Ny kunskap om ketoner

I maj var LCHF-magasinets redaktion (Sten Sture Skaldeman, Bo Zackrisson och jag) med på The Low Carb Cruise 2012. Kryssningen anordnas årligen av den kände LowCarb-bloggaren Jimmy Moore och hans team.

The 5th Annual Low Carb Cruise 2012 on Carnival Magic

Ph.D., R.D Jeff S Voleks föreläsning handlade om New Paradigms in Carbohydrate Nutrition for Athletes dvs vitsen för elitidrottare att träna/tävla i ketos (ketoadapted). Inledningsvis nämnde han även att personer med övervikt, diabetes typ-2 och allmänt metabolt syndrom drar nytta av Low Carb som ketogen diet.

 

Ph.D. R.D. Jeff S Volek och hans båda böcker om ketogen kost.

För den som känner mig personligen är det inte någon överraskning att ämnet om hur elitidrottare tränar och tävlar är så långt ifrån min verklighet man kan komma, men känner man mig väl så vet man också att jag är en oerhört nyfiken person och att det mesta kan intressera mig, inte minst det som driver och inspirerar just elitidrottare (jag har läst många biografier i ämnet).

Så här efteråt måste jag erkänna att jag satt där under föreläsningen och tänkte att det där var väl inte så nytt och revolutionerande med att vi som är metabolt störda kan dra nytta av att vara i ketos. Jag har ju mätt ketoner i urinen sen 2005 och jag får ju alltid rejäla utslag. Undantagen har varit när jag vet att jag av någon anledning dristat mig att äta utanför normala kolhydratstrikta ramar.

Det som var nytt för mig var att dr Volek själv ansåg det nödvändigt att mäta ketonerna i blodet och att han själv – en vältränad och mycket ”goodlooking” man mätte sitt fastevärde varje morgon.

När vi kom hem fortsatte samtalen om detta både på Facebook och i Jimmy Moores blogg. Jimmy började i mitten av maj 2012 mäta sina  fasteketoner i blod, samt justera kosten efter de rekommendationer han fick och har sen dess (från maj fram till juli 2012) gått ner närmare 15 kg. Självklart har det gjort mig och många andra intresserade.

Jimmy Moore

Moderator Jimmy Moore visar upp Sten Sture Skaldemans bok, nyss utgiven på engelska.

Resume: Jimmy Moore har gjort en fantastisk viktresa och har ätit Low Carb sen 2004, men har de senaste åren börjat öka i vikt igen och han har inte sett orsakerna. Hans beskrivning har stämt väl överens med min egen erfarenhet och därför har jag följt honom extra noga. När jag själv började äta kolhydratreducerat något halvår senare än Jimmy fanns inte mycket på internet att läsa i ämnet så sannolikheten att googlande ledde till Jimmy Moore var ganska stor och jag har under åren läst mycket av det han skrivit. Lite kuriosa är det därför att vi 2011 lärde känna honom ”på riktigt”.【300円OFFクーポン配布中!】北欧 生地 オーダーカーテン 北欧柄 marimekko マリメッコ SIIRTOLAPUUTARHA シイルトラプータルハ 全4色 フラットカーテン仕様 幅12
新品☆2017年2月入荷予定!1st CAMO SHARK BE@RBRICK 1000% 赤
MONCLER (モンクレール) ヨーク切り替え 胸ロゴワッペン フルジップ ダウンベスト DUPRESブランド メンズ 男性 カジュアル アウター ベスト ダウン フェザー 【MCDUPRES6】
RUD エクスカベーターフック 溶接タイプ VABH-W-4.0T【VABH-W-4.0T】『8195509』アイボルト
【宮内庁御用達 漆器 山田平安堂】銘々皿 溜(5枚組)
トーエイライト (TOEI LIGHT) ロイター板85ST T-2715 [分類:体育館用品 踏切板 (ロイター板)?踏切板距離調節器]
開運家紋額/豪華立体家紋額(24Kメッキ仕上) 招福家名プレート付 高岡銅器通販
間仕切 アコーデオンカーテン ドア シックマテリアル(プリエNo.6211)
サッカニー メンズ ランニング スポーツ Saucony Mens Hurricane ISO3 Shoe Grey / Black / Citron
仏壇 インテル 18号上置 モダン仏壇【モダン仏壇 上置型 モダン ミニ】/モダン仏壇_モダン_台_花_価格_棚_仏具用品_現代風_和モダン__ハセガワ仏壇_上置仏壇_上置き仏壇_現代仏壇

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

29 svar på ”Ny kunskap om ketoner

 1. Pingback: 1-årsjubileum | Vägen till 65

 2. Pingback: Jimmy Moore – min inpirationskälla | Vägen till 65

 3. Pingback: Jimmy Moores hälsorapport | Vägen till 65

 4. Margareta, det är en snygg och trevlig blogg du startat och du skriver på ett vädigt tilltalande sätt.
  Ett varmt grattis till starten!

 5. Pingback: Mer dal än berg i banan + v 10 | Vägen till 65

 6. Pingback: Hemligheter | Vägen till 65

 7. Jag har köpt dessa stickor, FreeStyle Precision beta-keton, och slog upp dem på Apotekets hemsida. Där står:
  Varunummer: 204519

  Man kan inte köpa dem på nätet från apoteket, utan bara i butik.

  Men jag hittade dem på tysk sida för bara 14,77 € (Apoteket tar 270,50 kr)
  http://www.medico-lab.de/freestyle-precision-beta-ketone-10-streifen-6905386.html
  Vet inte om de skickar till Sverige, hittade inget om leveranser, men min tyska är inte så bra.
  Det fanns flera i Tyskland
  http://www.hh-apotheke-diabetes.de/details.html;jsessionid=4C1187DDC5C704B2DF33171405F062CC?_filterartnr=6905386&_random=908322778
  Här såg man i alla fall att man kunde köpa utan recept:
  http://www.docmorris.de/freestyle-precision-beta-ketone-blutketo-abbott-diabetes-care-teststreifen-6905386-produktdetail?from=8W330&zanpid=1666855633611555842

  Hittade inga vettiga på engelska.

 8. Hej!

  Jag har inspirerats av dig och Monique att beställa en ketonmätare, så nu är det gjort. Läste ditt inlägg om hur det gick till när du skulle beställa mätstickor på apoteket. Jag ska till apoteket på måndag och beställa stickor. Nu undrar jag vad dessa stickor heter, så jag beställer rätt. Kan du upplysa om rätt namn eller artikelnummer?

  Tack på förhand!

  Mvh
  Nina

 9. Hej och lycka till med ketonerna och viktminskningen! Hur går det nu då när du mäter blodet och äter så strikt? Går du ner i vikt nu?

  • Jag äter inte striktare än vanligt, jag äter på ett sätt jag kan tänka mig ”livet ut”. Det mätningen ger just nu är kunskap om vad som påverkar ketonernas berg- och dalbaneliknande färd. Det står med om detta i dagens blogginlägg.
   Det här inlägget är bundet att ligga överst – fast det egentligen är mitt första – dvs orsaken till varför jag startade bloggen.
   Dagens inlägg heter Vad jag äter och ligger strax under just nu (2/8)

 10. Respekt, Margareta
  Jag kommer att följa din bloog
  Måste iväg, bråttom
  I all hast, Tack

 11. Hej Margareta!
  Intressant med ketonmätning och att du bloggar om det!! Jag har faktist beställt mig en mätare, men inte fått hem den ännu…
  När jag fått hem den och mätt mina värden hänger jag gärna på och delar med mig av mina värden och hur det går.
  /Jenny

 12. Hej, vad kul att du startat en blogg!
  Hoppas du ’kopplar’ den till Facebook så vi kan se dina uppdateringar
  och då kan vi sprida/dela den vidare.
  Lycka till!
  Anna

 13. Skulle vara intressant om du fick fatt i någon LCHF-person som går ner i vikt och mäter ketoner i blodet på denne. Eller är det redan gjort? Nyfiken

 14. Hej Margareta!
  Vad kul att du har startat en blogg!Då ska jag följa dig här 🙂 Intressant att läsa om din resa och alla dina hälsovinster med LCHF.
  Många kramar från Camilla (vi träffades på Allt för Hälsan mässan förra året utanför föreläsnings salen ;-))

  • Hej Camilla!
   Visst minns jag dig, med värme i hjärtat och många tankar och funderingar om hur det går för dig.
   Hoppas vi får möjlighet att träffas igen.
   Kram

   • Vad gullig du är 🙂 Jag hoppas också vi ses igen och får en pratstund.Kanske på årets mässa.Ska ni ha en monter i år igen?
    Ha en fin dag!
    Kram Camilla

 15. Det här är superintressant. Ser fram emot att ni skriver mer om detta i Lchf-magasinet. Var köper man en sådan mätare?

  • Tack – det känns lite nytt och vingligt ännu, men jag gör så gott jag kan. Det är första gången jag ger mig ut till allmänheten från egen scen och det förpliktigar när man har ett så angeläget innehåll. Jag startade Kolhydrater iFokus, som ju blev en jättesuccé ganska fort, för 6 år sedan precis och det är något helt annat. Där är jag bara kapten med hur stor besättning som helst som sköter arbetet.

 16. Pingback: Ketoner i urin vs blod | Vägen till 65

Kommentarer är stängda.