Borrelia – ett gissel

När jag läser det jag hittills skrivit under 2021 om 2020 låter det som att jag flippade ur helt. Så var det inte. Jag tog bort alla måsten och ”får inte”. Hela det regelverk jag själv varit med och byggt gällde inte längre. Som en trotsig treåring var det ”jag gör som jag vill”.

Jag har ända sen start letat runt i vilken kosthållning andra sagt fungerar, testat och utvärderat. Det som fungerat har jag stannat kvar i utan att fortsätta reflektera. Det som fungerar måste vara bra. Det mesta jag testat har inte fungerat på mig även om det fungerat på ”alla andra”.

Efter min två år långa utredning på FunMed visste jag ganska väl var mina egna svagheter fanns och jag lärde mig hur jag skulle parera dem, utan att följa vad någon annan föreslagit. Det fungerade fantastiskt bra och i maj 2019 var jag friskare och piggare än på mycket länge. Det som hände sen är ingenting som någon kosthållning kan påverka. Jag fick Borrelia efter ett fästingbett i april 2019. Jag visste om fästingbettet och var till vårdcentralen och blev bedömd, utan åtgärd. Sen blev hösten 2019 som en enda lång utförsbacke. Borrelian var starkare än alla läkande kosthållningar jag känner till. Därför sökte jag mig till andra experter än de jag normalt lyssnar till. Det finns två vägar att gå. Utan antibiotika med naturmedel (örter) och med antibiotika som då ska vara dubbel dos under ovanligt lång tid.

Att vara sjuk i Borrelia innebär att mycket bryts ner, även mental förmåga. Jag hade inte ork att ta tag i min egen hälsa utan sökte ständigt genvägar. En sån genväg var att hoppa över måltider (istället för att äta fel) även om jag sen länge vetat att just periodisk fasta inte fungerar på just mig i längden. Jag tycker det är ganska logiskt att det blir näringsbrist på sikt. Var kommer annars näringen ifrån? För mig var det i början självklart att följa linjen med naturmedel och örter. Problemet var bara att jag inte märkte någon skillnad. I början av 2020 gav jag upp och tog hjälp från Vårdcentralen. Jag kände mig rätt desperat och efter övervägande, valde jag den dubbla, 3 veckor långa antibiotikakuren. Det var en pärs. Jag kan inte i ord beskriva hur tufft det var och sista veckan kändes som en månad lång. När jag tog sista tabletten hade jag bara en sak huvudet – att återställa tarmfloran. Den var förmodligen DÖD vid det laget. Den jag arbetat med på olika sätt under flera år.

Några veckor senare blev jag väldigt lindrigt sjuk, men påtagligt annorlunda allt jag varit van vid. Jag tog prover i maj och vet att jag just då hade lägre nivå av D-vitamin efter en vinter utan solsemester och jag vet att min tarmflora var kass, kanske obefintlig.

Jag var sjuk flera veckor och VC bedömde det som ”förmodad covid-19”. Test var inte för allmänheten då. Största problemet var syresättning av blodet. Just nu ligger det inslag på SVT som jag känner jag kan bekräfta. Så var det för mig. Jag klarade mig bra (om det nu var covid-19) och om inte (jag har inga antikroppar, men det är det många bekräftade som inte har) så var det en märklig historia efter min Borreliaresa. Mig kvittar det egentligen vilket, jag vill bara vara frisk. Frisk blev jag som jag skrev igår, av 2 veckor lång PKD (Paleolithic Ketogenic Diet). Det var som att trycka på en resetknapp. PKD går att hitta i sökfältet.

Inslaget om covid-19 och tarmbakterier finns här SVT Nyheter/Vetenskap

Liten, men inte så oskyldig
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Borrelia – ett gissel

 1. ”Jag fick Borrelia efter ett fästingbett i april 2019. Jag visste om fästingbettet och var till vårdcentralen och blev bedömd, utan åtgärd.”
  Sa dom att det var borrelia, ja eller nej eller visste dom inte och bara sa att du ska avvakta och se om du blir sjukare,typ huvudvärk neuroborrelios
  Tog dom något prov.

  När du sen fick antibiotika var det på grund av symtom eller något prov.

  ” Sen blev hösten 2019 som en enda lång utförsbacke. Borrelian var starkare än alla läkande kosthållningar jag känner till.”
  Min åsikt är att man direkt ska ta antibiotika om man tror att det är borrelia, jag skulle aldrig pröva något annat först men möjligen samtidigt.
  kåvepenin är inte så starkt Doxycyklin är starkare och kan ställa till problem med tarmflora.

  Läkarkåren har felaktiga råd om diabetes och kost, när det gäller borrelia så har dom även felaktiga råd och dom erkänner aldrig att deras undersökningar inte fungerar, antibiotikabehandling kanske inte fungerar på en del, något är fel i deras läroböcker.

  • I april 2019 hände ingenting – ”avvakta”
   Under hösten togs prov pga en svullnad (inte vid bettet) som inte gav sig. Provsvaret var pos men jag fick aldrig beskedet och togs om i jan 2020.
   Jag fick Doxyferm dubbel dos i 21 dagar

 2. Lite samma erfarenheter (inte borrelia som tur är). Har i tiotals år försökt följa strikt LCHF utan att lyckas vara långsiktig. Efter några intressanta TV-program av den engelska läkaren Michael Mosley skaffade vi två av hans böcker Blodsockerkoll på 8 veckor och Gå ner i vik och förbättra din hälsa.
  Det är en bas av LCHF i hans tänk men också (traditionell) lågkalorikost där det ingår lite mer kolhydrater och kombinerat med nån variant av hans 5:2 diet.
  Eftersom jag äntligen, efter att ha provat några veckor, kände att det här var rätt för mig har jag kommit till följande egen variant:
  Mån-fred kör jag 800-1200 kalorier/dag (så nära 800 jag kan komma utan stress), lörd-sönd äter jag ganska fritt (lite gott till kaffet, större portioner etc).
  Till detta periodisk fasta varje dag från c kl 19 till kl 11 följande dag.
  Vikten går nedåt i små trappsteg (lite upp varje weekend, ner under veckan).
  Eftersom min hustru också tände på de recept som finns i böckerna är det lättare än när jag körde strikt LCHF, då hustrun inte var med på tåget.
  Vi får se, men från c 91 kg är jag nu på c 83 och siktet är så långt mellan 70-80 kg som jag orkar komma, för att sen såga på därifrån.
  Regelbunden vägning är bra, så man genast reagerar när man går åt fel håll
  Var och en salig på sin tro och jag hoppas jag nu har hittat den variant som passar min kropp och fysiologi.
  Ja, och under den här perioden har både långtidssockermätning och fastesocker visat värden jag inte sett på tiotals år, klart under alla diabetesgränser! 🙂 🙂

Kommentarer är stängda.