Vad är vad?

Vad sänker blodsockret?

Vi som äter LCHF vet att högt intag av kolhydrater höjer blodsockret och att lägre intag sänker blodsockret. Glukosmängden går inte att sänka hur mycket som helst bara genom att minska på kolhydraterna. Fasta påstås sänka blodsockret. Det är ju NOLL kolhydrater och borde ge superlågt blodsocker. Det stämmer inte på mig. Glukoneogenesen drar igång direkt och jag ligger alltid över 5,5 nästan 6,0 så fort fastan bryts. Jag har gjort ett par tester med min CGM, men behöver göra fler för att säkert veta.

Probiotika (surkål/kefir) påstås tillsammans med resistent stärkelse (prebiotika som potatismjöl/bönor) sänka blodsockret och det har jag lyckats med temporärt under enstaka tester, men inte bestående. Jag har tvärtom ökat mitt långtidssocker (hbA1c) under den tiden jag testat. När jag tillför bönor blir det mindre av något annat eftersom jag inte äter mer sammanlagt och rätt balans har jag inte hittat.

Stress vet jag kan höja glukosmängden. Jag tror inte längre att allt handlar om vad man äter. Dålig sömn påverkar förmodligen också glukosproduktionen. Återhämtning är viktigt för hälsan och sover man inte ordentligt rubbas dygnsrytmen som sköter många funktioner. Stress är svårt att mäta. Jag kan inte peka på en glukoskurva och hävda att stress påverkar den.

Dagens reflektion:

Glukos (i blod eller vävnad) mäter vi för att det är enkelt men vad får vi veta egentligen? Är det inte insulinnivåerna vi vill mäta? Det är som jag förstått det insulinet som styr om vi ska lagra eller tömma fett ur depåerna. Om depåerna är inflammerade (lipödem) vad händer då? Kan insulinet sköta sitt jobb? Insulinresistens ingår i metabola syndromet, innebär det att någon med kronisk inflammation (jag) får ett annat förlopp i balansen insulin/glukos dvs insulinresistens/diabetes typ 2, eller är inflammationen jag har dold någonstans och diabetes typ2 helt oberoende av varandra? Orsak och verkan? Förlåt om det låter snurrigt, men det är precis så snurrig jag känner mig när jag inte får svar.

Dagens fråga?

Hur ser det ut med kopplingen högt glukos, kronisk inflammation och insulinresistens? Är det bara jag som har den kombinationen? Jag är hyfsat säker på att det inte är så.

Sen jag började mäta glukos kontinuerligt och började förstå att vi har samma glukosmängd i vävnadsvätskan som i blodet blev jag väldigt förvirrad och har inte hittat någon som kan reda ut det åt mig.

Högt blodsocker är diabetes i någon form, men högt glukos i vävnadsvätskan (interstitialvätska kallas det om någon vill googla) får mig att tänka på många fler sjukdomar. Vävnadsvätska och lymfvätska, vad skiljer dem? Är det samma? Vad händer med lymfsystemet om glukosmängden ökar? ”Diabetes i lymfan”? Är det lipödem? Vet någon svaren? Vem i så fall.

Dagens konstaterande!

Jag mår bättre och känner mig friskare i kroppen ju lägre och stabilare glukoskurva jag har. Att mäta kontinuerligt med min Freestyle Libre och ändå slippa sticka i fingret, inspirerar att äta så strikt det bara går. Det är ketonerna som ger mig energi och det är lättare att hålla energi- ketonnivån hög när glukosmängden är låg.

För mig verkar det fungera bäst med jämn dygnsrytm, regelbunden sömn, inga större måltider på kvällen. Helst inte äta efter 18:00 men något litet mellanmål, med mest fett i fungerar.

Nu har jag mätt under 135 dagar och den här kurvan säger mig som vet vad den betyder en hel del om vad jag behövt jobba med under den här tiden.

Jag återkommer till den.

135 dagars mätning fördelat på dygnets 24 timmar

Tack för att du läste, välkommen tillbaka