Näsvidgare

Jag har alltid haft stort behov av rikligt med syre nattetid. Vi sover med öppet fönster så gott som året runt. När det blir väldigt kallt stänger vi precis under natten och vädrar resten av dygnet. Jag har alltid trivts med att sova i husvagn/husbil för jag har känt att jag får mer luft (de är väldigt väl ventilerade).

Sen jag fick veta av Lena att jag har andningsuppehåll har jag vid insomningsdags noterat att jag ligger och spänner ut näsan för att få tillräckligt med luft. Den spänningen är för att jag upplever det för trångt i övre delen av näsan Det är en del av att jag alltid har svårt att somna, jag skulle kalla det en slags insomningsångest.

När vi kom hem från Rhodos köpte jag ett paket näsvidgare som jag använt sen dess. Näsvidgare var något jag upptäckte under den tiden jag hade rykte om mig att snarka, men eftersom jag inte snarkat har jag inte använt någon på många, många år. Jag använder lite mjukgörande salva för att den inte ska skava.

image

Näsvidgare kostar ca 50 kr för två, en billig investering

Redan 2013 skrev jag ett blogginlägg om sömn och syrebrist nattetid

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Näsvidgare

  1. För många år sen så såg jag att fotbollsspelare hade något konstig som såg ut som plåster ”på” näsan. Jag frågade sonen och fick veta att det var näsvidgare för att förbättra orken/syretillförseln.

    Jag tyckte det var en intressant idé och gick till apoteket och inhandlade en förpackning. Jag själv visste ju att jag hade svårt att andas genom näsan. Alltid täppt i en av näshålorna, utan att vara förkyld, ibland den ena ibland den andra. Med näsvidgaren blev det mycket lättare att andas genom näsan, dock blev det märke på näsan eftersom plåstret satt ”på” näsan, inte i näsborrarna. Märket gick ju bort efter ett tag. Det var någon liten böjbar plastskena i plåstret som fick näshålorna att vidga sig.

    Vid ett tillfälle gick jag till en öron-näsa-halsläkare på undersökning och fick till svar att det var kanske lite trångt i näsgångarna men annars inget konstigt. I efterhand vill jag numera påstå att den undersökningen var helt onödig.

    LCHF löste problemet år 2007. Plötsligt kunde jag andas helt fritt genom näsan, innan hade jag dött av syrebrist om någon hade tejpat min mun.

Kommentarer inaktiverade.