Sömngåtans lösning del 2

Sovrumsklimatet är väldigt viktigt för min sömn. Det tog många år och några tillfälligheter att upptäcka hur viktigt.

Syre

Jag behöver syre i sovrummet. Jag vädrar även mitt i vintern. En oväntad funktion i min digitala personvåg är att den mäter koldioxid i rummet. Den larmar med röd kurva när det blir dålig luft och det har resulterat att vi fixat tills vågen är nöjd och då sover jag bättre.


Öppet fönster så ofta det går för syretillförseln


Temperatur

Svalt i sovrummet är viktigt. När utgångsläget är öppet fönster för syretillförseln är temperaturen ofta inget problem. Sommartid hjälper inte öppet fönster, det blir för varmt. När det var som varmast köpte vi en kylanläggning på Clas Ohlson.

Jag blir väldigt varm under täcket (jag har olika sommar/vintertäcken), men så har jag en arm som letar sig ut och fryser så att jag vaknar. Varmare sovkläder hjälper inte, det blir för varmt under täcket. En lös t-shirt bara runt den arm som vill vara utanför löste problemet. Då vaknar jag inte. Det fungerar fånigt bra. Så enkelt. Jag somnar också lättare för då får armen vara utanför täcket redan från början. Förr i tiden hade man bäddjackor. Jag förstår varför.


Svalt i sovrummet – så kallt det går


Mörker

Det ska vara mörkt. Precis lika viktigt som det är att få mycket dagsljus under dagen är det viktigt med mörker. Det räcker inte med mörkläggningsgardin. Jag använder sen många år ögonbindel. Nån kanske minns att jag skrivit om det tidigare. Jag minns att jag var förvånad hur bra jag sov sittande på en lång flygresa när jag fått en ögonbindel. Det blir som att krypa in i en kokong. Har du ingen ögonbindel kan du testa med ett par svarta trosor, så började jag efter ett tips. Nu har jag flera olika ögonbindlar. Minsta lilla ljus från något i rummet kan störa genom ögonlocken även om jag blundar.


Ögonbindel – jag säger bara testa


Toa

Jag hör ofta många som vaknar och måste gå på toa. Det har jag också gjort under många år. Särskilt när vi hade utedass på landet var det bökigt, då blev det potta. Periodvis vågade jag inte dricka på kvällen för att slippa och det var mycket tricks kring det där med toabesöken. Nu går jag aldrig, eller väldigt sällan på toa och blir det ändå så vet jag varför. Jag vaknar.

Jag hörde någon säga att vi går på toa för att vi vaknar, vi vaknar inte för att vi behöver gå på toa. Ni vet hönan eller ägget? Vem kom först?

Jag är benägen att tro på det där eftersom jag inte vaknar längre och således inte heller behöver gå. Om det nu händer ändå så finns det en annan orsak att jag vaknade. Nu tänker jag tvärtom och funderar varför vaknade jag och då utesluter jag toan som orsak och oftast kommer jag på det. Det kan vara en dröm, något viktigt jag glömt och plötsligt kommer på eller något så trivialt som att jag sovit klart fast jag inte vill vakna 6-7 när jag inte måste. OM jag vaknar, så vill jag ofta gå på toan, men numer kan jag också strunta i det och somna om.


Bättre sömn kan verkligen förändra ens liv.


Jag har en Ouraring som mäter sömn med tillhörande app där man kan tagga varje natt och sen se mönster över tid. Jag har inte börjat använda den funktionen ännu. Jag visar bilden för att ge lite tips på vad man tänka på som påverkar sömnen.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka