Tom i hjärnan

Det blir en seg dag idag också. När jag gjort en mental urladdning, i det här fallet deklarationstider (flera företag, både mina egna och andras) så går luften ur mig totalt och det är svårt att ladda om. Jag märker att det är bra att fundera över och skriva ner vad som händer. Idag får ni följa med på den resan, i brist på något klokare. ?

Det jag gruvar mig för och därför skjutit upp är ju inte så farligt när kniven väl sitter där och jag gör det. Jag är ganska duktig på deklarationer och har alltid gjort dem själv. Det är mest hjärnspöken som går att förebygga om man tar det som ett problem på allvar istället för att nonchalera. Jag har under flyttstress (1999) deklarerat mitt enskilda företag fel en gång och åkte på nästan 40 000 kr i straff trots överklagan och sen dess blir jag frustrerad varje år trots att det med dagens skatteprogram inte skulle gå att återupprepa felet. Trots att jag alltid försöker göra allting rätt (vitt) får jag rejält ont i magen varje gång Skatteverket hör av sig. Jag har klarat av flera revisioner utan anmärkningar (enda riktiga plumpen jag gjort är det uppenbara felet jag gjorde 1999) och ändå blir jag fysiskt sjuk av oro varje gång jag ser deras logga. Jag mår illa bara av att logga in på Skattekontot och kolla saldot.

Till nästa års deklarationer har jag därför gjort en checklista som jag lagt in med datum för påminnelse. Lite uppmuntrande tillrop typ, börja med det här så är det gjort i tid osv. Jag försöker också själv kontakta Skatteverket och ställa frågor när jag själv känner mig i balans. De har alltid varit väldigt trevliga och tillmötesgående (går de charmkurser?) och gett mig bra svar. Ändå sitter smällen från 1999 djupt kvar.

När luften går ur mig efter en urladdning blir jag sittande passiv. Istället för att röja upp alla pappershögar och avsluta på riktigt fastnar jag i något annat. Jag måste rensa hjärnan. När kvällen sen kom blev det svårt att komma till ro och ännu svårare att somna. Natten blev som konsekvens dålig. Jag kom aldrig ner i ordentlig djupsömn och vaknade senare än normalt av en ilsken telefonsignal. Nu när jag vet mer om hur sömnen fungerar blir jag mer fascinerad av att det stämmer än upprörd över att jag känner mig sliten.

Reflektion

Om man erkänner sina hjärnspöken istället för att nonchalera dem går de att förebygga och bearbeta. Nästa år, ska bli året jag deklarerar i tid. Tänk så många nätter av dålig sömn jag skulle slippa. Det är bra för hälsan.

Den viktiga DJUP-sömnen, som främst inträffar i början av natten, har som främsta uppgift att skölja ren hjärnan efter dagens intryck. Det är det nyupptäckta glymfatiska systemet (tvättmaskinen) som sätter igång. Kommer vi till ro sent (eller är upprörda vid sängdags) förloras det dygnets rensning och hjärnan ”åldras” i onödan med demens och annat oönskat som långsiktig följd. År av sömnunderskott i antal timmar eller fel placerad sömn (det går inte att skjuta upp sömnen) ger så stora negativa hälsokonsekvenser att det verkligen är värt att lägga ner stor möda på att både vända dygnet rätt och att anpassa livet så att kvällarna inbjuder till vila och avkoppling. Allt för att få så mycket riktig DJUP-sömn som möjligt.

Det jag kallar DJUP sömn heter NREM stadium III och IV om man läser engelsk litteratur. Skillnaderna mellan REM och NREM förklaras lite annorlunda på Wikipedia än det jag nyligen läst. Forskningen går framåt hela tiden så det kan vara så att Wikipedia ligger efter. Det jag refererar till nedan stämmer.


Ur Wikipedia:

Sömnen delas upp i olika stadier. En viktig åtskillnad görs mellan REM-sömn och NREM-sömn. REM står för engelska rapid eye movements, och är en benämning på de snabba ögonrörelser som ses episodiskt under REM-sömn. NREM står för non-REM, alltså ”icke-REM”. NREM-sömnen delas sedan in i fyra stadier, stadium I till IV, där stadium I är den ytligaste formen av sömn (slummer) och stadium III och IV är djupsömn. Det är framför allt djupsömnen som är vederkvickande och ger känslan av att vara utvilad. En person som nyligen somnat och befinner sig i sömnstadium I och väcks inom en halvtimme upplever vanligtvis inte att den somnat överhuvudtaget.


Nästa vecka hälsar jag på SJ igen och tar mig till FunMed i Göteborg

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Tom i hjärnan

  1. Jag förstår hur du känner dig angående Skatteverket, de är Stora, Starka och Oövervinnerliga! Det spelar ingen roll hur rätt du vill göra, makten är deras och de har alltid rätt! Fy!

Kommentarer inaktiverade.