Hur räknar man?

Jag fick en fråga i mailen från en bloggläsare om hur man räknar.
Jag tyckte frågan var så bra att jag skriver svaret här så fler får ta del av det.

Du behöver inte räkna någonting.

Med hjälp av mätaren ser du om du ligger mellan 1,5-3,0 som är det optimala värdet.
Ligger du för lågt måste du minska kolhydrater och proteinmängd.
Ligger du för högt äter du för lite protein (eller kolhydrater) och måste öka något.

Fett äter du i den mängd som håller dig mätt när du börjar minska på protein och kolhydrater. Börja öka fettet och minska sen på kolhydrater i första hand.
Fungerar det då är det ok – annars minskar du på proteinet också.

Min huvudpoäng är att man får ett faktiskt ketonvärde som säger om man är på rätt väg, man får också facit om man spårat ut – min Thaimat häromdagen  tex har inte gått ur kroppen ännu.

Marginalerna för mig är väldigt små och där kan jag tänka mig att det är olika. Blir spännande att följa när det blir fler som mäter. Viktförändringarna visar sig inte direkt – det kan bli ett par dagars förskjutning. J

Jag skriver upp på vad jag äter (jag mäter och väger inte, men skriver typ kyckling i ugn med baconlindad sparris + grönsallad. Då kan jag efteråt se hur vi åt när det gått bra, resp när det inte gått lika bra. Största bakslagen hittills är jordgubbarna i midsomras och nu Thaimaten. Jag fick bra ketonvärde efter Thaimaten, men vikten gillade det inte. Kan vara vätska eller något (fyllda glukogenlager?) men det är inte så kul ändå.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”Hur räknar man?

  1. Tack för reflektionen. Har kört PF nu i 8 dgr och mätte idag för första gången . Värdet blev 2.8. Ska bli spännande och kolla framöver tills jag har kommit underfund på hur kroppen funkar. Har också en seg kropp 😉
    Tack för tipset om värdet och hur man ska ändra värdet.
    Kram Allinka

  2. Det kan ta ett par dagar innan man är i optimalt läge. Ni som har tänkt att mäta, få inte panik över att det tar ett tag. Jag har mätt i fyra dagar och har gått från 0,4 till 1,1 och jag kör nästan noll kolhydrater för att snabbt få upp värdet. Kanske äter jag för mycket protein? Jag försöker också lyssna ordentligt på kroppen. Är mycket mindre hungrig och sugen nu när jag har tagit bort grädde och creme fraische. Kroppen behöver inte så mycket mat som man tror. Det är väldigt spännande att mäta och jag kommer att kämpa på med mitt experiment. Nästa mätning för mig blir på söndag.

    • Jag äter ganska mycket smetana, grädde och creme fraiche och ligger stabilt över 2,5 i ketonvärdet.
      Min känsla är att jag äter mer kolhydrater nu sen jag minskade proteinerna, jag söker en balans än så länge.
      Helt klart mer kolhydrater än när jag introducerade UFO (<5gr) för många år sen.

  3. Tack för det svaret Margareta! Det var precis den frågan jag ville ställa nu när jag fått min mätare och väntar på att apoteket ska få fram stickorna.
    Detta ska bli så spännande!

  4. Nu har jag bara mätt ketonerna i två dagar och det kan ju dessutom vara en slump eller en hel massa andra faktorer som påverkar, men mitt ketonvärde STEG (från 1,2 till 1,9) när jag ökade kolhydrat- och proteinmängden (och antalet kcal (vill ha full koll för att kunna utvärdera, planerar inte att mäta i detalj på sikt), dock var fördelningen den samma), inte tvärt om. Ska bli intressant att se hur det funkar framöver.

    • I vår iver att minska vikten är det lätt att äta för lite.
      Ketonvärdet påverkas av hur många timmar fastan var innan dvs hur lång tid mellan sista matintaget på kvällen och mätningen på morgonen som skall vara fastevärde.
      Om du ändå antecknar kan du skriva klockslagen för matintag. Vår middagstid varierar en hel del pga arbete och morgnarna varierar också med ett par timmar ibland. Ett genomsnitt blir därför sanningen. Jag upplever dessutom att svaret kan komma med någon dags fördröjning.

      • åt vilket håll påverkas keton värdet ?
        jag undrar då jag är inne på att prova periodisk fasta för att komma åt dom där sista 10-15 kilona som sitter som ”gjutna”.

        • Det är mycket som påverkar ketonvärdet. Både hur lång tid fastan innan mätningen varit, men också vad man ätit de senaste timmarna.

          Ketonerna sjunker med tiden efter att man ätit, så ju längre man väntar ju lägre blir de.
          Man ökar dem genom att äta mer fett och mindre protein/kolhydrater.
          Det är väldigt individuellt exakt hur vad det verkar så man får pröva sig fram.

          • Någonstans vänder det – eftersom alltför höga ketonvärden kan visa på svält. Vi har inte helt koll på alla dessa svängningar ännu. Vi testar på oss själva och ser resultatet. Jag hade tex 2,2 i ketonvärde i morse och 2,8 igår och hade då fastat i 22 timmar (jag skrev nyss om det i ett inlägg som heter periodisk fasta). Enligt teorin att ketonerna ökar vid svält skulle jag haft högre värde idag, men jag hade som sagt lägre.

      • Mmm, äter för lite gör jag förmodligen eftersom jag ofta är hungrig, men jag äter (tillfälligt) mjölkfritt och har svårt att hitta bra alternativ till mellanmål som inte ökar kolhydrats- och eller proteininnnehållet. Nötter skulle evt funka, men då är jag rädd att ketonvärdet sjunker, plus att jag tror att jag evt kan vara allergisk, så jag skulle hellre välja ett annat alternativ.

        Vad gäller middagstid har jag tre relativt små barn, så den skiftar marginellt från dag till dag. Träning påverkar ju också ketonvärdet, evt kan det också påverka dagen efter antar jag.

Kommentarer är stängda.