Andningsproblem

För mig, har som jag skrivit tidigare, dålig sömn spelat en avgörande roll för dålig hälsa. Dålig sömn går inte att reparera på annat sätt än att sova bättre. Minst fyra cykler av DJUP och REM-sömn varje natt och målet är 8 timmars sömn. Inte 8 timmar i sängen, utan 8 timmars sömn. Det är inte helt lätt, men vad jag strävar mot. Det har krävt många aktiva förändringar och jag är långt ifrån färdig.

Min sömnapné har varit ett problem som både gjort det svårt att somna och att sova ostört. Största problemet var att komma på det eftersom jag inte har några typiska symtom. Jag snarkar inte, vilket är den vanligaste indikationen. Jag andas in genom näsan, men åtminstone ibland ut genom munnen när jag sover utan CPAP. Jag märker nu när jag vet om mina problem att näsan ”stängs” (klibbar ihop) när jag slappnar av och därför spänner jag mig för att få luft och har svårt att somna. Att tejpa munnen har inte känts som något alternativ. Det ger panikkänslor eftersom näsan klibbat ihop rent fysiskt.

Sen jag lärde mig mer om lymfsystemet har jag förstått mer om hur viktig andningen är. Diafragman, muskeln i mellangärdet, hjälper till med transport av lymfvätska när vi djupandas på rätt sätt. Jag var under 2018 på två föreläsningar med Anders Lönedahl som föreläser just om andning och förstod redan efter första tillfället att jag förmodligen andas fel även i vaket tillstånd. Därför bokade jag en tid hos Anders och fick mycket riktigt det problemet konstaterat. Anders kopplar elektroder och mäter hur man andas. Efter mätningen får man liggande på en brits lära sig andas rätt och sen mäter han igen för att kontrollera effekten. Den var påtaglig.

Sen dess gör jag övningarna innan jag somnar. Det märks på sömnen de gånger jag missar.


Det var lite roligt att Anders precis när jag var där hade fått förfrågan att komma till Säffle och föreläsa. Han visste inte när jag kom att jag var så insyltad i LCHF-rörelsen att jag kände till LCHF-campingen. Nu vet han ?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Andningsproblem

  1. Detta var intressant att läsa! Jag har under nästan hela mitt liv haft varierande sömnsvårigheter och det just när livet är stressigt. Har varit utmattad vid några tillfällen. Jag snarkar inte vad jag vet så det problemet har inte jag. Men kom att tänka på andningen som du skriver om. Jag har ju haft hosta sedan många år tillbaka och reagerar på dofter och kemikalier. Vid ett tillfälle när jag bodde i Kumla så genomgick jag Lotorpsmetoden för att ev hitta orsaken till min hosta. . Där sas det att jag andades fel, dvs för mycket med magen och inte med bröstet. Jag fick lära mig hur den metoden fungerar och jag använder det än i dag. Varför jag tidigare använde magen var att då försökte jag yoga vid flera tillfällen och där används ju magen mycket mer.
    Idag sover jag bättre, mycket tack vare att jag är pensionär. Men jag jobbar extra och är förtroendevald i två organisationer så ibland kan det blir stressigt. Det som ger mig problem är pressen/kraven, inte tiden. Kanske typiskt kvinnligt, man vill så gärna göra så mycket man kan.
    Kan nämna att min hosta har jag fortfarande men har väl lärt mig mer att leva med den. Dock är det en av orsakerna till att jag försöker leva keto eller strikt LCHF. Man vet ju aldrig!

Kommentarer inaktiverade.