Vem får sömnapné?

Eftersom jag själv mår så mycket bättre sen jag fick andningshjälp nattetid kommer jag skriva en del (tjata!) om sömnapné framöver.

Att sömnapné (andningsuppehåll nattetid) bara drabbar den som snarkar eller är överviktig är en myt. Det kan drabba vem som helst. Det handlar bla om svaljets utformning och hur tungan hamnar medan man sover. Många är snarkare och många är överviktiga och de hittas och får diagnos lättare. Alla andra får i onödan lida av allehanda symtom utan att få hjälp.

Jag är överviktig och snarkar enligt familjen ibland om jag sover platt på rygg, men under testnatten sov jag på sidan, väldigt dåligt och oroligt med de ovana slangarna och lär inte ha snarkat. Ändå hade jag oroande många andningsuppehåll När jag var på CPAP-utprovningskursen var det fler smala än överviktiga i min grupp.

Det finns olika symtom som kan vara orsakade av sömnapné, mitt tips är att låta sig utredas hellre en gång för mycket. Numer finns det läkare som anser att sömnapné ska utredas och behandlas eftersom risken för hjärt- och kärlsjukdom är större än man tidigare trott. Tex så har snarkning tidigare mer varit en anhörigsjukdom, dvs partnern lider. Den som snarkar lider ju inte. Så är det alltså inte. Sömnapné är en risk (syrebrist och stress) och resulterar i ohälsa och sänkt livskvalité.

Det här är en del av mina erfarenheter, även om inget av det uppfattades som orsak till utredning för mig. Utredning fick jag till slut av andra skäl.

 • Onormal trötthet
 • Vakna utan att känna sig utsövd
 • Orolig sömn med flera uppvaknanden
 • Toabesök på natten (när man vaknar behöver man gå)
 • Dagen börjar ofta med huvudvärk
 • Högt blodtryck (stress)
 • Oförklarlig viktuppgång

Jag kan numer stryka en hel del från listan och kommer att berätta mer framöver.

image

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Vem får sömnapné?

 1. Hej

  Jag har haft sömnapné i minst tio år; tyvärr antar jag att det delvis var orsak till att jag också har fått förmaksflimmer, då mitt hjärta i många år fick kämpa varje natt.

  Till sist trodde läkarna på mig och gjorde en sömnundersökning och efter det har jag sovit med min lilla robot bredvid mig, nu redan variant nr 2 (mycket tystare än den första). Samma gick det med mitt flimmer, först när jag lämnade jobbet på hälft och gick för att låta mäta EKG mitt på dagen trodde läkaren på mitt flimmer, numera är jag dels opererad och dels medicinerad för det och det hålls ganska bra borta.

  Min CPAP maskin har gjort att jag numera sover platt på rygg orörlig hela natten, vilket ibland ger ganska sjuk rygg…. men spänner jag masken för hårt har jag blåsor och ont i ansiktet istället.

  Jag tar inte risken att sova utan masken, varför den följer mig både på södernresor och övernattningar hos bekanta.

  Min hustru har inga problem numera, speciellt när den nya versionen är så mycket tystare, så vi sover båda bättre om natten (hon brukade vakna och väcka mig för hon trodde jag dött i sömnen…när jag inte andades..)

  Så jo; jag uppmanar alla med snarkningar att låta undersöka sig och också ta hjärtproblem på allvar!

Kommentarer inaktiverade.