Sömnen är viktig

Jag skrev en tråd om sömn och glymfsystemet i Ketoskolans Facebookgrupp och kopierar den hit, så får fler läsa. Ämnet kom upp eftersom allt fler köper Ouraring för att mäta sömn.

Om ni är intresserade av den senaste sömnforskningen rekommenderar jag Matthew Walker. Ledande brittisk sömnforskare på Berkley. Det finns föreläsningar på Youtube men även hans bok Sömngåtan på svenska. När jag hittade honom för några år sen förändrades mitt liv. (Han finns med bakom Ouraring).

Jag har både dålig andning och dåligt lymfsystem och var genom det under 2018 på två föreläsningar med Anders Lönedahl. Han är duktig på att förklara det mekaniska sambandet mellan andning och hälsa och där ingår det glymfatiska systemet. Jag bloggade om det då om någon minns.

Det är en dansk forskare Maiken Nedergaard som gjort upptäckten och kallar det glymfatiska systemet för hjärnans tvättmaskin. Googla gärna på hennes namn. Det finns många lättlästa artiklar på svenska. Tvättmaskinen fungerar bara under äkta djupsömn. Det är aldrig för sent att börja ge hjärnans tvättmaskin en chans. Ouraring är en väldigt bra start att se vad som påverkar.

Ni som inte vill satsa på sömnregistrering kan fixa det ändå. Det viktigaste för djupsömnen är att somna tidigt dvs 22:00. Perioden efter insomnandet har mest djupsömn, medan morgontimmarna har mest REM-sömn. Båda är viktiga, men just tvättmaskinen är djupsömnens arbete (den rensar bort plack dvs förebygger demens) och det styrs av den cirkadiska dygnsrytmen (solen) så vi kan inte styra om det genom att ”sova längre”.

Nattugglor förlorar djupsömn och alltför morgonpigga förlorar REM-sömn. 22:00 🕙 till 06:00 🕕 är optimalt dvs 8 timmar (varken mer eller mindre 🤓😅).

REM-sömn hanterar sorteringen av det som händer dagtid. Vi kan kalla det ”städar hårddisken”. Minnen behöver flyttas och lagras systematiskt för att finnas kvar en längre tid, medan vissa onödigheter städas bort helt.

Ni som tycker det här är intressant läs Sömngåtan.

Sömngåtan bok av Matthew Walker
Boken som förändrade mitt liv
Tack för att du läste, välkommen tillbaka