Hemligheter

Idag skriver Mariann Andersson så här på sin blogg LCHF Mat och bak.

Idag har jag förstått att det är fler inom lchf-sfären som verkar (jag vet ju inte riktigt vad de gör) dragit ner på proteinet och ökat fettet och tar blodprov och undersöker ketonerna. Fick kommentar här på bloggen om LifeZone som tar blodprover och nu läser jag idag om att Margareta på KiF gör det också + några fler. Undra om det jag gör är detsamma? Det får väl tiden utvisa när de avslöjar vad/hur de gör, det verkar vara ett väldans hemlighetsmakeri omkring det. De skriver båda om det men väldigt luddigt. Finns säkert en orsak till det…

Mitt svar är att jag inte håller på med några hemligheter, varken här på min blogg eller på Kif,  hade jag gjort det hade jag väl knappast startat en blogg i ärendet som låter hela världen läsa? Bloggen är inte ens en vecka gammal och redan kommer påhoppen.

Jag tycker att jag klart och tydligt redan från början av bloggen talat om att jag hittills inte gjort några förändringar av hur jag äter och därför finns inget att redovisa. Jag äter som vanligt, som jag har ätit LCHF under 7,5 år. Uppenbarligen har det inte varit något bra sätt eftersom jag fortfarande har övervikt som klassas som fetma.

Så klart har jag inte ätit exakt lika under alla de här åren, jag har ätit mer och mindre av det ena och andra (tex den resan Mariann redovisar nu med exakta siffror på näringsinnehåll i % och gram gjorde jag 2005, 2007 och senast 2010). Jag kommer inte att göra om det eftersom jag HATAR att mäta och räkna tuggor. Jag vill kunna sätta mig ner vid matbordet och bara äta när sonen lagat mat, jag vill kunna gå på fest utan att ta med vågen / fråga värdinnan/kocken om innehållet. Jag vill inte känna mig som ett UFO för att jag äter LCHF.

För mig är och förblir LCHF en livsstil där jag fått massor av hälsovinster och inte en bantningsmetod á la viktväktarna där man skall äta efter färdiga menyer/recept eller mäta och räkna på varje tugga man tar. I’ve been there – done that.

Nej min väg är att fortsätta mäta ketoner som ger mig svar på vad som hände när jag gjorde som jag gjorde dagen innan. Igår tex var jag på fest och åt, med LCHF-urval så klart, från en fanstastisk buffet utan att fråga värdinnan om näringsinnehållet i det jag åt. Jag hade utmärkta ketonvärden i morse (2,2).

Utifrån det experimentet som får ta den tid det vill – jag har ingen tid att passa – så är min önskan och förhoppning att jag skall hitta de nycklar som gör att just JAG inte går ner i vikt. Jag är inte Kostrådgivare inom LCHF, så jag lägger inte upp råd och matplaner för andra. Jag är bara ekonom och prenumerationsavdelning på en i sammanhanget ganska okänd tidning – LCHF-magasinet. Det jag håller på med är förberedelserna till en artikel som bl. a kommer att handla om den forskning i ämnet som Jeff Volek företräder – jag skrev om det i mitt första inlägg som heter Ny kunskap om ketoner.

Min blogg är bara för att redovisa hur jag gör och för att inspirera den som är intresserad av att följa hur jag tänker och resonerar och kommer fram till mina slutsatser.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

13 svar på ”Hemligheter

  1. Stor eloge till både Margareta och Mariann för att ni redde ut det här missförståndet. Jag har en känsla av att det ofta blir så här i olika diskutioner och jag kan bli så frustrerad när jag tycker att olika parter pratar förbi varandra.
    Ni visar för mig att det finns hopp för världen!

  2. jag ser nu när jag läser noga här att det var ett väldigt fel ordval av mig att skriva hemlighet.
    Det blev min uppfattning att ni inte ville gå ut med exakt hur ni äter och jag var övertygad om att det fanns en orsak till det och det srkiver jag ju också.
    När man lsäer Jimmys blogg finns det också ett visst ”hemlighetsmakeri” han vill inte redovisa ännu och LifeZone likaså, då det är indivudiuellt.
    Vilket ajg mkt väl förstår.
    jag tycekr det ni håller på med är mkt intressant och därför lyfte jag fram det då det verkar som om vi kör samma experiment, dock mäter inte jag ketoner.
    Men jag trodde du gjorde just detta minska protein och mer fett.
    Så jag ber så jätte mycket om ursäkt att jag missförstod just dig och din blogg.
    Trodde och fick en känsla av att ni skulle avslöja senare tankarna. Avslöjar man något så har det ju varit ”hemligt” tills det avslöjas ju 😉
    Men jag kommer följa er och era experiment och jag hoppas mitt lilla egna experiment ska lyckas för mig iaf och hoppas ert också lyckas och framförallt bringar klarhet i ketosens mysterium.
    Kram på dig och lycka till med bloggandet!

    • Tack Marianne då känns det bättre.
      Vi är inte någon ”liten grupp” som gått ihop om ngt projekt. Vi har bara det gemensamt att vi var på samma föreläsning. Därför blev det naturligt att prata just med dem efteråt och alla tyckte det var så intressant att de så klart vill testa på sig själva. Monique var den som först började blogga om det (hon har ju redan en blogg) och det inspirerade mig att också börja eftersom vi gör så olika. (Jag är till skillnad mot henne en soffpotatis).

  3. Hej Margareta, kör hårt vi är många som följer vad du, Monique mfl, kommer fram till för resultat när ni mäter ketoner i blodet. Jag tycker det är spännande och ett nytt steg i LCHF:s historia, som kanske kan räta ut frågetecken som ingen kunnat svara på hittills. Det är aldrig lätt att vara pionjärer, men det är en viktig uppgift. Så fort jag får min mätare och inhandlat ketonstickero så hänger jag på utan tvekan =0)
    Kram Jenny i Sala

    • Kul Jenny, tänk att vår tid tillsammans 2004/2005 var exakt då jag hittade Sten Sture Skaldeman och började med det som idag kallas LCHF. Tiden har rullat och vi blir äntligen klokare.

      • Ja, och klokare ska vi bli genom att underöka hur kost och ketoner i blodet hänger ihop =0)
        /Jenny

  4. Det är inte lätt att visa upp sig i sin ”nakenhet”! Det finns alltid dom som väljer att tolka och läsa utifrån sitt perspektiv och sin sanning. Man väljer att plocka ur det som passar en själv, många gånger.

    Jag tycker att detta är väldigt spännande! Vad exakt händer i kroppen när man äter/dricker si och så? Hur olika/lika reagerar våra kroppar?

    Kan vi få ny kunskap, så är det suveränt! Det kommer ALLA tillgodo! Speciellt som det just INTE är något hemlighetsmakeri, utan det är flera som prövar och testar sig fram, helt öppet i sina bloggar!

    Jag ser också LCHF som en livsstil och något som jag kommer att hålla fast vid! Det är inte en kortsiktig bantningsdiet, som det framhålls på tidningarnas framsidor. Även tyvärr i LCHF inriktade nya glassiga tidningar.

    Heja på Margareta med din blogg! Trots påhopp så är det än fler som är MED än mot dig!

    • Håller med du jag, Åse!
      Helt och fullständigt!

      Tror jag ska ta och skaffa en sån där mätare jag oxå, då inget händer vad gäller vikten… Man TROR man äter rätt och bra, men tydligen inte ändå, då ketosen och därmed viktnedgången inte finns där…

Kommentarer är stängda.