Saltbrist -> huvudvärk?

Jag har så länge jag minns vaknat vissa dagar med en lätt begynnande huvudvärk typ migrän. Oftast har det räckt att kliva upp, gå på toaletten, dricka lite vatten och sen en massa kaffe förutom frukost. Jag har accepterat att huvudvärken efter några timmar tonat ut och sen har jag inte tänkt mer på det.

Andra dagar däremot har ingenting av det jag gjort hjälpt, huvudvärken har varit intensivare och alla försöka att dämpa den har lett till illamående och i värsta fall kräkningar. Det enda som hjälpt har varit ett mörkt rum och sängen i några timmar, oftast med huvudvärkstabletter. Jag fick förr starka migräntabletter och tog dem i brist på bättre vetande. Sen jag började med LCHF har dessa riktiga migränanfall (som resulterar i sängläge) uteblivit med några få undantag per år (jag får fortfarande i mig fel mat ibland). Jag har däremot inte tagit några tabletter starkare än receptfritt eftersom jag numer hellre letar orsak istället för botar symtom med tabletter. Det är inte ens en karta receptfritt som gått åt per år, så någon storförbrukare av tabletter är jag inte längre.

Den stora gåtan har varit vad som utlöser migränanfallen och det första jag hittade var MSG (MoniumSodiumGlutamat, E621, det finns många namn). Det slår aldrig fel att jag vid ofrivilligt intag (när andra lagar maten) får huvudvärk efteråt. Det som är typiskt är att jag vaknar kallsvettig på natten med migrän som inte går att häva. Det har gått så långt att jag hellre avstår från mat än äter något där jag känner mig osäker. Jag tycker att det är skandal att det fortfarande förekommer i vanliga kryddor utan varningstexter. E621 utlöser den ”stora huvudvärken” som oftast leder till sjukfrånvaro på jobbet.

”Lilla huvudvärken” är något annat. Det är när jag sover som vanligt, vaknar på morgonen, ofta törstig och med en lätt slöja av huvudvärk som växer sig starkare när jag kliver upp och börjar dagen. Den är inte av samma karaktär som det jag klassar som migrän utan mer som en slöja man kan leva med, även om det inte är så kul. Jag har alltid druckit kaffe och vatten som försök att återställa och det har fungerat ibland, men nu efteråt tror jag snarare det är maten jag ätit som hjälpt till. Jag har inte sett något system i mat eller dryck (tex alkohol) jag fått i mig dygnet innan. Jag har länge tagit magnesiumtillskott som inte gjort någon skillnad.

Nu till det fantastiska och det är att jag började testa extra intag av salt. Den här sommaren har varit ovanligt varm och torr. Där jag bor har det fortfarande inte regnat (senast var före midsommar tror jag) så det känns ökentorrt där vi inte vattnat. Jag har svettats mer än normalt och druckit mer rent vatten som konsekvens. Varje morgon börjar jag med ½ tsk Seltin i ett halvt glas vatten och sen fyller jag på med friskt vatten tills saltsmaken är borta. Flera morgnar har den lätta huvudvärken känts när jag klivit ur sängen och den har försvunnit som en sommarfläkt efter att jag druckit mitt saltvatten. Det har gått så långt att jag tycker det är kul att vakna med lite huvudvärk bara för att få ”bevisa” för mig själv att det hjälper med saltet. Att det dessutom bidrar till att hålla igång magen är ytterligare bonus. Fungerande huvud och mage är livskvalitet.

Jag har valt att ta Seltin för att det innehåller fler mineraler än Natrium. Seltin innehåller 50 % natriumklorid, 40 % kaliumklorid, 10 % magnesiumsalter och jod.

seltinTidigare inlägg om salt:

2013-07-02 Saltbrist?

2013-07-05 Saltad tidningsbilaga

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

18 svar på ”Saltbrist -> huvudvärk?

 1. Ja jag är ingen läkare men jag har läst om att folk har dött för att saltbalansen i blodet har andrats. Jag ska söka efter några exempel på det.

 2. Man kan få svullna leder av salt sägs det. Om salt balansen i blodet ändras så kan man dö.

 3. Jag har läst om att det är farligt att dricka saltvatten. Men det verkar tydligen hjälpa en de…Då är det bättre att salta extra på mat, men inte så lämpligt alla gånger. . Jag ska köpa salta pinnar.

 4. obalans i mineralerna, tex vid extra intag av magnesium ”slår ut” bla kalium. Så, ja salttillskott är väldigt viktigt. Eller rättare sagt , balanserat intag av salter, är jätteviktigt för många funktioner i kroppen. Särskilt vi, det vattendrickande folket, behöver fylla på med salt.

 5. Celtic Sea salt kan jag rekommendera. Det sägs att den ska innehåller mer mineraler än de flesta andra salter.

 6. Pingback: Seltin | Vägen till 65

 7. Pingback: Äta smör med sked | Vägen till 65

 8. TACK Margareta för det här tipset. Vaknade i morse med denna ”lätta slöja av huvudvärk” och provade ditt tips med salt. Det funkade! Tack tack tack, skönt att slippa tabletter.

 9. Häftigt! Jag testade, för första gången, i går att ta 1/2 tesked salt i det glas vatten (5 dl) jag dricker varje morgon. Under dagen kändes inget särskilt men under natten. Jag sov inte särskilt djupt utan vaknade flera gånger och tänkte att ”nu är det väl morgon” eftersom jag kände mig ganska färdigsoven. Kunde dock konstatera att det var mörkt ute och sov vidare. När jag vaknade vid sjutiden kände jag mig nästan utsövd, något jag inte gjort på säkert fem år. Det är helt förbluffande. Placebo, skulle säkert någon säga men det tror jag inte. Hade något hänt under dagen kunde det ha varit så men jag hade inga som helst förväntningar på att sömnen skulle bli annorlunda.

  Vad gäller kryddor tror jag att glutamat är en stor bov. Om jag någon gång äter något ”färdigkryddat” som t.ex. Tex Mex:s färdiga tacokrydda känns smaken bara fesunken, för att tala klarspråk.

 10. Intressant! Jag vaknar också ibland med en lätt huvudvärk, men har inte tänkt på att det kan vara saltbrist. Jag märker dock att jag ibland känner ett särskilt stort behov av att salta – speciellt i denna tid, då det är så varmt och man utan tvivel svettas en del (även om det inte precis rinner av mig). Så jag ska försöka studera och se, om det för mig är ett samband mellan att jag saltar mer och inte får huvudvärk, och vice versa.

 11. Grattis! Det är så härligt då man hittar ”det” och jag förstår precis hur du menar!

Kommentarer är stängda.