Statiner?

Statiner är en medicin som allt fler jämnåriga tycks äta. Det verkar vara en mänsklig rättighet att få medicin som ska släta ut de misstag man gör genom att inte anpassa kosten efter verkligheten.

För er som inte vet är statiner kolesterolsänkande medicin. En oerhört omdebatterad produkt som läkemedelsbolagen gör stora pengar på.

Jag tänker inte skriva någon utläggning om varken statiner eller kolesterol, bara vad jag själv följer. Den som vill veta mer får söka på andra ställen. Jag har läst och följt diskussionerna i snart 15 år och tror fortfarande de jag valt att följa har rätt. Jag hade förmånen att tidigt träffa och vara med på samma mailinglista som numer pensionerade med dr docent Uffe Ravnskov (Lund). Den som vill fördjupa sig och bilda en uppfattning själv kan börja med att Googla på honom. Hans hemsida innehåller en hel del info. Jag har läst den här boken och mycket mer. Idag finns många fler som håller med honom. Det finns inget samband mellan högt totalkolesterol och hjärt/kärlhälsa.

Jag tror inte kolesterol som totalvärde av blodfetter mäter min kärlhälsa

 • Mitt HDL (det goda) är högt
 • Mitt LDL (det onda) är lågt
 • Mina TRIG är väldigt låga

Mitt totalvärde var i början väldigt högt pga att HDL var högt och därför ville läkaren på VC i början av min LCHF-period skriva ut statiner. Jag tackade nej och vi blev osams. Då bad jag att få inskrivet att jag blivit erbjuden och tackat nej. Det löste problemet och vi blev vänner igen. Läkaren kunde då till och med hålla med mig. Ett märkligt samtal efteråt. Läkarna är skyldiga att skriva ut statiner och vill själva ha ryggen fri.

Jag vill inte ta en medicin med svåra biverkningar för att ändra blodfettsvärden kroppen själv sköter om ifall man äter rätt. Jag går hellre den långa vägen och ändrar kosten till naturligt välmående. De värden jag har idag föranleder inga statindiskussioner ens hos läkare som förespråkar dem.

En annan läkare jag hört och lyssnat på som motarbetar statiner är Nisse Simonsson (Östersund). Det finns både böcker och föreläsningar.

Docent Ralf Sundberg förekommer både som författare och föreläsare i statindebatten. Jag känner Ralf genom alla våra möten inom LCHF-rörelsen och har stort förtroende för honom. Han är som en levande uppslagsbok. Det är väldigt inspirerande att lyssna. Det finns inspelade föreläsningar att leta fram.

Du som själv funderar, läs på och lyssna till dessa kloka och bestäm själv hur du vill göra. Ingen läkare kan tvinga på oss medicin med svåra biverkningar mot vår vilja.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Statiner?

 1. Fortsättning. Har genom LCHF kommit i kontakt med många personer som ätit statiner och fått vidriga biverkningar. Först när de slutat med giftet så har de blivit ”människor” igen.

 2. Ja Margareta hur skulle vi klara oss utan dina fantastiska kunskaper.

  Beräffande statiner så är det väl en av de värsta lögnerna vi matas med. Nyttan med ”skiten” finns inte men däremot enorma pengar. Ett av världens mest omsatta ”läkemedel” som genererar massor med pengar till dem som förskriver dem.
  Någonstans mellan 5-10 år tillbaka försökte en läkare på ”anrika” Sophiahemmet i Stockholm pracka på mig det genom att visa i ett diagram hur få år jag hade kvar att leva om jag inte intog detta ”fantastiska” underverk.
  Jag lever fortfarande fast jag vägrade.

Kommentarer är stängda.