Hur gör man – repris…

Det är många som hör av sig och tycker det är svårt att inte väga, mäta och räkna och samtidigt tilltalas de av att jag inte gör det.

Jag gör anteckningar om hur jag äter varje dag i ett exelark.
Det kan stå fisk och då vet jag att det var 2 pkt fisk till middag, purjolöksbädd och sås på smetana, creme fraiche och lite majonnäs för smaken. Grönsallad med körsbästomater och avokado som tillbehör. Sen skriver jag hur många som åt och om det blev något över. Det räcker för att jag skall veta ungefär hur mycket jag själv åt. Troligen mellan 100-150g fisk just den här gången.

Det finns ett foto på den där laxen med tillbehör men det var så dåligt att vi struntar i det.

Från början gjorde jag inga förändringar i maten alls, jag ville veta vad som hände med ketonvärdena om jag åt som jag gjort under alla mina LCHF-år. Jag tog det lugnt och stressade inte alls. Det var innan jag berättat för någon mer än min man att jag höll på. De första veckorna blev den berg-och-dalbana jag visat här på bloggen. När jag började förstå och se mönster i hur mycket proteinerna samt antalet måltider inverkar började jag successivt göra ändringar, men inte fler än en i taget för att jag skulle veta vad som hände.

Jag började med att öka fettmängden till frukost genom att dricka mitt Bullet Coffee medan jag åt min vanliga frukost med äggröra. Ganska snabbt insåg jag att äggröran var överflödig och då slutade jag med den. Jag skrev noga i Excelalmanackan att jag gjorde så.

Nästa steg var att lunchportionerna blev mindre, eftersom jag fortfarande var mätt. Det passar mitt liv alldeles utmärkt eftersom jag har svårt att få till det där med matlådor. Det ingår inte i min livsstil helt enkelt och nu har jag äntligen accepterat det istället för att gå runt med dåligt samvete över att jag inte fixar något så enkelt. Ibland har jag en matrest med mig i en burk och ibland äter jag tex Brieost till kaffet. Det har även hänt att jag äter Smetana med kanel som en filbunke ungefär (man orkar inte så mycket). Har jag ingen lunch är jag lika gärna utan. Jag blir inte hungrig på samma sätt längre.

När jag kommer hem från jobbet är det olika hur vi äter middag. Ibland är vi många runt bordet och ibland är det jag och maken. Det är helt avgörande för hur det blir med maten. Maken och jag kan äta ganska spartanskt när vi är ensamma och nu sen jag börjat äta korv igen så blir det både Sibylla korv eller Falukorv ibland. Förra veckan köpte vi fett och väldigt gott rökt sidfläsk som vi åt tillsammans med grönsallad/avokado när vi var ensamma. Är någon av barnen mfl hemma blir det mer en traditionell middag, fast vi anpassar oss inte längre till kolhydratätare. De får ta det som bjuds eller laga alternativ själva. Så har vi gjort under många år nu och de klagar inte. Tvärtom blir de väldigt mätta och belåtna och det är inte så mycket spring i kylskåpet på kvällarna.

That’s it

Så här kan det se ut när vi lagar middag till familjen. Vi använder i stort sett aldrig några recept för vanlig matlagning. Allt går på känsla.
Jag fyllde kycklingen med timjan, persilja, kryddor och saften från en apelsin. Det som inte finns med på bilden är smör och sen minns jag att jag blandade både Smetana och Cream Cheese i såsen vi gjorde på den underbart goda buljongen som rann ur kycklingen medan den var i ugnen.

Som tillbehör åt vi smörstekt, färsk spenat, stuvad med Cream Cheese.

 

 

 

 

 

 

 

Dagens kock: undertecknad

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

15 svar på ”Hur gör man – repris…

  1. Hur illa är det med glimminges port salut?
    Är kanske inte mycket fett.. Men jag äter så mycket fett för övrigt och har svårt för att inte äta för mycket fett.
    Jag gillar dessutom bara den osten och vet inte om jag ska avstå eller äta.

  2. Jag väger och mäter aldrig heller, bara som stickprov ibland, för att se om mina ögonmått och uppskattningar stämmer hyfsat med verkligheten… tar för mycket tid! Men har börjat fatta att den proteinmängd jag åt innan jag började läsa om ketonmätningen och proteinmängden här hos Margareta, var ganska mycket för stor, samt att jag nu istället har svårt att trycka i mig den mängd som är enl ”rekommendationen” för min målvikt… Jag har nämligen ökat rejält på fettmängden, och jag som tyckte att jag åt mycket fett innan i två år! hahaha Tänk så det kan bli! Mer fett och mer grönt och mindre proteiner har det blivit senaste två veckorna.
    Min fjärde mätdag, 4,3 i ketoner, 5,7 i BS. http://slottetslillavarld.blogspot.se/search/label/M%C3%A4tning
    Vad är normalt fasteblodsocker?? Tycker jag ligger lite högt, och det ger viss oro, men jag fattar inte vad det kommer sig av?? Äter ju inget som borde ge blodsockerhöjning?!?!?! Läste nånstans (hos Annika Dahlqvist??) om att man kan ha lite högre fasteblodsocker om man äter LCHF, men varför? Nån som vet?

    • Hej,
      jag làste nàgon stans att blodsockervardet kan ligga hògre om man àr stressad eller fysiskt aktiv. Sà om du trànar kanske fòrklaringen ligger dàr. Jag vet dock ej om det sàkert àr sà. Kanske nàgon hàr som vet?

  3. Jag har inga problem att få fram blod i fingret. Ibland krävs det två stick men ofta går det på första. Nu efter flera veckors stickande börjar fingret se lite ”prickigt” ut. I början stack jag mig massor av gånger per dag då jag mätte blodsocker. Nu är det i alla fall bara en gång om dagen…

    Sen det där med att mäta och väga. Jag verkar ibland upplevas som ”besatt” och får då och då kritik för att jag gör LCHF mer komplicerat än vad det är. Jag har data i mitt excellblad med dagliga vikter, matintag och kalorier in samt kalorier ut sedan (i princip) februari 2012. Så visst kanske det kan upplevas ”besvärligt”. MEN, jag mäter i princip aldrig maten jag äter. Jag har lärt mig hur mycket saker väger och uppskattar. Mycket enkelt. Dessutom låter jag mig aldrig styras av mängden (förutom till bulletkaffet på morgonen, där mäter jag noga…). De gånger jag måter är när jag skriver recept för framtida publikationer. Annars blir d et som det blir men jag registrerar allt i kostverktyget på lchf.se och därifrån åker det in i exxcell (nåja Numbers till Mac OS).

    Det är så komplicerat man gör det…

    /Tommy

    • Jag sticker i alla fingrar utom tummen, alltså har 8 fingrar att växla mellan! Prova du å, så kanske du slipper prickigt finger! 😉

  4. Jag har också som du vägt min mat i flera år och tycker det är otroligt skönt att slippa (nu gör jag det dock medan jag mäter ketoner eftersom jag vill hålla extra koll). Vad är det för spännande grej som verkar heta ”slap your mama” på bilden? 🙂

    Fjärde dagen för min mätning idag. Fastande morgonvärden i kronologisk ordning: 1.4, 1.9, 1.7, 3.2. Stort hopp idag alltså, till 3.2. Jag har ätit nästan precis likadant varje dag men igår åt jag ca 15 g mer protein (totalt 51g), plus att jag inte tränade på kvällen utan hade aktiv vila hela dagen. Personligen tänker jag att proteinet och träningen egentligen inte påverat nämnvärt utan att kurvan som pekar uppåt är ett kvitto på att jag äter rätt. Det är ju kanske lite tidigt att säga än. Ska testa att äta lite nötter idag och se på värdet i morgon, spännande.

    Måste fråga hur du (och andra) gör när du(ni) sticker er i fingret för mätningen. Jag har svårt att få fram en bloddroppe utan att trycka fram blod, trots massage, varmt vatten, stick i fingertoppen och på hårdaste siffran. Det står i instruktionerna för provtagaren; ”krama inte fingret efter provtagningen”, och min syster som jobbar inom vården sa att det sägs att provet bllir bättre (mer exakt/mer tillförlitligt?) om man inte trycker fram droppen. Jag är ganska kall om händerna av mig naturligt, men jag vet inte om jag gör något fel? Kan det påverka mina värden? Får du(ni andra) fram tillräckligt med blod utan att trycka på fingret?

    • Hur mycket varmt vatten har du provat? Jag skulle föreslå att ha hela underarmen nedsänkt i varmvatten tills du känner att du sjärv blir varm av återflödet från din arm. Alternativt använda en värmd vetekudde eller annan vämedyna under en kort vila med avslappning, kanske avslappningsband eller -musik.
      Jag brukade vara väldigt kall om händerna när jag var ung och det var då som jag började att sänka ned mina underarmar i varmt vatten för att öka ckirkuationen och bli varm. Jag tror att mina kalla händer var ett resultat av en ökad grundtonus i kroppens muskler. Jag har sedan dess arbetat, både fysiskt och mentalt, på att bli mer avslappnad. Därav mitt råd om avslappning.
      Imorse när jag stack mig för första gången, kom så mycket blod att jag hade till mätning av både ketoner och blodsocker och mer därtill. Jag blev uppriktigt förvånad eftersom jag hade varit lite spännd inför att sticka mig själv.

      • Alltså, jag kan prova men jag vet inte om jag hinner bli kall igen medan jag torkar mig och gör i ordning stickan och så. Hoppas inte mina bra värden har varit missvisande på grund av detta! Vad tror ni andra??

    • Hur kan det påverka värdet i blodet om det kommer fram själv ur sticket eller om jag trycker lite grann bredvid??? Blodet borde ju rimligen vara detsamma som kommer fram, med eller utan tryck/massage??? Eller???

      • Jag är inte helt säker men jag tror att det handlar om att en ökad mängd lymfvätska kommer med när man klämmer fram en bloddroppe efter stick.

    • Kryddan köpte vi i New Orleans när vi gjorde reportage i LCHF-magasinet och den är toppen. Den är het och speglar det kreolska/ cajunska köket bra. Inga tillsatser.
      Det fanns olika varianter och vi har två av dem.

  5. Hej Margareta,
    En liten fundering efter att ha testat bullet coffee tre dar, hur länge känner du dig mätt eller snarare ohungrig (blev lite norrländsk där). Jag har inte kännt nån hunger efter 6 timmar och i morrn ska jag se hur om det håller i sig längre. Mitt i det hela blir jag lite orolig att jag äter för lite men litar på kroppen och dess signaler.

Kommentarer är stängda.