Mer om glukosmätningarna

Jag har mycket att berätta om mina glukosmätningar. Det är bara så svårt att hitta struktur och jag är dålig på förvaring av anteckningar så det blir att leta i kalendern för att minnas.

Freestyle Libre-systemet som jag använder fungerar så att sensorn mäter glukosvärdet i vävnaden var 15 minut och kan spara 32 värden dvs 8 timmar. Jag måste läsa av med mätaren eller telefonen var 8:e timme eller oftare för att inte tappa värden i långtidskurvan. I början var det där inget problem eftersom jag var nyfiken, men nu efter 4,5 månad händer det rätt ofta att jag missar och det blir glapp i kurvan. Blir det längre intervall än 8 timmar mellan avläsningarna försvinner de första, nuläget finns alltid med..

Ex Läser jag av 23:00 och sen 8:00 nästa dag får jag inga värden för 23:00-24:00 i kurvan. De senaste 8 timmarna sparas.

När vi var på LCHF-magasinets After Work 7/1 missade jag avläsningen på kvällen och tappade ända från 19:00 ungefär, men eftersom jag åt 17:00 så kan vi se hur fin kurvan är efter en god ”äkta LCHF-portion” på Blues Kök & Bar i Globens köpcentrum. Det märks inte att jag ätit. Precis som det ska vara när man äter LCHF enligt konstens alla regler. Jag brukar för minnet fotografera maten, men missade det den gången.

Fiskmåltid (LCHF) på Blues Kök & Bar vid 17:00-tiden

Enligt alla forskningsregler ska man kunna upprepa det man kommit fram till. Därför visar jag även kurvan från förra After Work-besöket hos krögaren Leif Magnusson. Jag åt 17:00 även då och kurvan finns för hela kvällen. Inga överraskningar alls. Tesen håller.

Köttmåltid (LCHF) på Blues Kök & Bar vid 17:00-tiden

Jag hittar ingen matbild från det tillfället heller men jag minns att jag åt kött. Leif serverar alltid två LCHF-rätter att välja mellan när vi kommer på After Work. Bilderna här nedan visar mat från andra tillfällen vi varit där.

LCHF-måltid på Blues Kök & Bar i Globens köpcentrum

LCHF-måltid på Blues Kök & Bar i Globens köpcentrum

Som jämförelse lägger jag här nedan upp två andra tillfällen som inte varit lika lyckade. Den första är nyårssupé på restaurang i Uppsala. I förväg anpassad så där som vi LCHF-are gör när vi beställer. Vi ber att slippa tex potatis, ris och lite annat.

Nyårssupé på Villa Romana i Uppsala (16:00-17:30)

Mussla med blomkål till förrätt och Oxfilé med hyfsat ok tillbehör till varmrätt

Väldigt god mat och helt ok resultat jämfört med mycket annat jag testat vid andra tillfällen, men det visar ändå hur mycket noggrannheten i tillredningen gör.

Nästa tillfälle jag visar är från ett julbord på Viking Cinderella. Buffet är alltid lättast, men det finns grynnor där också. Man vet inte exakt vad man får i sig, men jag är ju väldigt rutinerad navigatör. Vi hade sittning 18:30. Helt ok så klart om man ser till sjukdomsförlopp men jag strävar ju efter en plan och låg kurva under 5,0.

Julbord 18:30 på Viking Cinderella

Jag var på ytterligare ett kryssningsjulbord. Den gången vid lunchtid på Siljas årliga julfest för oss kryssningsarrangörer. Vi åt mellan 11:00-12:00 ungefär och resultat är ännu bättre. Skillnaden går inte att redogöra för i detalj men jag körde bil och drack bara kranvatten, på Cinderella drack jag lite vin till maten.

Julbord på Silja Line 11:15-12:00 (enbart kranvatten till maten)

Vad jag gjorde på kvällen när kurvan galopperade minns jag inte längre. Personalfest på jobbet kunde varit en anledning men den var jag inte med på. Jag vet att jag var hemma så förmodligen ”testade” jag något, men jag hittar inga anteckningar. Ofta när kurvan ”galopperar” har jag ätit något olämpligt som höjer och sen fortsätter det att gunga några timmar till utan att jag fortsätter att äta. Det blir efterdyningar.

Jag förstår att många blir nyfikna och själva vill testa med en CGM-sensor och så länge man som jag betalar själv borde det vara rimligt, men tyvärr är det inte så just nu. Det råder brist på dem och tillgången är inte i takt med efterfrågan, men jag har läst att de är på gång att öka produktionen. I framtiden borde det vara möjligt om inte annat i vinstsyfte för Abbott som är tillverkare.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka