Saltsyra – dag 7

Jag äter sen en vecka Doxyferm mot Borrelia. I instruktionerna står det att syrahämmande medicin som Omeprazol minskar effekten.

Jag har skrivit om Omeprazol tidigare men det tål att upprepas. Sura uppstötningar och halsbränna är inte kul. Till slut sökte jag läkare och blev remitterad till gastroskopi (inte heller kul). Där konstaterades att jag har öppen övre magmun som gör att magsyran tränger upp och ger mig obehaget. Läkaren gav mig två val:

 • Operation av magmunnen
 • Surhetsreglerande medicin och eftersom det är ett kroniskt tillstånd – livet ut

Jag ställde motfrågor eftersom inget av alternativen tilltalade mig. Ständig syra i matstrupen kan leda till cancer så tillståndet var ”allvarligt”. Jag tackade nej till operation (grundinställning hos mig) och lovade testa Omeprazol eftersom jag blev lite skrämd och jag hade rejäla besvär eftersom jag sökte hjälp. Den medicinen gjorde mig än mer sjuk, så aldrig mer.

Nu vet jag bättre

Magsäcken ska vara väldigt sur för att döda inkommande bakterier. De får inte ta sig till tunntarmen som ska vara steril. Om jag har för lite magsyra bryts inte maten ner på rätt sätt och stannar för länge i magsäcken och det blir tryck uppåt -> halsbränna. Äter jag för sent på kvällen hinner maten inte passera magsäcken och det kan bli tryck uppåt.

Det finns alltså ett tredje alternativ.
ÖKA SYRAN, minska den inte, så är problemet löst. Voilá

Varje gång jag har minsta problem med sura uppstötningar börjar jag med citron. Räcker inte det har jag numer saltsyra som kosttillskott (HCL)

Tänk så skönt att slippa tänka på det nu när jag äter medicin (Doxyferm) som inte heller gillar Omeprazol.


Det mesta jag skrivit om Omeprazol och halsbränna går att hitta genom att i sökrutan uppe till höger skriva tex Omeprazol. Min erfarenhet är att den medicinen gjorde mig sämre, men man gör som man vill.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Saltsyra – dag 7

 1. Finns det saltsyretablett att köpa?
  Kan man dricka utspädd saltsyra?
  Hls Anders och Birgitta Ahlqvist

  • Hej på er!
   NEJ inte utspädd saltsyra det fräter. Kapslarna köper man på hälsokosten och de MÅSTE sväljas hela. Får inte fastna på vägen ner. Det är BARA magsäcken som klarar syran.

Kommentarer är stängda.