Gammal kunskap om ketoner

Som jag nämnt tidigare har jag sen 2005 varit väl informerad om ketoner, ketogen diet och framförallt skillnaden mellan det ”sunda” tillståndet ketos och det livsfarliga tillståndet ketoacidos. Jag har själv testat med urinstickor, ibland regelbundet men för det mesta ganska sporadiskt, resultatet har inte varit så upphetsande. Jag har helt enkelt ketoner i urinen för det mesta, mängden kan variera

Åsikterna om värdet av denna kunskap har varit minst sagt skiftande. Allt ifrån att det är inget att bry sig om alls, till att det är den allra viktigaste kunskapen vi har för att bekräfta att fettförbränningen är aktiverad. Jag har alltid hållit mig till det senare svaret eftersom jag trott att själva ketosen varit ett viktigt inslag i LCHF-dieten. Min egen erfarenhet är att jag har större hälsovinster ju lägre energiprocent kolhydrater jag äter och då har jag trott att ketosen varit ett faktum. Det är så vi lärt oss. Det som varit mitt problem är att jag trots ständiga ketoner i urinen inte går ner i vikt.

Det som bekymrat mig mest är att jag hört att ketoner i urinen (spill) har man bara innan omställningen till fettdrift är genomförd och det innebär i så fall att jag aldrig har kommit så långt och att det i så fall vore lösningen på mitt viktminskningsproblem. Det gör mig så klart extra intresserad av att lära mig en metod som fungerar bättre/säkrare än den med urinstickor.

På mitt samtalsforum Kolhydrater iFokus finns ett oändligt antal trådar i ämnet. Åsikterna om funktionen och nyttan går brett isär och det är svårt att komma någon vart i diskussionerna när både kunskaps- och erfarenhetsnivå är så olika. Jag har under de senare åren valt att stå utanför samtalen. Vi balanserar mellan två diken, det ena är att LCHF skall vara enkelt och okomplicerat, dvs man äter enligt plan och sen fungerar allt som det ska. Det andra diket är när LCHF blir så komplicerat att allt man äter skall analyseras både i mängd, energiprocent och nu i huruvida ketonerna påverkas. Jag tror att alla måste välja sin egen väg. Den som vill mäta och väga varje tugga för att sen analysera i ett datorbaserat program måste få göra det, medan den som inte är intresserad måste få hitta ett enklare sätt att äta LCHF som passar bättre.

Allt eftersom åren går är det allt fler som skriver/ringer och beklagar sig över att LCHF inte fungerar som de hoppats. De mår bra och vill inte gå tillbaka och äta annorlunda men de går inte ner i vikt som de önskar. Jag själv tillhör den gruppen och då är det lätt att engagera sig för att hitta en lösning.ジミーチュウ JIMMY CHOO ラウンドファスナー 長財布[小銭入れ付き] CARNABY TIA DARKTAN ブラウン系 carnaby tia dark tan メンズ【ラッピング無料】【
Housetec ミニキッチン 間口1500mm 1口ガスコンロ シングルレバー水栓 換気扇付き 流し台 KMシリーズ KM-1508SS1BW(L/R) KM-1508U(L/R)
カウチソファー 3人掛け (右カウチ) ハイバックソファ Liveral リベラル?グランドカウチ レザー ソファ ソファー ポケットコイル ロングカウチ ハイバックソファー 肘掛け付き オシャレ 高
シンワ 【代引不可】【直送】 レーザー 墨出し器 レーザーロボ Fine 31 BRIGHT #77466 [A030420]
3人掛けソファー 「ジェラート」 3人掛けソファー オットマン ヘッドレストのセット(ブラウン、アイボリー) 高反発ウレタン&Sバネで体圧分散に優れた座り心地! 高級生地を使用したカウチソファ、ファブ
【まとめ買い】スウィートタイム ステンレスカトラリー 10pcs 四ツ葉クローバー 【60点】kakusee
日立産機システム TFOX-KK 5.5KW 4P 200V 三相モータ ザ・モートル 安全増防爆型 (全閉外扇型)
パナソニック エコキュート・IH対応 住宅分電盤 LAN通信型 ブレーカ容量20A リミッタースペース無 主幹容量50A 《スマートコスモ》 BHH85103B2
【九谷焼】 花瓶 金花詰 10.5号( 花瓶 陶器 ガラス フラワーベース 花器 一輪挿し おすすめ インテリア 周年 創立 上場 竣工 プレゼント お祝い お返し 2017 海外 日本 取引先 法
【ポイント20倍】LE KLINT(レ・クリント) ペンダント KP135A

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Gammal kunskap om ketoner

  1. Tillhör oxå den gruppen, har gått upp ca 5-6 kg sen jag började, och verkar ha fastnat där. Spelar ingen roll hur strikt jag är, står still, är jag däremot minsta oförsiktig och ”unnar” mig lite extra – PANG! så går jag upp 1-3 kg från ena dagen till den andra, sen seeeeegar det sig ner tillbaka under ett par veckor, men inte hela vägen ner till startvikt, definitivt inte till önskevikt! Man kan slita sitt hår!!!! *ghaa*
    Men för tillfället mår jag ovanligt bra, och får inte anfall av Sockermonstret trots att jag igår ”unnade” mig lite majs, förr en dag lite pizza… Mycket konstigt, då jag triggat igång på betydlig mer LCHF-vänligt tidigare?! Men nu är semestern slut, så slutunnat på dumheter! Har börjat intressera mig för, och läsa på om syra-/basbalansen, och försöker så gott jag kan balansera upp det. Kanske därför som Sockermonstret inte anfaller som det brukar????? Jag är glad så länge han håller sig borta, men magen och övriga kroppen protesterar på majs, för att inte tala om pizza! hehehe

    • Tricket i det jag håller på med är att inte bryta ketosen.
      Jag hade kämpat mig upp till 1,0 i ketonvärde och åt jordgubbar.
      Det tog 10 dagar att reparera det ketonvärdet.

      • Ibland gör man dumma grejer bara… så jag får nog vackert kämpa på ett tag, jag oxå nu! Kanske aldrig nånsin varit i ketos överhuvudtaget??? Bara TROTT det… Vill ju så klart vara där!! Kommer följa din blogg med största spänning!!

        • Jag har nog varit i ketos ganska ofta, men långt ifrån så ihållande som jag trott. Något av det jag gör bryter ketosen och jag har inte kommit på vad ännu, det är min största utmaning..

  2. Jag önskar verkligen att det var den enkla vägen som gäller för mig. ”Bara” äta LCHF och så minskar vikten per automatik. Men- gissar att jag förstört min metabolism genom att banta på en massa olika sätt.
    För mig gäller också att hitta en annan, komplitterande, lösning! Så tack för att du banar väg, Margareta! Ska försöka bidra med mina värden också, så småningom.

Kommentarer är stängda.