp den i andra databaser och leta vidare. Filen sparar du pÄ ett sÀkert stÀlle om det dyker upp nÄgot nytt stÀlle att söka i. Mitt test Àr gjort hos 23andme.com

 2. Hej, jag vill ocksÄ veta, det Àr intressant, alltid. Har tÀnkt att Ätminstone, ta ett DNA test för slÀktskap, kanske fÄ svar pÄ frÄgor som Àr oÄtkomliga annars?
  Sen tycker jag om din blogg, sÄ det Àr roligt att du Àr tillbaka hÀr ocksÄ. (Följer Àven pÄ insta) MVH Eva

  • Hej, vad kul đŸ€©
   Om du ÀndÄ tar DNA för slÀktskap fÄr du Àven resten om hÀlsa i samma test om du vÀljer rÀtt bolag. DÀrifrÄn kan du hÀmta hem filen och gratis lÀgga upp den i flera andra bolags databaser dÀr det bara handlar om slÀkt.

 3. DNAtest, nÀ, det fÄr rÀcka med lite slÀktforskning om vilka mina förfÀder var och var dom levde.

Kommentarer Àr stÀngda.