Kaloritesen

Som en fortsättning på gårdagens inlägg om makron har jag funderat alltmer på kalorier och hur de påverkar eller inte påverkar vår vikt. Under mina första viktminskningsförsök med Viktväktarna och andra mer eller mindre kända metoder var jag helt besatt av kalorier. Det visste väl varenda människa att man måste äta färre kalorier än man gör av med eller hur? Det är väl ändå vetenskap? Hur är det med det egentligen?

När jag för någon vecka sedan presenterade det verktyg jag själv använt sen 2003 fanns inte kalorier ens i tanken. Jag har fått några frågor på det och eftersom kalorier är en så otroligt enkel beräkning att lägga till har jag gjort det.

Tabell med olika teorier om näringsintag angivna i % av dagsintag.

Tabell med olika teorier om näringsintag angivna i % av dagsintag.

Näringsintag enligt Viktväktarna 1977

80 gram
Ange önskad mängd protein

energi %

80 gram
Ange önskad mängd kolhydrater

energi %

31 gram
Ange önskad mängd fett

energi %

kcal

Viktväktarna var en highprotein-verylowfat-diet på den tiden. 25-30 g kött till frukost, 150 g kött till lunch och 200 g kött till middag förutom en rejäl mängd lågkolhydratgrönsaker och minimalt med fett var ransonen för mig. Grovt räknat blir det ca 80 g rent protein per dag för en kortare kvinna. Eftersom energin från kolhydrater skulle ha samma procent blev det också 80 g och det vet vi som ätit LCHF/Keto ett tag är mycket i relation till vad vi är vana vid. För att få ihop 35-35-30 ur tabellen måste vi lägga till fett och det blir hela 30 g eftersom fett innehåller så mycket mer kalorier än protein och kolhydrater. Totalt för mig blev det inte ens 1000 kcal per dygn dvs rena svältkosten om man jämför med LCHF. Ändå var det svårt att gå ned i vikt. Det var långt ifrån alla som lyckades.


Protein (4 kcal/g) Kolhydrater (4 kcal/g) Fett (9 kcal/g)


Roa dig gärna med att dra i reglagen och jämför med de riktlinjer som finns i tabellen ovan. Det är kul att se hur stor skillnad det är på något som fungerar och något som bara fungerar i teorierna.
(Vill du återgå till ursprungsvärdena är det bara att uppdatera sidan)

Ställer man in vanlig LCHF för en liten kvinna som jag dvs max 60 g protein och 20 g kolhydrater och fett till 75 % (drygt 100 g) så är vi uppe i över 1200 kcal och förutsättningar att bli mätt börjar öka.

Ökar vi till det som kan kallas mitt eget framgångsrecept 10-2-88 med 65 g protein, minimalt med kolhydrater och väldigt mycket fett så blir det hela 2500 kcal och det kan väl inte någon som knappt tränar gå ner i vikt på? Tja jag tänker inte ta den diskussionen eftersom det är kaloritesen som gäller än så länge. Jag bara konstaterar att det fungerar och att man håller sig väldigt mätt och nöjd.

65 gram
Ange önskad mängd protein

energi %

15 gram
Ange önskad mängd kolhydrater

energi %

245 gram
Ange önskad mängd fett

energi %

kcal

Reflektion

2005 lärde jag mig uttryck som hormonell viktminskning och kaloritesen fick sig en rejäl känga. För mig var det solklart att det var en bättre teori eftersom jag ändå aldrig fått kaloriräkning att fungera. Jag var helt säker på att det skulle bli allmän kännedom hur fel kaloritanken är och varför den inte fungerar. Vi är inga förbränningsugnar, vi är hormonella varelser som behöver äta naturlig mat och inte mat som behöver långa innehållsförteckningar och näringsdeklarationer med kalorital som ändå inte stämmer.

Den uppmärksamme läsaren har kanske noterat att det jag kommit fram till överensstämmer rätt väl med det dr Atkins kallar fettfasta och plötsligt fanns det forskning bakom att det fungerar att gå ner vikt utan att bry sig om antalet kalorier och framför allt genom att vara mätt och belåten hela tiden.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Kaloritesen

Kommentarer är stängda.