Vad är sömnapné?

Du slutar andas! Precis så dramatiskt som det låter. Vi kvävs inte utan vi vaknar och börjar andas och somnar sen om igen och slutar återigen att andas. Det blir en ond cirkel med utmattning som följd.

Alla som är överviktiga eller snarkare har inte sömnapné och slutar inte andas. En del löser det genom att andas genom munnen (ofta snarkare) och har då kvar en trång men ändå luftpassage i svalget.

image

Det avgörande för återhämtningen är hur stor andel störningsfri djupsömn vi får. Självklart är det här med att sluta andas och ständiga uppvakningar inte särskilt bra av flera skäl. Det blir förutom syrebrist även kortisolpåslag och annat dumt pga stress. Vi behöver ostörd sömn för vila och återhämtning och kortisolpåslag gör oss sjuka och förmodligen överviktiga. Vi behöver självklart det livsviktiga syret för musklerna (tänk hjärtat) även när vi sover.

Jag har fått flera förklaringar till vad som händer när luftvägarna stängs under sömnen. Tungan faller bakåt och täpper till. Gomseglet blir slappt under sömnen och stänger. Fetma gör passagen trängre. Allt är individuellt och en kombination av alla orsaker finns förstås också. Många snarkar mindre vid viktnedgång, men att sömnapnén därför upphör är inte säkert.

Jag har under flera år lidit av någon slags insomningsångest. Jag har varit medveten om att jag måste ha syrerik luft. Vi har kämpat med öppet sovrumsfönster året runt och jag har alltid sovit på sidan mot det öppna fönstret. Jag har behövt monoton sysselsättning (tex Sudoku) som sömnpiller. Jag har även periodvis använt en ”näsvinge” från Apoteket för att vidga näsborrarna och därför få mer luft.

image

Nu sen jag fick min CPAP är det där mycket bättre och jag somnar allt lättare. Motsägelsefullt nog är jag ”tröttare” på kvällen och lägger mig tidigare och somnar fortare, trots att jag generellt känner mig piggare.

En slags reset på sömncykeln fick jag ganska direkt efter att min CPAP blev min kompis. Jag blir trött/sömnigare tidigare på kvällen, somnar lättare och sover djupare och bättre.

Bara fördelar

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Vad är sömnapné?

  1. Ja Margareta, jag vet ju precis hur du upplever det och visst är det underbart att sådana maskiner finns till vårt förfogande. Vi får lite nytt liv.

Kommentarer inaktiverade.