10 dagar senare – del 2

I slutet av förra inlägget var jag kvar på SöS-akuten med frågeställningen ”blodpropp i lungan”, så jag fortsätter därifrån.

Utan eget rum finns inte mycket integritet på en akutmottagning. Jag försökte sova men det var svårt. Det hostades och rosslades överallt och väldigt många klagade över långa väntetider. En del blev arga… lite för mycket arga 😩🥺. Många fler än jag var hungriga.

Efter midnatt kom doktorn och undersökte mig. Hon hittade inga större fel mer än lite låg syresättning (95%), feber (38,1), hög puls (91) och högt CRP (10). Hon frågade om hosta, förkylning mfl symptom men det enda jag kände var tungt att andas och ont i höger sida. Hon ville ta ett sista prov för att avgöra om det blev lungröntgen eller hemgång. Ny sköterska som karvade och grävde efter mera blod. Jag var öm och blå i båda armvecken och på båda händerna ii flera dagar efter det sjukhusbesöket.

Jag lärde mig vid förra besöket på Södersjukhusets akutmottagning (den gången som avbröts med bombhot) att det går fortare att få provsvaren via 1177, plus att då får jag veta vilka prover de tar. Därför visste jag redan när doktorn kom att CRP var anmärkningsvärt högt. Det jag saknade den här gången var svar på D-dimmer, det min väninna (lungsköterskan) frågade efter redan när jag var på Närakuten tidigare på dagen. Klockan fyra på morgonen kom läkaren och sa att jag kunde åka hem. ”Provsvaren visade ingenting”. Gissa vilket prov de tagit sist av alla mitt i natten?


Voilà – D-dimer och det var normalt


Jag tackade för beskedet och bad om en sjukresa till Nynäshamn, samtidigt som jag undrade varför jag tillbringat 12 timmar på akuten för ett provsvar som Närakuten borde kunnat fixa? Den frågan lär jag aldrig få svar på.

Jag hade hört flera patienter bli utskrivna med sjukresa mitt i natten. Jag fick ingen eftersom jag kunde gå. Argument som att jag var sjuk och bor i Nynäshamn och det inte finns någon pendeltågsförbindelse klockan 4 på morgonen räckte inte. Det finns väl nattbussar? Ehhh, jag är bilburen pensionär och åker inte nattbussar 6 mil nattetid, försökte jag.

Jag orkar inte redogöra för hela förloppet, men det tog ytterligare en timme innan jag fått en sjukresa. Jag var inte lugn och sansad. Till slut fixade en sköterska en hemresa åt mig. Hon ville väl helt enkelt bli av med mig och förstod att mitt febertillstånd inte klarade uppgiften att leta nattbussar just då och de ville ha min plats till någon annan. Hon var jätterar. Jag fick förutom sjukresan kaffe, plastförpackad polarkakeklämma och en Festis som frukost, efter nästan ett dygns ofrivillig fasta. 🫶☕️❤️


Jag åkte till Närakuten före fredag lunch, förflyttades med sjukresa i taxi och kom hem från akuten på Södersjukhuset också med sjukresa lördagmorgon 06:30 för – ingenting. Lite fler provsvar att lära mig i 1177 är väl största behållningen. Klokare var jag inte och ingen förändring i måendet. Tryck över bröstet, yr och matt förutom högre blodtryck än normalt. Ont i höger sida, revbenshöjd.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”10 dagar senare – del 2

  1. Hej,

    Men det låter inte ritkigt bra med minskad syresättning, högt blodtryck och högre puls.

    Sitter symptomen fortfarande i?

    Krya på!

Kommentarer är stängda.