Ketoacidos

Många, även i våra LCHF-kretsar, blandar ihop fenomenet ketos med ketoacidos som är något helt annat – en farlig sjukdom.

Om någon läser det här och inte vet skillnaden kan jag ge en kort amatörförklaring. Ketoacidos (förgiftning) uppstår när man har höga ketoner samtidigt som högt blodsocker i blodet. Jag är inte proffs, men kan själv räkna ut att det går inte att hamna där om man äter sig till ketos på det sätt som vi ketoförespråkare gör. För att mina ketoner ska öka till det värde jag önskar så krävs det att mitt blodsocker sjunker. Det innebär kort och gott att jag kan inte utan någon form av diabetesmedicinering eller möjligen alkoholförgiftning drabbas av ketoacidos av att äta ketogent.

För mig som äter vanlig mat, är alkohol- och medicinfri så inträffar det inte.

Det som händer är att jag ibland inte orkar hålla blodsockret tillräckligt lågt för att det ska bildas ketoner men ibland händer det. Jag strävar mot ett blodsocker under 4,5 och jag hoppas att jag snart är där.

Om ni undrar varför jag är i en period där jag skriver så många inlägg så är beror det på två saker. Jag blev väldigt inspirerad av en intensiv helg i Säffle och i takt med att ketonerna stiger blir jag full av energi. Energi som bubblar över är en tydlig signal på att jag är på väg åt rätt håll. Då vill jag utnyttja den energin så länge den varar.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Ketoacidos

 1. Du får gärna skriva mer om din resa! Jag har påbörjat min men fastnat och vet inte riktigt orsaken. Mitt fasteblodsocker ligger runt 6 efter att ha varit lägre en tid. Visserligen har jag flyttat och med det säkert stress. Har min hosta pga doftöverkänslighet som är igång nu…. blir lite orolig om man har flyttat till fel plats med dålig luft….. Vill också göra de tester du har gjort men just nu räcker inte min ekonomi till det. Så jag får fortsätta leta själv efter orsakerna…. Men har låtit bli socker och spannmål ändå dock är det något jag intar som inte funkar för min kropp.

  • Om du inte har råd att göra tester så kan det vara intressant att köra en uteslutningsdiet. Nu när carnivore-dieten är så trendig är det lätt att se online hur man ska äta. Det är bara kött, fisk och smör för det mesta. Du kan testa det i 2 veckor och se vad som händer, sedan lägger du till din vanliga mat i steg. Det tar lite tid, är lite tråkigt men det är ganska effektivt i alla fall.

   • Jag har redan nosat på carnivore-dieten men går tillbaka till ketodelen. Men du säger något bra här, så jag ska ta till mig detta och börja skriva upp igen vad jag stoppar i mig. Och hålla mig bara till kött, fisk och smör. Dock är det ibland svårt att hålla sig till den dieten när det gäller det sociala…. och det är ingen i min närhet som egentligen fattar vad jag håller på med! Så därför letar man som 17 på nätet om andra som skriver om detta…

    • Jag började min LCHF/Keto-bana redan 2004 med fisk och smör under tre veckor och la sen till en sak i taget och backade om det blev fel. Har skrivit om det tidigare tror jag. Det var så jag hittade likasinnade (Sten Sture)

     • Jag har följt din resa sedan 2007 då jag hittade LCHF! Har mått bra på detta men inte gått ner i vikt. Och sen under år blir man mer och mer liberal…och vikten börjar gå upp lite igen. Nu har jag hittat Martinas blogg och började tänka till lite och skaffade mig blodsocker mätare och bara det var ju jättestort för mig som är så himla spruträdd. Sen dess (mars 2018) kollat fastblodsockret så gott som varje morgon…. började bra och det sjönk och även så vikten nu – 5 kg. Men nu har det stannat här. Och blodsockret går sakta uppåt igen…. Min doftöverkänslighet innebär att jag har hosta i perioder och jag är inne i en sådan nu. Dessutom en jobbig flytt, varmt och jag tror också att hostan är en form av inflammation och jag vet ju att blodsockret kan stiga stå. Har tagit bort mycket av det jag ätit tidigare, börjar bli lite så att vad ska jag äta?! Allt socker och spannmål är borta och jag har inte heller någon lust att börja med det. Att blodsockret stiger ändå gör mig lite orolig för jag är dörädd att få diabetes. Sorry blev lite långt här….

      • Nu skrev du nåt som gjorde jag hajjade till nu! Ägg,,,,, har ätit mycket ägg tidigare, det var min ständiga frukost tillsammans med smör och kaffe. Men när jag började med keto så fick jag rådet av Martina att man ska rotera på de olika ingredienserna och jag hade redan börjat ana att ägg inte var så där jättebra ofta. Så jag tog bort det men har saknat det mkt och speciellt äggulor som innehåller bra saker. Men nu har jag börjat med ägg i liten skala igen, tar oftast bort äggvitan. Igår gjorde jag egen majonnäs på ett helt ägg….. och i morse gick blodsockret över 7! Så kanske det är i sällskap med stress och hosta just nu orsaken till det förhöjda blodsockervärdet!?! Nåja,det kan i inte du svara på men nu ska jag prova vara utan majonnäs ett tag!
       Så nu ser du hur viktigt det är att du skriver på blocken:))

Kommentarer inaktiverade.