Min nya våg – min coach

Igår handlade inlägget om min relation till vågen. Jag hoppas jag lyckades förmedla att jag numer har en ganska avslappnad inställning till siffrorna, men att jag ändå är nyfiken på trender. De kan avslöja något om vad jag gör som går att ändra.

Jag har under årens lopp pendlat mellan Varje-dag-vägning och När-jag-har-lust-vägning. Jag har både startat och anslutit mig till Våga-vägra-vågen-projekt lika ofta som jag vägt och registrerat varje dag. Det finns ett Excelark i min dator med noteringar om vikt och kroppsmått sen 80-talet och flera gånger under årens lopp har jag fått kommentarer om att jag borde ha en mer avslappnad inställning till min vikt.

Det här inlägget handlar inte om det. Jag har nämligen kommit fram till att ja – jag är fixerad vid att väga mig, därför att alla perioder när jag inte gjort det regelbundet har slutat med viktökning – värsta gången så mycket som 10 kg.

Det här inlägget skall istället handla om min nya våg. Inte OBH Nordican jag köpte för ett år sen. Den är helt ok och fungerar mycket bra (på plana golv åtminstone) för den som bara vill ha en våg. Min nya våg är mer avancerad än så och jag är så förtjust i den för den har redan ändrat mitt liv till det bättre. (Ja jag gillar teknikprylar, det är ett släktdrag.)

Withings ws 50

Withings ws 50

Att jag föll för den här vågen (den är dyr) trots att jag nyss köpt en våg var för att den är min coach. Den minns det jag alltid brukar glömma och den tar hand om och rapporterar sådant som vi tidigare inte haft en aning om. Den är trådlös (WiFi) och kan hålla reda på flera människors mätvärden och skickar dem automatiskt till en app i telefonen eller i mitt fall även till min iPad.

Mitt närminne är inte det bästa längre och jag minns oftast inte vad jag vägde för en stund sen om jag inte direkt går och skriver upp det. Jag vet så klart ungefär, men inte de där hektona på slutet och det är ju numer bara dem jag är intresserad av.

Den första sensationen var att den talade om för oss att vi hade dålig sovrumsmiljö.
Ja det är sant.

Dagens rapport om luftkvalitén i vårt sovrum

Dagens rapport om luftkvalitén i vårt sovrum

 

Med stor regelbundenhet mäter vågen koldioxidhalten i luften och rapporterar det till appen. Därför skall vågen stå i sovrummet och inte i badrummet där vi under nästan alla år haft våra vågar. Redan första nattens luftmiljörapport avslöjade röda siffror fram på morgonkröken, dvs vi hade för hög koldioxidhalt och därmed dålig luft för 2 vuxna och en hund vid fyratiden på morgonen trots att sovrumsfönstret står öppet i princip året runt. Jag tror att gränsvärdet är 1000ppm dvs värden över 1000 blir röda och så länge de är blå är det ok.

Det finns katter i vårt hus och sen något år tillbaka vill maken ha sovrumsdörren stängd till förmån för nattsömnen, men det blev alltså på bekostnad av syretillförseln. Åtgärden blev att även ställa balkongdörren som finns bredvid fönstret på glänt (den har en låsspärr för att hindra objudna gäster) och ett resårband med krokar i sovrumsdörren som håller dörren på glänt utan att katterna kan passera.

Så liten förändring kan göra så stor skillnad för den viktiga nattsömnen, bara man vet om problemet. Bara det har – enligt mig – varit värt vågens pris.

Jag trodde att jag skulle kunna bläddra fram de röda värdena från i maj när vågen var ny, men tydligen sparas de inte hur länge som helst (vikten finns kvar så lite märkligt är det). Jag får väl stänga in vågen i en garderob om någon blir nyfiken att se hur det ser ut, när luften tar slut.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Min nya våg – min coach

  1. Pingback: Mer om nya vågen | Vägen till 65

  2. En våg som mäter luften, låter alldeles för avancerat för mig 😉 Men jag tycker att när jag har gubben hemma blir det mera kvavt. Då slår jag på fläkten och öppet fönster har jag året om.

    Jag väger mig ca en gång i veckan, men kollar måtten lite oftare. Det händer mer i centimeter än på vågen vissa veckor. Jag tycker att det går framåt, ska föröska komma i gång och mäta blodsocker och ketos igen. Blodtrycket sjunker stadigt i alla fall.

  3. Hahaha, det känns så härligt att läsa din blogg. Den skulle kunna vara min! Vi är väldigt lika i många åsikter och erfarenheter och det känns skönt att läsa: ”Numer har jag nöjt mig med en badrumsvåg som vägt flera kilo fel, bara för att den ”riktiga” vågen varit ful och otymplig och jag för lat att gå uppför trappan”. Jag är inte ensam om att vara härligt knäpp och lat i vissa fall, dessutom tokig i tekniska prylar. Jag ler igenkännande när jag läser. Är 68 år och inser att om jag inte kunnat ändra på mig under alla år så lär det inte ske nu heller…
    Kram!

Kommentarer är stängda.