Periodisk fasta – inget för mig

När jag började med LCHF för 7½ år sen skrev ingen om periodisk fasta. Det är ett begrepp som dykt upp långt senare och som i vissa sammanhang verkar vara framgångsreceptet för oss som inte går ner i vikt. Jag har aldrig i mitt liv klarat vanlig fasta (huvudvärk, illamående och andra besvär har fått mig att sluta ganska omgående) och jag har medan jag ätit LCHF aldrig känt behovet att utsätta mig för hunger. Tvärtom har jag känt mig nöjd över att slippa.

Jag har ätit en massa varianter av LCHF, utan att testa just periodisk fasta, ingen variant har lett till någon bestånde viktminskning och jag har därför inte blivit klokare.

 • Jag har maxat kolhydraterna genom att fylla på rotsaker, mandel, nötter och bär till 50g per dygn (den amerikanska varianten).
 • Jag har minskat kolhydraterna till så nära 0 man kan komma
 • Jag har ätit UFO en längre tid (mindre än 5g kh per dygn)
 • Jag har hållit mig under 20g mesta delen av tiden om man ser över de här 7½ åren.

Sen jag började med mitt Bullet Coffee på morgonen har mycket förändrats i min syn på mat. Jag har inget behov av att småäta och jag kan utan problem hoppa över måltider och så blev det igår.

Fredag 17/8 2012

Frukost: Jag åt en fiskrest som jag faktiskt vägde till 150 g förutom den goda såsen, jag vägde för att det är en så ovanlig frukost för mig. Tanken var att den skulle med som matlåda, men det blev inte så eftersom jag inte längre vågar värma fisk på jobbet. Jag gjorde det en gång för många år sen och det blev så mkt klagomål på att det luktade fisk i hela korridoren. Då tänkte jag att jag kan lika gärna äta den nu, matsäcken i magsäcken helt enkelt.
Lunch: Jag kände med en gång att det skulle bli för mycket att även dricka min Magic Bullet Coffee också – så jag tog den med i en termos och drack ur den som någon slags lunch under dagen.

Middag: När jag kom hem var jag törstig, men inte hungrig. Jag drack några glas vatten och avstod från middag. Det fanns inte en tanke på att kunna äta. På kvällen kom jag på att jag inte ätit sen den (för mig) stora fiskportionen till frukost. Det kändes konstigt att äta för ätandets skull så jag tänkte att ok – jag går och lägger mig och testar därmed för första gången något som kan kallas periodisk fasta (brukar förkortas PF).

Lördag 18/8 2012

Vaknade med 2,2 i ketoner efter 22 timmar utan annan ”mat” än mitt fettstinna kaffe.
Hade 6,3 i fasteblodsocker utan att ha ätit en enda kolhydrat eller något protein som kunnat höja värdet under den långa tiden. Igår hade jag 2,8 i ketonvärde och det hade alltså sjunkit med 0,6. Jag befinner mig i den optimala ketonzonen utan att gå ner i vikt och jag tror det beror på mitt höga fasteblodsocker.

Min amatörreflektion/förklaring

Sten Sture Skaldeman har alltid sagt att vi skall ta alla mätvärden/gränsvärden med en nypa salt eftersom de med alla sannolikhet är utförda/framtestade på kolhydratätande personer. Motsvarande referensvärden för LCHF är inte framtagna ännu. Vem betalar en sån undersökning tror ni? De läkemedelsbolag som inte längre får sälja insulin kanske? Knappast. Med det som utgångspunkt utgår jag ifrån att detta fastevärde på 6,3 inte handlar om pre-diabetes.

Det finns en process i kroppen som kallas glukoneogenes. Det är den som ser till att kroppen får den mängd glukos som behövs där inget annat duger som bränsle

Ur Wikipedia:
Glukoneogenes är en energikrävande process där glukos bildas från andra enklare föreningar som cellen inte kan bryta ner. Exempel på föreningar som genomgår glukoneogenes är laktat, glycerol och alanin. Glukoneogenes sker huvudsakligen i levern under fasta. Främst hjärnan och röda blodkroppar (erytrocyter) är beroende av kontinuerlig tillförsel av glukos eftersom det är deras enda energikälla (hjärnan kan även förbränna ketonkroppar).

Om jag inte med maten tillför den mängd glukos som behövs bildar kroppen det själv och blir det för mycket lär väl den vanliga insulinproduktionen som förhindrar att vi går ner i vikt också dra igång. Lösningen skulle alltså vara att tillföra tillräckligt mycket kolhydrater för att inte dra igång glukoneogenesprocessen, men tillräckligt lite kolhydrater för att inte av dem få för höga blodsocker/insulinvärden. Att själv mäta insulinvärdet i blodet skulle förmodligen vara den gåtans lösning, men så långt har vi inte kommit än.

I vilket fall talar detta mitt lilla endagarsexperiment – som inte var planerat – att jag inte skall fortsätta med periodisk fasta eftersom det tycks höja mitt fasteblodsocker till en för viktminskning alltför hög nivå. Jag vet att jag måste ha låga fasteblodsockervärden för att gå ner i vikt.

En gissning utifrån detta är att jag behöver öka kolhydraterna något antingen till middagen eller ett litet kvällsmål före sängdags och jag funderar just nu på vad det kan vara som inte samtidigt triggar suget, för det vill jag inte ha tillbaka.

Jag är också helt säker på att vi kommer att hitta fram till att kolhydrater inte är ”same same”. Det måste vara olika hur kroppen reagerar på glukos, fruktos, laktos, maltos, sackaros och stärkelse. Det är något jag länge funderat på och kommer att utveckla så småningom.

Spännande fortsättning följer!

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

40 svar på ”Periodisk fasta – inget för mig

 1. Margareta, jag läste just din kommentar på Kostdoktorn:
  ”Nu har jag hittat ett sätt att höja fettkvoten och därmed också fått fart på ketonerna – men då fick jag idag veta att det inte längre kallas LCHF det jag håller på med så ok – kalla det vad ni vill då.
  Jag kallar det hädanefter ketogen kost eftersom LCHF verkar upptaget.”

  Det där var helt klockrent! I love it!

 2. Oj vad skönt det är att komma in här och läsa alla kommentarer om Annas skrik i morse , då jag hamnade i skott linjen på FB så kändes det lite ensamt men när jag nu kollar runt på olika bloggar så ser jag att det inte bara är jag som blir upprörd och det känns faktiskt bra 🙂 man kan ju ibland bli osäker på sig själv. Ville bara säga det .

 3. Hej Karin!
  Jag ser i dina rader att du helt fattat min poäng. Kaffet hjälper oss som lever med ett sug. Jag har beskrivit min kamp mot suget i tidigare inlägg (tex Dagbok från 2004) och en sak är säker, jag vill inte tillbaka dit.
  Kaffet med kokosfett och smör i är ett sätt för mig att slippa överäta proteiner. Jag har svårt att hålla fettkvoten uppe och det krävs för att jag skall gå ner i vikt.
  Smör (även Bregott) har jag haft i kaffet i många år, eftersom det håller sig bättre än vispgrädde i kylskåpet på jobbet, jag har bara inte skrivit om det så ofta. Möjligen på Kif någon gång.

 4. tänkte också på Anna H skrik på fb idag.. vi är ju olika! för en del funkar det här bättre än traditionell LCHF – nu har jag bara testat detta i 5 dagar så jag har ingen vidare utvärdering att ta till, annat än att jag är så nöjd! inget sockersug och inget behov av mina frömackor!! magen har visst fått lite spatt – som lavemang typ, vet sen tidigare att jag brukar reagera på kokosfettet om jag inte ätit nåt innan. på dessa få dagar har jag gått ner 1,5 kilo – o så snabbt har jag inte gått ner i vikt på en massa år. vet ju att det mesta är vatten men glad ändå! 🙂 mina portioner är också mindre, tänker verkligen på att inte överäta protein som jag ofta gjort tidigare. Så för min del är det här wow!! 🙂 tack Margareta att du fortsätter din resa och berättar för oss hur det går – oavsett andras skrik! kram

 5. Jag kànner inte till nàgot om denna (utifràn till synes ganska lòjliga) debatt, men det verkligt intressanta med ketogen kost àr ju dess botande egenskaper: Det kommer studie pà studie, och privat vittnesmàl pà vittnesmàl, som visar att denna kost botar (eller stàvjar) i stort sett alla vàra s.k. ”àldersrelaterade” sjukdommar, inklusive svàra sjukdommar som alsheimers och cancer. Samtidigt finns det oerhòrt mycket forskning, och privata vittensmàl, kring det faktum att man fòrlànger livet och behàller sin hàlsa som man haft i unga àr om man inte jàmt och stàndigt hòjer blodsockret (och insulinet). Att àta kolhydrater och protein mer sàllan gòr just detta.

  Jag tycker det làter oerhòrt bakàtstràvande och mycket oetiskt (samt pà grànsen till obildat) att fòrkasta ett sàtt att àta som gòr mànniskor friska och som dessutom med stòrsta sannolikhet fòrlànger livet.

  Det botande effekterna av denna kost och mathàllning òverskuggar alla andra syften, men med òvervikt kommer en rad sjukdommar, sàsom diabetes 2, hjàrtatack, vàrk och tom cancer etc, sà att gà ner sin òvervikt àr abolut ett fòrsta delmàl mot ett friskare liv. Hur kan man vilja fòrneka nàgon den mòjligheten, eller vilja hàmma den vardefulla kunskap som ens medmànniskor samlar — och sprider — kring hur detta kan uppnàs?

  Ofta nàr man pratar mat ropar nàgon att man uppmuntrar till anroexia etc, men det àr sà oerhòrt mànga fler som dòr av òverviktsrelaterad àn underviktsrelaterad problematik i vàstvàrlden idag. Siffrorna àr inte ens jàmfòrbara. (Dessutom àr anorexia i grunden en psykisk, och ej kostrelaterad, sjukdom.)

  • Jag làste nu denna Anna Halldens text och den innehòll ju en rad faktafel samt en massa tyckande/pàstàenden utan nàgon som helst uppbackning (var finns referenser? forskning? privata vittnesmàl? etc). Vad jag kan se av hemsidan tjànar denna kvinna sina pengar bl.a. pà att sàlja kokbòcker om lchf. Sjàlvklart àr det dà negativt om nàgon pàstàr att mànniskan màr bàttre av att àta fàrre lagade màl mat. Det gynnar inte precis affàrerna fòr den som sàljer kokbòcker.

   Dessutom reagerar jag mycket pà att hela texten verkar stirra sig blind pà vikt och ”banting” — precis som om det skulle vara viktigare àn mànniskors hàlsa, eller skulle vara ett màl i sig (som inte àr underordnat màlet om livslàng hàlsa).

   Resonemanget om att ”svàlt” endast medfòr negativa konsekvenser àr direkt felaktigt. De mànniskor som blir àldst i vàlrden har visat sig àta extremt lite, pà grànsen till svàlt. Det finns massor med forskning kring positiva effekter av ”svàlt”. (Dock àr resonemanget inte ens relevans fòr àmnet hon vill belysa…)

   Argumenten fòr att àta flera protein/kolhtdrat-màl om dagen àr ocksà felaktiga. Det màrks att fòrfattaren inte hàller sig ajour med forskning pà àmnet, samt inte àr speciellt bekant med de internationella hàlso- och paleo fòrespràkarnas tankar.

   Jag hoppas att denna ganska obildade text inte fòrstòr den mycket intressanta forskning/experiment som sker pà denna och vissa andra bloggar. Vet vore vàldigt synd, eftersom jag tror vi àr nàgot mycket viktigt pà spàren, i sòkandet efter livslàng hàlsa.

   • Jag känner mig inte särskilt påverkad och vad andra skriver på sina bloggar kommer inte påverka mig hur jag gör eller inte gör.
    När dessa lic LCHF-kostrådgivare började komma ut från utbildningen hade jag ett hopp om att de skulle kunna lära mig hur jag skall göra för att lyckas.
    Än har jag inte hittat något de rekommenderar som fungerar.
    Därför har jag skapat mig en egen väg – som jag mycket riktigt bygger på helt andra kanaler – dvs forskning som pågått en tid och som pågår just nu i USA.
    Jag vet ju inte om jag lyckas finna vägen ännu – men jag ger inte upp så lätt.

 6. Vaknade till Anna Halléns upprörda skrik på FB i morse och var naturligtvis tvungen att läsa och att följa debatten.
  När jag mår bra och äter som jag ska så är en MBC eller äggmjölkslatte toppen på morgonen då jag inte orkar tugga något vid denna hemska tid på dygnet. Jag äter en rejäl middag på em/förkväll med kött/fisk, grönsaker, fett. Kanske något mellanmål eller mindre mål om jag är hungrig. Jag har inte tidigare sett något problem i att bara äta en eller två gånger per dag. Våra förfäder satt väl inte ned tre gånger om dagen och mulade i sig ett par mellanmål. Förstår inte det ”farliga” i att inte äta var fjärde timme.
  Men det är intressant vilken debatt detta skapar.

  • Jag har aldrig varit någon frukostmänniska. Under min viktväktartid tvingade jag i mig 2,5dl lättfil och 30g lätt-müsli till frukost under många, många, många år…bara för att man skulle.
   Innan jag började med mitt ”MBC” (kul namn) så drack jag en slät kopp kaffe till frukost – ibland med 15 ml vispgrädde. Det var säkert bättre 🙂

 7. Jaha, då är Anna Hallen upprörd igen. Den här gången över bulletkaffe. Kanske hon har läst om det här på din blogg?

  Margareta, för mig är dina tester av ketosfaser oerhört intressant. Det har alltid varit den ketogena aspekten av lchf som varit intressant för mig pga min svåra migrän – amerikanska läkare drar ju paralleller mellan migrän och epilepsi. Bantningsdelen är ointressant för mig, men jag tycker att det är fantastiskt att det kan funka för personer som behöver gå ned i vikt.

  Känns som om Hallen i detta fall struntar i vetenskapen. Hon börjar låta som SLV-tanterna som basunerar ut varningar för fett. Man kanske skulle rekommendera Volek & Phinneys böcker för henne?

 8. Hej Margareta
  Jag har läst och läst…, tror jag hittat igen och läst ikapp det mesta här nu.
  Jag började denna vecka ett test med Bulletkaffet till frukost och lunch, sen blir det protein i kontrollerad mängd och kryddsmör eller majonäs till. Har inga flaschiga mätmetoder förutom vanliga doppstickor för ketoner.
  Det jag kan göra är testa och hålla reda på hur kropp och själ reagerar och förmedla detta vidare.

  Vi hörs..

  • Min blogg startade i slutet av juli – så det är bara att bläddra dit i almanackan uppe till höger om man vill vara med från början 🙂 och sen klicka framåt efter varje inlägg…
   Du som är karl har ju större proteinmängder att ösa ur än vi små kortväxta kvinnor har. Vore jag du skulle jag sprida ut proteinet till minst två mål om dagen, men det är bara en känsla jag har.
   Att jag slutade med min äggröra till frukost efter några veckor på Bulletkaffet var för att jag såg en chans att minska det dagliga intaget av protein som förmodligen varit bromsen till att jag inte går ner i vikt trots att jag ätit hyfsat strikt LCHF under många år, utan större avsteg.

 9. Hej Margareta, tack för du delar med dig av dina experiment, det är alltid intressant att läsa dina inlägg. Jag har nyss börjat läsa dig här och på KIF, försöker läsa ikapp bakåt alltså, men har missat receptet på bullet coffee, googling ger varierade svar, hur är ditt recept? Tack för hjälpen!

  • Välkommen hit Majabella!
   Mitt recept på kaffet var som jag lärde mig av mina amerikanska vänner inför årets LowCarb-kryssning:
   Länken till ursprungsinlägget finns här:
   2 msk kokosfett (mindre mängd om man är ovan vid kokosfett)
   2 msk smör (kan minskas och ökas efter behov)
   2 dl hett kaffe (jag gör numer min på 3dl kaffe och lite mer smör)

 10. Ja, svårt det här…
  Det där som Anne skrev om periodisk fasta…
  Med en MBC på förmiddagen (gör hemma och tar med till jobbet och dricker 1 kopp ca 08:30 och 1 kopp ca 11:00, sen inget mer förrän middag nånstans mellan 18-21, beroende på övriga förehavanden på kvällen.
  Däremot sover jag illa, periodvis inte alls, och det kan nog vara en förklaring till mina något lätt höga blodsockervärden. OM jag på något vis lyckas komma till rätta med sovningen (problem med det sen ca 2000), så kanske en del löser sig per automatik. Har varit hos läkare, som skickar mig till Psykoterapeut, fått ”lyckopiller” och insomningspiller, hjälper inte. Nu exprimenterar jag med div sen några år. L-Tyrosin hjälper en del, liksom Magnesium hjälper en del, så nu sover jag vissa nätter så mycket som 2-4 timmar! Men långt ifrån alla nätter…

  • Slottsfrun:
   Jag vet flera som blivit hjalpta mot insomningsproblem med meditation. Jag har sjalv testat Acem-meditation, och det var flera i gruppen som tidigare haft somnproblem, som forsvann sen de borjade meditera 30 min innan laggdags. Om du inte har mojlighet att ga pa en kurs/lektion i meditation kan du soka pa internet (t.ex. youtube). Dar finns meditations-”musik” (insomning) att ladda ner. Sok t.ex. pa ”beta-waves” — valdigt kraftfullt om du lyssnar med horlurar!

  • Jag har också problem med nattsömnen – själva insomningen.
   Tänk om du och jag skulle testa dotterns fettbomb ikväll och se om det gör någon skillnad. Hon tog före prov i skolan när god nattsömn var nödvändigt smör och grädde i hett vatten och dricker ungefär som det förr fanns en huskur att varm mjölk hjälper mot insomningsproblem.

   • Jag har testat fettbomben till natten. Den hjälpte tyvärr inte för mig. Dessutom fick jag gå på toa mitt i natten;)
    Men när jag nu tagit tag i mitt ätande och börjar dagen med MBC och sedan äter något gott och bra så märker jag att jag blir mer avslappnad och lugnare hela tiden. Förhoppningsvis leder det till att det blir lättare att somna på sikt.

 11. Hej Margareta! Skogberg är i farten nu och kör vLCHF. Först så har det blivit sprit och kolisar i sommar så kvällen innan första mätningen körde jag de sista kolisarna, Storkens 100 g kaka, två wienerbröd, potatismos, alkoholfri öl och glass, allt för att belasta kroppen med kolisar in i det sista.
  På morgonen efter mätte jag blodsockret till 6,6, men sedan tre dagar ligger det på runt 4,6. Ketonerna har på femte dagens mätning stigit till 0,4. Har känt mig lite ”slö”. Har sovit gott på nätterna. Fundering: Är min blodsockernivå så låg att det är lättare för mig att bränna fett?
  Kroppen är en komplicerad mekanism och beroende på laddningen av olika grundämnen, som i sin tur påverkar hormonerna i olika riktning, som i sin tur styr hurvida vi känner oss pigga och hur fettinlagringen/fettavgivningen sker.
  Jag är rädd för att svaret är lite mer komplicerat än bara äta enligt ett visst mönster, fett-proteiner-kolhydrater!

  • Jaha Anders, kul att du är på gång nu och att du tittar hit!
   Om du har 6,6 på kh-mat är det mer än dags om du inte skall rusa rakt in i diabetes.
   På Kostdoktorn.se kan man läsa:
   Högt blodsocker kallas hyperglykemi på läkarspråk. Det är per definition ett onormalt högt blodsocker för kroppen. Gränserna vid blodsocker taget som stick i fingret är över 6,0 fastande eller över 8,7 efter måltid. (Alla värden på denna sida är i mmol/L)
   Alla dessa gränsvärden är framtestade på kolhydratätande människor, därför kan det se annorlunda ut för oss som äter lågkolhydratkost.
   Ditt låga BS på 4,6 är en fantastiskt bra bas för viktminskning – se så lite som behövs för att slippa diabetes!!!
   Om du nu får upp ketonerna något (fortsätt bara som du börjat så kommer de nog) så börjar du snart tappa vikt – är min gissning.

 12. Har själv bara testat i 2 dgr men har ätit LCHF ett bra tag nu, men testat att ta bort bär, nötter och alkohol sedan 1 august. Har sedan dess gått ned 3.8kg. Så jag verkar vara en utav dom som inte kan äta dessa produkter under viktminskningen. Har idag tagit en bullet coffee till frukost istället för den sedvanliga kaffe med grädde.
  Gårdagens värde var 1.4
  Dagens värde 1.4
  Får se om borttagandet av grädde höjer värdet eller om jag äter för mkt protein…..Äter ej så mkt men förstått att en del har kunnat minska på mängden.

  Spännande detta, först tyckte jag det verkade helt hysteriskt, men jag är glad att man får tänka om. Detta är ett perfekt verkyg för att fösrtå hur jag funkar! Viär inte likadana, jag har hört till dom som har ätit i flera år men inte gått ned nägra jättemängder i vikt. Många gånger har jag blivit avis på de som rasat i vikt.

  Kram kram

  • Hysteriskt eller ej – man får svar på frågor och slipper gissa.
   Det viktiga för att få relevanta svar är att man mäter någorlunda vid samma tid och att fastan före värdet är tillräckligt lång. Vårdcentralen brukar säga 22.00-8.00 dvs 10 timmar, jag använder det som tumregel för att värdena skall bli jämförbara med varandra..

 13. Jag tror tyvärr att Bullet coffee kommer att bli det nya sättet att ”banta” på. Vissa kommer enbart att dricka detta i syfte att gå ner i vikt när det når ut bland den breda massan. Jättebra för då slipper man äta! Som fd. ätstörd så vet jag hur det fungerar, tyvärr. Samtidigt som lågkolhydratkost gör att man inte behöver äta lika ofta eller lika mycket som när man åt kolhydrater (jag menar det här med tredje timme och en massa mellanmål) så är det svårt för de som har haft problem att hitta en bra balans när det helt plötsligt är okej att ”bara” äta två gånger om dagen.

  För mig är Bullet Coffee ett jättebra sätt att få i mig tillräckligt med fett när jag inte äter mjölkprodukter samt för de personer som tycker att det är jobbigt att äta fett. De som precis har börjat med lågkolhydratkost och fortfarande är lite fettskrämda tex.

  • Förhoppningsvis är i så fall fettkaffet bättre än diverse pulversoppor och annat folk bantar på 🙂
   Smör innehåller en hel del nyttigheter, precis som kokosfett så jag vet inte om jag håller med om att man bara äter två gånger om dagen. Man rubbar sitt blodsocker två gånger om dagen, men det kan jag inte inse skulle vara negativt om man fördelar det jämnare. Jag skall testa med kaffet till lunch ett tag och äta frukost som jag gjort innan (ägg & smör).

 14. Tanke/Fràga: Liknande risker vid PF och Bullet Coffee (bara fett delar av dagen)?

  (Ursàkta làng kommentar. Jag kommer till poòngen i sista stycket, sà man kan ocksà hoppa dit…)

  Jàtteintressant att detta med blodsocker tas upp! Jag har inte heller tànkt pà detta innan — jag har ju mest àtit lchf fòr att det fàr mig att mà bra generellt etc, och har aldrig ens màtt mitt blodsocker (eftersom jag aldrig haft nàgra speciella ”problem” vad jag vet). Dock erinrar jag mig nu om att jag fòr flera àr sen fick mitt blodtryck màtt nàr jag var pà nàgon rutinkontroll pà vàrdcentralen, och att de dà sa till mig att det var helt ok, men lite làgt jàmfòrt med medelpersonen. (Jag hade ocksà lite problem med att resa mig snabbt och tom med enstaka svimmningar — vàldigt sàllan dock — innan jag bòrjade med lchf.)
  Hànger inte làgt blodsocker och làgt blodtryck ihop, eller har jag fel hàr?

  Det jag làst om peridodisk fasta sàger att du inte ska tillàmpa detta om ditt blodsocker har tendens att pà nàgot sàtt bete sig lite ”konstigt”, utanfòr normkurvan, dvs om det gàr upp och ner fòr mycket, eller om det àr fòr hògt, ELLER om det àr alldeles fòr làgt (vilket dock tydligen àr ovanligt, men bla kan uppkomma om du àter vissa mediciner). Aven làgt blodsocker har nàgon slags kopplig till (pre-)diabetes, làste jag nàgon stans… (Stàmmer detta?)

  Varfòr man inte ska tillàmpa periodisk fasta om man har lite hògt blodsocker àr fòr att det kan stressa kroppen, vilket kan gòra att blodsockret hòjs ytterligare.

  Overhuvudtaget handlar PF om att under en period utsatta kroppen fòr lite stress, som gòr att cellerna màste reparera sig (eller nàgot likande), vilket leder till en starkare kropp i làngden, men viss pàfrestning under sjàlva fastan. (Ungefàr som hàrd tràning kan jag tànka mig: Man utsàtter dà kroppen kortsiktigt fòr stress under tràningen, fòr att nà làngsiktigt gynsamma effekter och bàttre hàlsa.) Dàrfòr ska periodisk fasta ENDAST tillàmpas pà en kropp som àr helt och hàllet frisk i òvrigt, som inte utsàtts fòr annan stress (tex psykisk eller fòr lite sòmn), och som alltsa inte har ”onormalt” blodsocker.

  En tanke som nu har slagit mig àr att detta med att ersàtta frukosten med Bullet Coffee (som mànga av oss bòrjat gòra) kanske kan vara stressande fòr kroppen pà ett liknande sàtt som periodisk fasta: Fett innebàr ju inte alls att insulinnivàn hòjs, och att bara àta fett àr dàrmed ett sàtt att ”lura” kroppen att man ”svàlter”. Det àr flera (inkl. jag sjàlv) som rapporterat en del symptom sàsom yrsel, tròtthet etc. Precis dessa symptom kan ocksà uppkomma vid periodisk fasta, om man fràn bòrjan har ”fòr làgt” blodsocker. Om detta uppkommer vid periodisk fasta ràds man att bòrja àta som vanligt igen.

  Detta kan vara vàrt att tànka pà. Om liknande processer àr vid lag vid periodsik fasta som nàr man bara àter fett delar av dagen (ex Bullet Coffee), bòr man nog ta làrdom av de ròn och varningar som finns vad gàller periodisk fasta, ocksà dà man tillàmpar en ”bara fett”-strategi.

 15. Det känns verkligen som ett riktigt detektivarbete det här. Spännande, men samtidigt frustrerande att inte ha några färdiga svar. Min ketonkurva fortsätter peka spikrakt uppåt (4.0 i morse), trots att jag igår åt extra nötter igår för att försöka få ner värdet.

  Efter att ha läst ditt inlägg funderar jag lite över blodsocker. Jag kan inte mycket om detta, men dina funderingar väckte en del tankar hos mig. Tror du alltså att ditt ökade intag av protein har lett till högre blodsocker (som i sin tur lett till stopp i viktminskning)? I så fall tänker jag att protein för att sänka ketonvärdet inte är rätt väg att gå?

  Bör/kan man i så fall sträva efter att äta sånt som håller blodsockret så lågt som möjligt men samtidigt sänker det för höga ketonvärdet?

  • Ungefär så, fast jag tänker från andra hållet.
   Äta så att blodsockret håller sig lågt är det primära och har alltid varit inom LCHF, men för att vi som inte får det att fungera bara med den korrigeringen även så att ketoner når upp till optimal och håller sig där. Dvs inte skenar för högt, eftersom det inte verkar göra någon nytta.
   Det är en balansgång som kan vara väldigt individuell.

   • Jag har hittills inte mätt blodsocker men ska genast börja i morgon så att jag kan hänga med er andra i denna diskussion. Jag tänker att det är en fördel för oss alla om vi delar våra erfarenheter och kunskaper. Jag skrev även till Jimmy Moore och berättade om våra tankar för att se om han har några synpunkter eller förslag.

    • Tillägg: Som du skrev är det ju naturligtvis individuellt men man kan förhoppningsvis lära av varandra ändå! 🙂

 16. Skönt att veta att, i alla fall för dig, inte behöva ta till Periodisk fasta! Hur kul är det? Intressent att se hur kroppen reagerade på den!

 17. Jag skriver första kommentaren själv för jag kom på en sak. Om jag äter för mkt protein kan det användas till att bilda glukos – alanin som nämns i Wikipediastycket ovan är en aminosyra som är en byggsten i protein. Jag tror att det är dags att analysera proteinet i mindre beståndsdelar – likväl som jag nyss nämnde kolhydraterna. Inte blev det lättare precis – men en utmaning…

Kommentarer är stängda.