Sverigekannan

Det verkar som att Arla känner trycket att redovisa vad som tillverkas av svensk mjölk. I maj lanserades Sverigekannan som skall finnas på alla Arlas produkter som tillverkas av svensk mjölk. Jag trodde det räckte med den röda Arlakossan, men så enkelt är det alltså inte om man vill köpa svenskt. Arla Ko som den röda kon representerar är bara ett varumärke för en del av Arlas sortiment.

Den röda Arlakon är och förblir svensk, där är ingen tvekan, men vad står den för?
ArlakonArla tillverkar och levererar betydligt mer än Arla Ko-produkterna och då måste man vara påläst om man vill hålla sig till det som garanterat är gjort på svensk mjölk. Numer kan det mycket väl vara importerad mjölk om man inte är noga i sina val och det hoppas jag verkligen vi försöker vara så vi får behålla de få svenska mjölkbönder som finns kvar.

För att hjälpa oss att välja rätt har Arla infört Sverigekannan

sverigekannanProdukterna från Arla Ko, som redan har den röda kon (dvs garanterat svensk mjölk) fick Sverigekannan först men det sprider sig nu systematiskt till fler produktgrupper och kannan syns väl och är lätt att hitta på förpackningarna. Så här står det på Arlas hemsida om Sverigekannan. Sverigekannan anger ursprungsland medan den röda Arlakon är ett namn ungefär som Bregott och Svenskt Smör

När kan man se Sverigekannan i butikerna?

Sverigekannan införs löpande med start i maj 2015. De första produkterna med den nya märkningen blir Arla Ko®-sortimentet, bland annat Arla Ko Yoghurt, Fil, Mjölk, Grädde och Gräddfil. Därefter kommer märkningen på bland annat ostarna Arla Ko Ost, Familjefavoriter och Wästgöta Kloster, samt på Keso och Yoggi. Arbetet med att märka Arlas svenska konsumentprodukter med Sverigekannan beräknas vara klart senast i mitten av 2016. På produkter med Sverigekannan framgår det även vid vilket mejeri produkten är tillverkad. Sverigekannan finns i två varianter: en med texten ”Svensk mjölk” och en med texten ”Svensk grädde”.

Arla arbetar även med att tydligare ange mjölkens ursprung för de produkter där råvaran kommer från ett annat land. Produkter i Arlaköket och Arla-ostar som inte görs på svensk mjölk kommer att märkas med ursprungsland löpande från och med juni 2015.

Det har kommit upprop om att bojkotta Arla för att gynna det svenska jordbruket. Det tycker jag personligen är en dum tanke. Självklart kan vi välja mjölkprodukter från andra svenska mejerier så länge vi vet att råvaran är svensk, men bojkottar vi Arla får de många bönder som är beroende av Arlas transportkedja det ännu tuffare. Det finns inget alternativ till Arla på väldigt många platser i Sveriges avlånga land.

Mitt förslag är därför att bojkotta mejerivaror som inte är tillverkad på svensk mjölk så långt det går. Jag vet att det blir svårt med tex grekiska, spanska och franska ostar, men ok då där går väl gränsen. Hushållsost på tysk eller dansk mjölk tycker jag vi ska avstå.

Jag tycker också vi ska gynna alla lokala initiativ vi kan komma på, den merkostnad det kan handla om är det väl värt. Själv skulle jag köpa handgjort smör, från handmjölkade kor i Sörmland oftare om det gick att lösa praktiskt.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Sverigekannan

  1. Gynna svenska mjölkbönder är bra. Själv köper jag gärna mejeriprodukter på Coop, gärna Änglamark.
    https://www.coop.se/Globala-sidor/Pressrum/Pressmeddelanden—Coop-och-KF/2014/Coop-saljer-Grado-Mejeri-till-Falkopings-Mejeri/

    Falköpings Mejeri ägs av cirka 200 mjölkbönder på och omkring Falbygden. Ett 20-tal är anslutna till föreningen KRAV®. På mejeriet arbetar drygt 70 personer med produktion, kvalitetskontroll och administration. Falköpings Mejeri omsätter mer än 700 MSEK vilket motsvarar 150 miljoner liter mjölkråvara som förädlas och levereras i totalt 65 miljoner förpackningar av olika slag.
    http://www.falkopingsmejeri.se

    • Ja alla mejerier som hanterar svensk mjölk är bra, men bojkottar vi Arla finns det småbönder som inte ken leverera, för det finns inga alternativ på deras ort. Det är bara Arla som har hämtningsplikt hos alla, det finns regler kring det också

Kommentarer är stängda.