Min funktionsmedicinska resa del 2

Mina provsvar visade både mineral- och vitaminbrister trots att jag medvetet ätit både näringsrik mat och vissa kosttillskott.

Hade jag varit hos en vanlig läkare hade vi inte vetat eftersom de inte tar alla dessa prover. Kanske jag fått något bra läkemedel mot yrseln jag kände eller varför inte remiss till en dietist för att fixa diabetes typ 2 och min övervikt?

Ni som följt mig länge vet vad som hände på vårdcentralen. Jag blev diagnosticerad som deprimerad och fick testa olika lyckopiller. Inte en tanke på vad som var orsaken till min höga sänka och yrseln. Det finns många gamla blogginlägg från de åren.

En funktionsmedicinsk läkare gräver på djupet. Kan det vara så att jag inte tar upp näringen i det jag äter och i så fall varför är det så? I mitt fall visade ett omfattande prov vi gjorde intoleranser mot viss mat. Ett annat prov visade att jag hade bakterier i tunntarmen (SIBO) där det inte alls ska finnas några bakterier. De ska snällt hålla sig i tjocktarmen.

Tillsammans eller var för sig är detta kanske tillräckliga orsaker för att jag inte tillgodogör mig maten jag äter, men också varför jag är inflammerad. Tänk om alla mina åkommor hänger ihop med inflammation som röd tråd.

Vad gjorde jag då?

Jag utrotade bakterierna och stärkte mig med olika kosttillskott som Dr Peter Martin rekommenderade 4ggr dagligen under 6 veckor, samtidigt som jag lät bli maten jag enligt testet reagerat emot. Som kompensation införde jag mat jag inte ätit på länge, främst vissa rotfrukter men också mejeriprodukter från get och får.

Vad hände då?

Energin återvände successivt och jag började gå ner i vikt. Jag blev rörligare och mindre stel, all smärta försvann allt eftersom månaderna gick. Yrseln försvann helt.

Jag har skrivit tidigare om intoleranstestet jag gjorde i höstas. Skriv IgG i sökrutan uppe till höger så hittar du de inläggen.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

5 svar på ”Min funktionsmedicinska resa del 2

  1. Hei Margareta!
    Jeg studerer nå funksjonsmedisin, og syns din historie er veldig inspirerende! Og jeg suger til meg all klinisk erfaring som er tilgjengelig. Kunne du tenke deg å dele hvor lenge du måtte gå på en bakteridrepende kur, hvilket preparat du fikk bruke som bakteriedrepende, og hvilke kosttilskudd du tok underveis?
    Hilsen Heidi

    • Första kuren var på 6 veckor och preparaten är inställda efter mina provsvar. Jag vill inte gärna gå ut med det eftersom några säkert börjar experimentera då. Det är höga doser och jag vet inte vad som händer om det blir fel. Jag har gjort fler omgångar eftersom första inte räckte.

Kommentarer är stängda.