Sömngåtans lösning del 3

Min sömn påverkas av alla dygnets timmar, men hur kvällen blir är det som påverkar mest. Jag avslutar den här trilogin om sömn med att beskriva vad som fungerar sämst.

Nedvarvning

Att missa nedvarvningen genom att komma hem sent är ingen bra början på nattvilan.

Danskvällar

Vi dansar en kväll i veckan och då är jag oftast både hungrig, trött och uppe i varv och kan inte lägga mig direkt. De här dagarna kräver extra planering med maten eftersom jag helst inte vill äta efter 18:00. Det gäller att äta vid exakt tid innan så att det inte påverkar orken under dansen, men inte så tidigt att hungern efteråt blir olidlig. Måste jag ändå äta kan det bli en baconlindad korv på en mack innan den nästan timslånga hemresan. Det är förmodligen bättre än att äta något nyttigare hemma ännu senare. Dansen är rolig, nyttig och inspirerande, men det är svårt att komma till ro efteråt.


Planering: ta med något att äta


Kvällsarbete

Eftersom jag är dubbelarbetande med både mitt it-jobb i skolan och 10 års administration av LCHF-magasinet så har jag under de här åren jobbat mycket kvällstid. Även om jag kunnat börja direkt jag kommer hem, så behöver jag en paus innan jag orkar ladda om och då blir det ofta sent istället. Det har varit förödande för sömnen. Arbetsbelastningen under året varierar en hel del och över årsskiftet när betalningarna för kommande år kommer in är det som mest intensivt. Att ha huvudet fullt av arbete är inget bra avslut på kvällen.


Lösning: jag jobbar numer deltid i skolan


Socialt umgänge

Hur trevligt är det inte att umgås med familj och vänner. Det är oftast kvällstid och med både dryck och mat. Är man inte hemma är det också en resa hem efteråt. Jag avstår inte umgänge för att prioritera sömnen. Det får bli som det blir med nedvarvningen. En dålig natt får kompenseras med flera bättre senare.


Plan: som pensionär blir det lunch med mina vänner


TV och skärmar kvällstid

Här kommer största fällan. TV har aldrig varit min huvudsysselsättning på kvällarna. Jag följer få serier och använder oftast TV:n som bakgrundsljud. Jag ser inte många filmer och följer inte längre nyheterna. Förr om åren var det förutom att datorarbete och hushållsarbete fyllde mina kvällar både handarbeten, pussel, korsord och böcker. Någonstans i tiden övergick det till att hänga kvar framför datorn efter arbetet och numer är det min iPad och där finns allt jag behöver. Jag läser, följer nyheter, ser TV-klipp, chattar med vänner och deltar i olika samtalsforum. Tja ni som läser det här vet säkert vad jag menar. Jag håller inte isär arbete och fritid, för det blir både mail och annat planeringsjobb mellan allt annat som fladdrar förbi.

Det är märkligt vad beroendeframkallande det är att hänga med överallt. När jag insåg det för några år sen stängde jag av massor av ”pling” och påminnelser. Jag har plockat bort det mesta, så även om jag är kvar i många grupper följer jag dem inte längre aktivt. Jag följer inte ens mina vänner regelbundet. Det känns som att jag var tidig med sociala medier och att jag nu är beredd att trappa ner. Det jag vill ha kvar är möjligheten till information jag själv väljer

Jag är sällan ensam i soffan. De försöker skriva men stavar illa.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka