Saltbrist?

Det är många tankar som snurrat i mitt huvud de senaste dagarna.

Jag har svårt att acceptera att lite blomkål och broccoli skulle förorsaka en veckas lidande utan morgontidning och därtill en viktuppgång, förutom utebliven viktnedgång. Ett osannolikt pris att betala för något många inte ens skulle uppfatta som ett avsteg.

Martina Johansson skrev om saltbrist som orsak till förstoppning i sitt blogginlägg om 5 vanligaste misstagen kring LCHF.

Jag har funderat på mitt saltintag och har generellt kunnat konstatera att jag alltid varit dålig på att salta. Jag tycker inte om salt. När larmen om saltets skadlighet kom slutade jag salta och var väldigt nöjd.

Tänk om det är så enkelt att mera salt är en nyckel till framgång?

När ketonerna ligger nära tre är jag ganska ointresserad av mat och äter därför betydligt mindre, i praktiken blir det också mindre salt och eftersom jag redan ligger på lågdos kanske det är så illa att morgontidningen ganska raskt ställs in?

Martina tipsade om att man helt enkelt tar en extra dos salt. Det skadar inte att testa.

För övrigt är vikten tillbaka där jag var innan och morgontidningen kommer som den ska.

Det olycksaliga blomkåls- broccolimoset?

Det olycksaliga blomkåls- broccolimoset?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

9 svar på ”Saltbrist?

 1. Pingback: Seltin | Vägen till 65

 2. Pingback: Saltbrist -> huvudvärk? | Vägen till 65

 3. Kokosmjöl, fiberhusk…lika illa för min del. Får en sten i magen…
  🙁

 4. Tack för att ni delar med er! Nu förstår jag att orsaken till mina stopp kan vara cocos el mandelmjöl, så långt har jag inte tänkt, tänkte att nu har jag förändrat kosten lite igen och då blir jag förstoppad, hade inte en tanke på att cocos el mandelmjöl kunde ha en förstoppande inverkan 😉

 5. Detta med orsak och verkan är knepigt.I dag forslade jag hem på släpet, en extra trappa till byggnadsställningen. I en backe på slutet tappade jag trappan från släpet, rakt ut i vägbanan! Backen är känd för att där händer ”konstiga saker”. Tappad trappa bevis? Eller hade jag fäst spännbandet dåligt? Hm. (jo, allt gick bra)

  Ett sätt att komma närmare svaret om broccoli-blomkålsmoset var boven i dramat är att testa igen! Givetvis med mer salt i kosten, men allt annat likadant.

  Men det är inget trevligt, tänk om det skulle stämma att moset var boven…

  Dessutom är det nog nästan omöjligt att hålla allt annat detsamma.

  Forskning om mat är jätteknepig. Om man äter mer av en viss sak så betyder det ju ofta att man äter mindre av något annat. Eller så ändrar sig matens procentuella sammansättning, eller kalorimängden.
  Så vad var det som orsakade en viss reaktion, maten man åt eller att det blev mer, eller mindre fett i maten t ex.

  Jag själv har dragit slutsatsen att jag inte tål kokosmjöl. (Förstoppning) ALDRIG att jag tänker testa om slutsatsen stämmer!

  Men om vi fortsätter att skriva och fundera så kanske vi till sist kan dra slutsatser från varandras samlade erfarenheter. Utan att behöva testa allt själva.

  • Visst är det så, inte mycket man säker VET.

   Ett vet jag efter många test, inga mandel/nöt/kokosmjöl för min del.
   Förstoppning som tar en vecka att lösa. Inte värt det.

 6. Jag har haft ”spunk” under maj och juni – det är när jag av någon anledning bara inte KAN låta bli att äta dumheter efter att jag gått ned i vikt. Jag har, gudskelov, bara pendlat upp och ned 2 kilo under tiden så det har trots allt inte varit någon katastrof. Annars brukar jag gå upp allt på nolltid och är tillbaka på ruta ett. När jag hade tröttnat på mig själv så satte jag ett datum: 1/7. Tyckte det passade bra, ny månad, ny arbetsgivare, nya tag. Så i förrgår tog jag bort så mycket kolhydrater jag bara kunde och idag är jag tillbaka där jag var när ”spunken” tog vid.
  Jag har också blivit sämre på att salta med LCHF, förut älskade jag salt. Men nu börjar jag dagen (före fettkaffet) med ett glas saltvatten. Det är ju inte så himla gott, föredrar saltlakrits…

 7. Ja du, det är ett mysterium. Jag tror att det är oerhört petigt för oss metabola underverk 😉

  För egen del har jag stannat av och gått upp igen. Ketosen stannar av helt av bara några små tomater. Motion gör att mina inflammationer drar i gång, med vätska som följd. Vin vill jag inte dricka varje dag, gillar det helt enkelt inte så mycket 😉

  Inga kolhydrater verkar vara det jag måste hålla på. Fyra ägg och en portion av lever/färslimpa, plus fettkaffe, är min optimala dos, varierat med makrill. Då vaknar jag med tuggummismak av Jenkatyp i munnen, pulsen ökar, och vikten går ner. Jag har inte kollat ketosen och blodsockret, men ska skafaf en omgång stickor igen.

Kommentarer är stängda.