Saltad tidningsbilaga

Min morgondos med salt har hittills varit en succé på flera plan.

Den enda ändring jag gjort är varje morgon en halv tsk Seltin i ett halvt glas halvljummet vatten och därefter mera kallt vatten tills törsten släcks. Jag har valt Seltin för att den innehåller fler mineraler än Natrium (bl.a. Kalium och Magnesium).

Resultatet är förutom regelbunden morgontidning även en förmiddagsbilaga och hör och häpna, ingen halsbränna, inte ens i närheten. Jag sover helt platt hela natten. Guppet i viktkurvan är borta och jag väntar nu på att få fortsätta nedåt.

I övrigt njuter jag av mina rosor, den riktiga höjdpunkten är nog över för i år, men det blommar än.

Alba Maxima

Alba Maxima

I bakgrunden Louise Odier

I bakgrunden Louise Odier

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

26 svar på ”Saltad tidningsbilaga

 1. Pingback: Saltbrist -> huvudvärk? | Vägen till 65

    • Kul att läsa, roligt också att vi kan hjälpas åt.

     med IBS tror jag du kan få nytta av saltet. Alla råd jag fått för IBS under 40 år har gått ut på att äta mer fibrer.
     Tänk om de hade lärt mig salta istället. Det gör mer nytta på många olika sätt.

     • jag började med salt idag. och skall köra fett-kaffet framöver. smakade ju riktigt bra.
      Har mindre gaser över endast EN dag. vad jag behöver är variation på maten inom lchf 🙂
      Efter senaste skovet m ibs som höll i sig riktigt hårt i fyra dagar är jag så glad just idag att det värsta släppte o jag kom till insikt. NU lchf eller ont resten av livet!

 2. Hej och grattis till att du har hittat din väg Margareta. Jag tänkte bara nämna att även magnesium och kalium är bra tillskott för att hålla ”en prenumeration” igång.Jag har en mkt ”veckad och snurrig” (läkarens uttalande efter en koloskopi) men i övrigt helt frisk tarm. För mig är det livsviktigt att äta magnesium och kaliumtillskott för att hålla tarmen i gång. Det är också mkt bra för blodtrycket i övrigt!

 3. Men visst är det väl så att salt-larmen (om för MYCKET salt) är baserat på alla de människor som äter mycket halv och helfabrikat/kioskmat etc?

  När de tillverkar denna skitmat (rent ut sagt) så måste de ju få den att smaka något trots dåliga råvaror och då tillsätter man stora mängder bl asocker OCH salt.

  Vi som lagar vår mat från grunden ska nog inte vara så rädda för salt 🙂

  Det är i alla fall mina tankar.

 4. Intressanta iaktagelser med saltet

  Mycket av det vi trott oss veta om salt inklusive råden att hålla det lågt verkar bara vara ytterligare myter sprungna ur dålig eller falsk forskning

  Det är ju det här med fsrhågor runt blodtrycket som ligger bakom dessa råd men det verkar vara mest missförstånd runt detta åtminstone för människor som inte från början har blodtrycksproblem

  Kanske skulle du ändå kolla ditt tryck ett tag för att kunna rapportera om det händer nåt med det vad gäller dig?

  En sak jag funderat på vad gäller saltbrist är dessa tragiska dödsfall som synbarligen oförklarligt sker hos unga idrottande människor med jämna mellanrum

  Kan det vara så att dom helt enkelt kommit under en kritisk gräns vad gäller saltet pga svettningen under sportandet i kombination med saltfattig kost för övrigt??

 5. Om jag får vara lite rolig: skitintressant! Underbart med enkla lösningar. Margareta, du har en forskarsjäl och ett öppet sinne! Här hemma har jag en make med motsatt bekymmer som alltså inte prenumererar på morgontidning utan snarare jobbar som sprutlackerare flera gånger om dagen, ofta direkt efter intaget mål. Vi har testat utesluta mejeri, fisk, kyckling o kolhydrater förstås, men inget hjälper. Ska se om Seltin funkar på honom också, det kanske verkar balanserande åt båda hållen. Återkommer med resultat.

 6. Nästan lite ångestladdat att läsa. Tycker inte om salt!!! Kanske man måste lära sig att salta maten igen. Ska absolut köpa Seltin och prova för att se om det händer något med vikten. Håller verkligen med om att man känner smaken på olika sker så mycket mer som LCHF-are. Min sambo (som äter socker i alla dess varianter) klagar på att maten är smaklös och jag tycker att den smakar massor!!!

 7. Vad härligt! Intressant att saltet är så viktigt.

  Paradoxalt nog har jag upplevt att smaklökarna blir mera känsliga för salt (liksom för socker och kryddor) när man äter LCHF, samtidigt som vi LCHF:are kanske behöver mera salt. Jag får inte ihop det. Men det är kanske med detta som med så mycket annat att man får prova sig fram. Skönt i alla fall att man som saltälskare inte behöver vara rädd för salt längre. 🙂

   • Sedan detta med att salt inte skulle vara bra för blodtrycket har jag använt väldigt litet salt i matlagning. Glömmer att salta allt som oftast. Maken saltar ordentligt på min smaklösa mat! Nu har jag köpt Himalajasalt som smakar gott men är väldigt salt. Dessutom har jag sedan en tid ett franskt havssalt, grovt och grått som förmodligen innehåller jod. Det maler jag i handflatan varje morgon och lägger på tungan, sköljer ner med vatten. Det saltet smakar gott och jag kan ta en dos då och då under dagen när det är varmt ute. Nu hoppas jag att mitt blodtryck ska normalisera sig med detta.

 8. Härliga nyheter! Jag funderar på kostrådgivning som nytt yrke om jag lyckas med detta. Jag fuskade lite i går, fyra jordgubbar och några tomater, det kommer säkert att märkas 😉 Jag måste påminna mig om saltet hela tiden, nya vanor är svåra att sätta. Annars går det bra med fakir för det mesta, maten är ganska god och enkel att laga.

  • Ja, man blir sin egen kostrådgivare om inte annat. Inte någon kostrådgivare (ens inom LCHF) har hittills löst mina problem. Det får man göra själv 🙂

   • Kör med extrasaltat Bregott och gubben som tidigare hade saltbrist enl proverna har i dag ett normalt värde så mao behövs det inte så stora mängder för att balansera.

 9. Intressant det där hur brist på mineraler och vitaminer kan påverka en viktkurva, jag är ju ett levande bevis på det bla. Har nu tagit prover igen och alla mina världen ligger och snuddar toppvärden så jag får from nu halvera doserna mao är jag på väg emot en normalisering 😉 Avundsjukt tittar jag på dina bilder på rosorna och tänker – Ge mig tips! Mina är bara en spretig rangelhög som knappt orkar blomma i år, vet inte om jag lyckats övergödsla de har alltid varit så fina. Ha en bra dag och jag håller tummarna för att du har hittat ditt fel varför kurvan står still!

Kommentarer är stängda.