Extrabilaga

Tack för respons och input på gårdagens inlägg om livet med och utan morgontidning. Jag visste när jag skrev att ämnet behöver beröras och jag visste att det är känsligt, vilket bekräftades av de kommentarer men också privata mail jag fick med frågor och kommentarer. Det är bara att kämpa vidare. Det är naturligt att ha problem så länge vi har de kostråd och rekommendationer som finns nu.

Ni som även läser kommentarer till olika inlägg vet att MSM, fiber och gluten kom upp igår (Tack hfroderberg för det). Jag själv kompletterade med magnesium och salt och fick sen följdfråga på det. Som bloggare är det alltid bättre att skriva ett nytt inlägg än att skriva svar i kommentarerna. Då når det fler. Ni som följer konton med många följare vet att samma fråga kan komma 100 ggr i en enda tråd, för folk läser inte tidigare kommentarer och tror deras egen fråga är unik. Så är det inte. Vi är sällan ensamma om våra funderingar och det var så det började för mig för 16 år sen. Jag hade precis de problem som nämndes igår ”stopp, hemorojder och sprickor” redan som ung vuxen och sökte läkarhjälp som ledde till salvor och fibrer som förvärrade problemet. Ingen frågade efter orsaken, den har jag fått leta själv genom att använda mig av internet och hitta likasinnade. (Det kräver ett eget inlägg att beskriva den resan om att hitta likasinnade).

Det här inlägget blir en extra bilaga till det förra med mina svar på de kommentarer jag fått.

MSM – (dimetylsulfon) är en organisk svavelförening, kolväte med en svavelatom i änden för er som minns lite kemi från skolan C2H6O2S. Svavel är en viktig beståndsdel i kollagen. Kollagen är viktigt för varenda cell i kroppen. Jag kan räkna upp några: muskler, leder, hud, hår och naglar. Det jag själv fastnat för är att det är viktigt för bindväven (fascian) som håller ihop hela kroppen. Jag har nog skrivit om det tidigare om jag minns rätt. Vad har då MSM med tarmarna att göra? Jo tarmarna är muskler som transporterar innehållet och med svaga muskler går det sämre med den transporten. Svavelbrist är inte bra för någon muskel.

Fibrer – jag har redan kommenterat varför jag undviker livsmedel med vassa fibrer (vissa mjuka fibrer fungerar väldigt bra så det gäller att hålla lite koll). De hårda och vassa fibrerna fungerar förmodligen som sandpapper/rivhjärn och gör mer skada än nytta. Jag undrar hur många som dras med jobbig IBS eller värre pga alla rekommendationer om att äta fibrer. Jag läste en gång om att det har sitt ursprung att få ekonomisk avsättning för allt som sopades ihop och slängdes på sophögen i kvarnarna. Allt går att sälja med mördande reklam.

Gluten – jag mår också bäst utan, men vet inte riktigt varför om jag ska vara riktigt ärlig. Jag har inte celiaki dvs är inte glutenintolerant i vanlig mening (enligt tester vården gör), men jag fick utfall när jag gjorde mitt IgG-test på nästan 300 livsmedel. Om jag äter gluten (ja det händer) så sväller magen och jag blir öm och det blir besvärligt tills systemet är tömt igen. Jag vet att gluten bidrar till inflammation i tarmen, sen om det startar inflammationen eller inte vet jag inte. Gluten är ett protein och proteiner som felaktigt passerar läckande tarm gör mer skada än nytta och jag vet att jag har läckande tarm (testades nyligen).

Magnesium är en mineral de flesta lider brist av och det kan få många konsekvenser. Eftersom det här inlägget handlar om tarmen behöver jag inte skriva om ”restless legs”, muskelvärk och allt annat elände magnesiumbrist kan leda till. Naturligt finns magnesium i frön, nötter, mandlar, skaldjur och vissa grönsaker men det är svårt att nå upp till de mängder som behövs. Det är enklast med tillskott. Magnesium finns i en mängd olika varianter oxid, citrat, malat, laktat, glycinate och säkert fler ändå…. Jag köper olika sorter och varvar så jag får med alla. Det finns olika meningar på vilka varianter som är bättre/sämre på olika saker och jag håller inte med så jag väljer att inte kommentera det. Jag utgår som vanligt från mig själv och jag blir lös i magen av oxid, så det kan med fördel användas för brist på tidningsbilagor. När det gäller dosering boostar jag ibland och sänker sen dosen och sen till slut blir det bortglömt helt under långa perioder. Till slut kommer jag ihåg att jag saknar magnesium. Det märks i hela kroppen.

Salt Tänk att vanligt salt kan göra så stor nytta för vad som händer i tarmarna. Jag är ingen saltälskare om vi utgår från smaken. Jag har nog aldrig saltat extra på maten. När andra tycker det är lite salt, är det lagom för mig och jag reagerar snarare på för mycket salt. Förmodligen har det i mitt fall lett till brist på natrium (vanligt koksalt). Då handlar det inte om muskelarbetet (peristaltiken) i tarmarna utan om trögare konsistens. Det är lätt avhjälpt – naturligt havssalt eller något annat rent salt som går att ta mycket av utan att bli förgiftad av något annat. För mig hjälper det bra mot hård mage.


Min morgongrogg


Jag blandar i vatten, ofta med lattevisp och dricker SNABBT, det är inte ett dugg gott. Ibland innehåller groggen en del annat, men Magnesium tar jag oftast på kvällen då det är muskelavslappnande mot natten. Som med allt annat är jag periodare, men det brukar bli så att jag efter ett uppehåll känner när det behövs igen.

  • 1/2 tsk salt Jag växlar mellan havssalt, mineralsalt, Seltin (för kalium)
  • 1/2 tsk MSM (eller mer)
  • 1/2 tsk Askorbinsyra (2,5 g ren C-vitamin, mer vid behov)

Allt är personligt och alla måste testa sig fram. Jag kan bara berätta vad som påverkat mig. Jag är tacksam för kommentarer och tillägg. Tillsammans lär vi oss

Lite olika varianter som jag använder just nu
Tack för att du läste, välkommen tillbaka