Resumé 2017

Nu har jag på kort tid tömt ur mig en massa blogginlägg som handlar om vad jag sysslat med under 2017:

Året började med att jag försökte följa Stephanie Keto Persons upplägg för ketogen kost och det lyckades helt enligt instruktionerna tills jag gjorde ett avsteg i slutet av februari och efter det hittade jag inte tillbaka – trots att jag gjorde likadant. Jag sökte bland de felkällor Stephanie nämner och dit hör matintoleranser, antihistaminreaktioner, hypoglykemi och lite annat som blev väldigt komplicerat för mig att följa i hennes media som oftast är långa Youtube-filmer där både språk och baskunskaper (facktermer) blev för svåra för mig. Istället försökte jag gå vidare på egen hand med de ledtrådar jag fått.

Under våren pratade jag återigen lipödem med en väninna som redan hade diagnos. Hon hade sen sist minskat 30 kg genom att byta till Ketogen kost för Lipödemiker och då blev jag självklart nyfiken på hur den kosten skilde sig från den LCHF/Keto jag själv äter. Ju mer vi pratade dess mer förstod jag att hennes kost är för liberal för att jag ska stanna i ketos, men jag kunde inte riktigt förklara varför. Jag visste bara att mycket av det hon nämner inte fungerar enligt alla de erfarenheter jag redan har.

Under försommaren lyckades jag beställa tid för lipödemdiagnos och fick vänta till början av september för besök och diagnos. Jag blev även rekommenderad att söka upp VC för utredning av veninsufficiens. VC remitterade mig till en tid i december som avbokades senare för att maskinen var trasig. Ny tid 16 januari.

Under hösten gjorde jag mitt IgG-test (indikationen var att Stephanie nämnt att matintoleranser kan försvåra ketos) tillsammans med några andra tester och eftersom IgG gav så tydligt utfall uteslöt jag från mitten av oktober de livsmedel jag fick utslag på.

De andra testerna visade att jag har vissa näringsbrister beroende på ”läckande tarm”. Därför äter jag pro- och prebiotika plus lite annat som kosttillskott. Innan IgG-testet åt jag hemgjord Tibetansk kefir fermenterad här hemma på ekologisk lantmjölk och levande kefirsvamp för att få i mig alla de bakteriestammar den innehåller, men eftersom min IgG visar på komjölksintolerans har jag tagit bort kefiren i brist på get- eller fårmjölk och ersatt med kosttillskott.

Haha – nu hör jag hur våra belackare gottar sig i att jag fått näringsbrister av så många år på LCHF, men jag tar det med ro. Jag tror inte man får läckande tarm och näringsbrister av att äta riktig mat baserad på ekologiska råvaror och utan tillsatt socker. Den näring jag missat av att inte äta spannmål tror jag bestämt att jag klarat mig utan. IgG visade dessutom att jag blir inflammerad av gluten. Jag tror snarare att det här är något som har sitt ursprung i något annat. Jag har haft Salmonella, Yersinia, amalgamfyllningar och en massa annat som kan ha stört. Eftersom jag var betydligt sjukare innan LCHF (13 år på kolhydratreducerad kost nu) och idag är jag frisk om man ser till vad landstinget bedömer så jag tror fortfarande att LCHF gör mig gott.

Nu vill jag bara få till det där sista, läka kroppen så att jag återfår något som kan kallas normalvikt. Om det inträffar innan jag fyller 65 år är mitt mål nått och jag får som present önska mig en ny teckning för måtten av min älskade dotter.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

5 svar på ”Resumé 2017

 1. Väldigt intressant detta med lipödem – och även lymfödem, som jag förstår är en ”mildare” variant.
  Får jag fråga vem som kan ställa lipödemdiagnos? Det kan väl inte vara så enkelt att en allmänläkare på vårdcentralen gör det?

  Var det svårt att få remissen till utredning av veninsufficiens?

  Stort lycka till!

  • Hej
   Lymfödem är lätt att få hjälp med, både diagnos, kompression och behandling. Det fixar alla landsting eftersom det är en mer etablerad diagnos, med behandlingsplan. Lipödem däremot är svårare. Den diagnosen ändrades dessutom under 2017 och det är det inte många som känner till. Jag har fått min diagnos på privata Lymfterapi Norrort eftersom landstinget i Stockholm helt slutade ta emot för diagnos av lipödem efter ett inslag i TV4 (Malou efter 10)

   Remissen till venutredningen fick jag på min vanliga vårdcentral.

Kommentarer är stängda.