Morgontidningen

Jag har skrivit om morgontidningen många gånger och jag återkommer till det nu för att jag inser att det är så viktigt med en mage som fungerar. Det är nog det viktigaste av allt om ni frågar mig. Ni som inte har några igenkännande problem: Var glada – vi som har problem får kämpa.

Att mäta är att veta, men allt behöver inte mätas. Det räcker att notera, registrera och minnas. Eftersom jag inte minns så loggar jag i en kalender.

Det första på morgonen är ett toabesök. Det tog lång tid innan jag började logga vad som händer just där, men sen ett par år har jag koder. Det bär emot att skriva om det ifall någon annan skulle läsa, men koder kan jag ha. Ni som följt mig ett tag vet att jag brukar skriva om tidningsutgivningen kommer som morgonupplaga eller inte. När jag började notera, använde jag siffrorna i det internationella schema som finns, men jag tycker sällan det stämmer på mig så jag har gjort en egen lista som passar hur jag brukar ha det. Det fungerar bättre än att försöka gissa hur det ska vara.


Nr 2
0 Ingenting
L Lite och hårt (harlortar)
H Hårt och besvärligt (väldigt jobbigt)
N Normal och ok (drömtillvaron jag strävar emot)
M Mjukt och kladdigt (blir aldrig klar)
D Diarre (då är jag riktigt sjuk)

Bristol Stool Chart
Bristol Stool Chart – inte helt lätt men 4-5 lär vara bra

Sinking poop

Något annat viktigt jag lärt mig är att det ska sjunka så om det flyter lägger jag till ett F (flyter) för att markera att något är fel. Jag hade F ett bra tag helt nyligen och just då kom jag inte på vad som var fel och vad jag skulle åtgärda, men det löste sig själv på några dagar, så jag minns fortfarande inte varför och hur jag åtgärdar, bara hur det ska vara när allt är bra. En frisk tarm, med rätt balanserad kost producerar brun avföring i rätt konsistens som sjunker. Check på den och jag mår som bäst. Förmodligen hade jag ätit något olämpligt, eftersom det var så tillfälligt.


Färg


Jag loggar inte färg, men jag noterar. Bajsbrunt är en bra färg. Hård avföring tenderar att bli för mörk och lös blir för ljus. Lagom är bäst. Det finns även andra färger pga olika orsaker. Ibland sjukdom och ibland bara mat som färgar av sig. Du som vill veta mer om färg kan Googla. Dr Google vet en massa kul om avföring. Testa engelska, det brukar ge mer. ”Colors of poop” är en bra sökmening.


Intervall


Nu kommer vi till det svåra. Hur ofta och hur mycket? Där är det nog väldigt individuellt så jag kan bara skriva hur det är för mig. Jag mår bäst om jag får gå varje morgon direkt jag vaknar. Då är det gjort och jag kan lugnt sluta tänka på det resten av dagen. Check i loggboken. Nu vet jag att många undrar hur jag kan gå runt och tänka på tidningsutgivning en hel dag. Jo, säger jag, det har blivit så eftersom jag haft så många riktigt allvarliga förstoppningar. Jag har åkt ambulans pga akuta buksmärtor här hemifrån bara för några år sen. Det var efter den erfarenheten jag lärde mig logga. Annars är det lätt att dagarna går och till slut så har det gått för långt. Om jag får gå – om än lite – redan på morgonen kan jag släppa det sen. Näst bäst är om jag får få efter frukost och det fungerar otroligt mycket bättre nu som pensionär. Ett av mina största problem medan jag arbetade var att åka hemifrån tidigt på morgon, det var att stänga butiken för den dagen. Att jobba i en grundskola är inte bästa miljön och stress är det värsta som kan hända. Det blir dubbla hänglås och STOPP.

Stoppskylt

Åtgärdsförslag


Ursäkta mitt frispråkiga skitsnack, men jag tycker det är så viktigt att våga prata om. Det är verkligen en gundsten i hälsan att det fungerar. Jag har hört så många historier om äldre människor som haft stora problem. På många olika sätt. Hår eller mjukt, blod och annat. Jag fyller 66 år snart och tänker förebygga så länge jag kan.

 • Kosten är mitt viktigaste redskap, men jag måste ta till annat också ibland. Bättre att förebygga är mitt motto.
 • Vatten är nödvändigt, glöm inte att dricka även om det inte är varmt. Jag känner många som dricker väldigt lite av olika skäl och det är ingen bra lösning
 • Fibrer – tjata inte på mig om fibrer. Det blir jag bara sämre av. Förmodligen har jag ätit så mycket fibrer i mitt liv att jag nött sönder tarmen från insidan. Alla läkare under åren har prackat på mig fibrer. Det handlar inte om konsistens i mitt fall utan om dålig peristaltik.
 • Laxido Apelsin – nu handlar det om det lätta artilleriet jag köper receptfritt från Apoteket. Det är ett pulver att lösa i vatten. (Movicol är liknande, men Laxido tycker jag är godare). Vätskan löser upp innehållet på ett bekvämt sätt utan att jag känner av kramper (erfarenhet av tidigare läkemedel). Jag undviker det ändå så länge jag kan eftersom det innehåller Maltodextrin som jag inte gillar. När jag var på Akuten var det här rekommendationen och lösningen. Jag blev ordinerad 2*3 dospåsar per dygn tills det löste sig och skulle återkomma om det inte hjälpte inom en viss tid. Enligt ultraljud var det bråttom att få till en effekt. Det lyckades och gick bra och faran över den gången, och jag lärde mig något för livet.
 • Resolor – det tunga receptbelagda alternativet. Under tiden jag var patient hos Funmed var det här uppe flera gånger och jag fick ett recept för att testa. Mirakelmedicinen för mig kallar jag den. Jag har hittills varit väldigt sparsam, men kommer förmodligen börja använda den mer. Det får bli ett eget inlägg.

Utdrag ur FASS om läkemedlet Resolor

Vad Resolor är och vad det används för
Resolor innehåller den aktiva substansen prukaloprid.
Resolor hör till en grupp läkemedel som ökar tarmens rörlighet (gastrointestinal prokinetik). Det verkar på tarmens muskelvägg och hjälper till att återställa den normala tarmfunktionen. Resolor används för behandling av kronisk förstoppning hos vuxna där laxativ inte fungerar tillräckligt väl.


Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Morgontidningen

 1. Tack för det här inlägget!! Jag tänker ständigt på ”tidningsutgivningen” för oftast så levereras den inte alls. Har dessutom just kommit på att jag mår riktigt dåligt av movicol o liknande. De ger mig hjärtklappning på natten och jag vaknar med migrän när jag tar det. Skriv gärna om det jag läser i en annan kommentar… msm, magnesium och salt.

 2. Jag noterar avvikanden in min Mensloggapp. Jag har haft problem med stopp i systemet sedan jag var barn. När jag började med LCHF 2013 slutade de stora problemen. Nu funkar det bättre MSM hjälper mig också.

  Fiber och gluten är mina största bovar.

  Stopp i systemet, sprickor i ändtarmen och hemorojder är ett skit. Vägrar det. Så mycket vatten och mat utan stärkelse, och träning. det funkar för mig. Men får alltid problem under vissa faser i menscykeln. Men två dagar i månaden kan jag leva med.

  • Hej och tack för att du delar.
   Det här är ett dolt problem vi behöver lyfta. Så många som lider i onödan.
   Du påminner om msm (svavel) både det, magnesium och vanligt salt är nödvändigt för mig. Så självklart att jag inte ens kom på att skriva det..

   • Det är många års felsökning bakom min numera bättre fungerade mage. Alla tillskott som vården bett mig testa gjorde det bara värre… näst intill glutenfri kost, och minimalt med stärkelse funkar. och då högfettskost som bas. Det är bäst för min mage. Just nu.

    När jag inför långa löplopp tagit diareemedicin (Dimor) för att undvika löparmage får jag istället fyra dagars förstoppning. Vet inte om det är värt det faktiskt, även om löparmage är rätt otrevligt det med.

Kommentarer är stängda.