Äta smör med sked

Ja ibland får man lust att göra det när maten man ätit varit för mager. Är det något jag lärt mig under mina 8½ år med LCHF så är det att jag mår som allra bäst – på många plan – om jag hela tiden, vid varje enskilt mål, varje dag året runt – kort och gott ALLTID får i mig tillräckligt med fett. När det fallerar kan allt möjligt hända. Sötsuget kommer smygande (ibland undrar man varifrån), magen slutar fungera och det är det värsta jag vet. Jag blir även rastlös har jag märkt, men det kan vara kopplat till sötsuget.

Hemma går det bra sen många år (vi har lagt oss till med många knep för att få lite variation på fettintaget) men det är fortfarande ett problem borta. Det spelar ingen roll hur bra maten är (Lovö magasin i söndags tex) men blir det för magert så kommer det surt efteråt om man inte motar Olle i grind så fort man kommer hem och då är det ”äta smör med sked” som gäller eftersom det är bråttom.

Jag fick ett tips för ett tag sen – tack Åse – om att man faktiskt kan äta Bregott med havssalt med sked. Innan jag började äta extra salt gillade jag inte salt så jag skulle aldrig ens tänkt tanken. Sen jag börjat med min bregott_havssaltJag har också börjat med fler egna varianter av smaksatt smör som blir så gott att man lätt kan äta det med sked. En variant är ganska ny i mitt kök och jag har nog inte skrivit om den tidigare. Jag blandar smör med fetaost (utan komjölk) och olivolja samt kryddar med basilika och dragon direkt ur trädgården. Fetaosten innehåller salt, så möjligen tar jag lite örtsalt, men annars nöjer jag mig med lite kryddor (peppar, vitlök…) eller inte alls. Olivoljan är för att få det mjukare och det blir Medelhavstouch på det hela. Smöret blir alldeles grönt av örtkryddorna och rätt så bredbart av olivoljan (ungefär som Bregott) och smakar fetaost eller zatziki om man tillsätter vitlök. Man kan lura vilken icke-LCHF-are som helst att äta det tex till grillat eller som här – tillbehör till ägg och lite räksallad.

Sommarlunch

Sommarlunch

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

17 svar på ”Äta smör med sked

  1. Min räddare i fettnöden är fet ost med en skiva smör på. Man känner hur lugnet infinner sig efter en kvart. Likaså seltinvatten vid saltbrist – en kvart, så går svagheten över. Jag alternerar mellan beasåser (äggula, vinäger, lök, som monteras med smör och smaksätts efter behag), olika kryddsmör med en variant av örter, lök, chili, tomat etc. Jag lägger in ekologiska citroner i grovsalt (inte seltin), en nordafrikansk delikatess, som håller i månader och blir salta, parfymerade av citrus och genomskinliga i skalen. Passar till all mat, t o m i min buljong. Italienarna är svaga för ctron till det mesta, liksom jag är. Man delar citronerna i klyftor och täcker med massor av salt i en snygg burk. Kan stå framme som ögongodis.

    • Vad spännande det låter med saltade citroner, det måste jag absolut testa. Hur mycket salt ska det vara???

  2. Jag brukar ha en liten flaska olja i väskan, så kan jag olja in salladen eller maten på restaurangen. Kan vara bra att ha med sig när man blir bjuden också, det kan ju hända att värdfamiljen har ”fel” olja hemma.

  3. På tal om grillning: frun brukar göra ett smör av Bregott, gott med vitlök, persilja och finhackad rödlök, smaksatt med lite salt. Det är jättegott till tx whiskymarinerad karrékotlett!

      • Sambal oelek är gott. Maken brukar göra sås på äggulor och smör (hollandaisetyp) som han kryddar på olika sätt. En av de godaste varianterna innehåller just sambal oelek.

  4. Även i mitt lärarrum är det de yngre som äter lättprodukterna plus en massa socker i allt, vi gamlingar kör med Bregott och inget socker!

    Då jag märker att jag får svårt för att göra 2:an så är det en msk fett som gäller, det är precis som om kroppen talar om att nu behöver du öka fettintaget (men även vattenintaget) för att maskineriet ska fungera. Slår aldrig fel och har man lärt sig att lyssna till kroppens behov så är det så enkelt att följa kroppens signaler för den är fenomenal på att signalera vad den behöver;)
    Träffade en dietist som sa att det bästa och naturligaste medlet för en fungerande tjocktarm var att svälja minst en msk olivolja varje dag, så efter det har jag försökt svälja en msk olivolja varje dag men som sagt jag glömmer och då är det kört!

    • Glömde! När du någon gång äter mejeriprodukter prova att göra fetaoströra

      Mosa ihop 1 pkt fetaost m 1 liten burk creme fraiche, blanda i hackad röd lök och kryddor efter behag, brukar ta svartpeppar enbart iom att fetaosten är så salt! Så gott!

    • Hutta olivolja minns jag vi pratade om förr Cina. Det gjorde jag när jag regelbundet bodde på internat 2004/2005 pga en utbildning. Kokosfettet är helt klart mer effektivt för mig, men viktigast är regelbundenheten.

  5. Härligt Margareta. Min bästa kompis som kom på besök till ön äter gärna smör med sked emellanåt, medan jag gärna tar en sked kokosolja, under de varmaste dagarna blev det snarare att sörpla :). Ska testa ditt smör med feta ost och lite vitlök efetrsom jag tendera att bli lite för begiven på tzatziki.

  6. Tack för det kryddsmörsreceptet! Det låter gott!

    Håller helt med dig vad gäller behovet av fett. Slarvar man med fettet börjar det hända saker som inte är så bra. Tyvärr har jag svårt att äta smör rakt av. Det finns de som gillar att äta smör direkt från förpackningen men jag har svårt för smaken. Kör istället med smörkaffe (25 gram smör i 1 – 1,5 dl kaffe). Det är lite som MBC.

  7. Själv har jag slutat att köpa Bregott. Vanligt smör är bra mycket bättre. Varför Bregott när man inte äter mackor! Bregott med havssalt är onödigt dyrt, man kan ju i så fall salta det vanliga Bregottet själv. Varför inte göra eget Bregott, ta smör och blanda i lite olja och havssalt! Precis så hade LCHF Events arrangörerna gjort i Säffle.

    • Absolut att det är en bra lösning, men den finns inte tillgänglig på mitt jobb om jag inte fått med mig matlåda som innehåller nog med fett. När jag kom från arbetslunchen i måndags var vanligt Bregott det enda som fanns i personalrummets kylskåp (tacksam att det inte bara var Lätta). Det hade varit betydligt godare om det vore med havssalt och det skulle inte väcka någon uppmärksamhet heller (vi är ca 30 personer som delar ett väldigt litet kylskåp, så det finns inte utrymme för några privata livsmedel, men ett paket Bregott med havssalt skulle ingen reagera över. Jag har en majonnästub i dörrfacket men det är inget jag ”äter med sked”.

      • Apropå Lätta och Bregott slår det mig nu, med anledning av debattartikeln om ökningen av stroke och hjärtinfarkt bland yngre kvinnor, att, vid det gemensamma fikat, på mitt jobb är det de äldre (femtio och däröver) som serverar Bregott till mackorna medan de yngre serverar Lätta, Lätt och Lagom eller Becel.

        Det kanske inte förhåller sig riktigt så som Hellenius tror…

Kommentarer är stängda.