Fisk och smör

Jag minns inte hur mycket jag skrivit tidigare om ”fisk och smör”-dieten så jag repeterar lite.

Långt innan jag började med något som kan liknas vid lågkolhydratkost sökte jag läkare för mag- och tarmproblem (IBS). Ordinationen i januari 2004 var att utesluta så mycket som möjligt och bara äta ”fisk och smör” i tre veckor. Det tog 3 dagar så var smärtorna efter måltider över. Besvär som jag haft sen jag var tonåring. Detta var efter att alla tänkbara prov var tagna och inga problem hittades. Nu visste vi att mina magproblem var matrelaterade. Det gällde bara att ta reda på VAD. Jag hade redan varit både gluten- och mjölkfri under långa perioder utan resultat. Jag fick därför den här gången lägga till endast ett livsmedel i taget för att se vad som fungerade. Det var en tuff period som jag egentligen inte längtar tillbaka till, men den var väldigt nyttig rent erfarenhetsmässigt. Det var väldigt uppenbart mat med mycket kolhydrater som besvärade mig. Allra värst var fiberrik kost (fullkornsbröd och flingor).

Det här är så länge sedan att jag börjat fundera på att göra om det, men utifrån ett LCHF- och viktminskningsperspektiv istället för ren hälsa som förra gången. Det finns nya LCHF-relaterade parametrar som jag inte kände till då. Det var inte lågkolhydratkost jag testade då utan ”lite av varje”.

Värst är att planera varje tugga i förväg och ha mat med sig i alla sammanhang. Det kräver noggrann kostregistrering om det skall ge något.

Jag har inte bestämt mig, men jag laddar för att göra det.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

11 svar på ”Fisk och smör

 1. Smörchoklad för mig är alternativet till smörkaffe/fettkaffe. Ca 40 g smör, en tsk kakao, en aning salt, hatt vatten och mixa – underbart god, varm drickchoklad! 🙂

 2. Det här vore roligt att följa, och det blir ju inte bara för dig själv du gör ”experimentet” i så fall, utan alla vi läsare kommer att lära oss väldigt mycket vi också! 🙂
  Det känns som att Tommy (tommytappar.se) har ganska bra balans i det han äter: väldigt ensidigt och endast en gång om dagen, men samtidigt väldigt näringsrik och ”bra”/”ren” mat.

  En sak jag själv precis provat, efter att ha sett om dokumentären ”Eat, Fast and Live Longer” har varit att ”fasta” ett par dagar i rad, d.v.s. att äta endast en måltid på mindre än 500 kcal dessa två dagar. Man märker då helt plötsligt hur lite kroppen faktiskt behöver, och hur mycket piggare man blir när man inte hela tiden belastar den med olika matintag. Dessutom får man en massa tid över till annat än ätande.. 🙂 Kan rekommenderas att prova, men är kanske inte för alla. (Dock finns det teorier om att samma resultat — livsförlängning och minskad risk för välfärdssjukdomar — uppnås bara man utesluter proteinet ett par dagar i veckan, istället för att ”fasta”, så det kan man ju prova om man ej vill utsätta sig för light-fastan..!)

  Kul med en blogg som man fortfarande lär sig så mycket på! Hoppas ”experimentet” genomföres. Du får se dig som försökskanin i lchf-kunskapens namn 🙂

 3. Har samma erfarenhet som du – gjorde den resan 2001…
  Väääldigt mycket som jag inte tålde, främst produkter som innehöll stärkelse.
  Efter det har det tillkommit mera, nötter, mandel, frukt…plus att jag plockade bort ris/majs själv,så det blev LCHF. Även paprika, tomater och lök går bort. Kål endast i små mängder..
  Har fått åka ambulans med kortison,adrenalin och hela millevippen tre gånger, då det ibland sätter sig på luftvägarna, det jag reagerar på..
  Nu är det nåt ”nytt” jag reagerar på, misstänker mjölkprotein…
  Har plockat bort alla mjölkprodukter utom smör, i stort sett… Men om jag får i mig lite grädde,ex. så får jag finnar, som ömma ”bölder”, främst på hakan.
  Funderar också på att göra om testet, men vet inte riktigt vad jag ska äta då…
  Blir spännande att följa dig, om du bestämmer dig för att prova!
  Ur viktsynpunkt har jag fått snurr på systemet efter nyår. Två stekta ägg och smörkaffe till frukost, smörchoklad till lunch och lagad mat, kött/fisk/ägg till middag. Så skönt att känna att det kommit igång!

  • Stärkelse var det första jag förstod att jag skulle sluta med när jag åt ”kött och fisk”. Gluten visste jag sen tidigare, även om provsvaren aldrig visat det. Jag får inte de kraftiga reaktioner du beskriver men tonårsfinnar på en snart 58-åring kan ju se lite kul ut. Det får jag av ”fel” mat även om jag inte kan säga exakt vad som är värst längre. Det är så länge sen jag testade ordentligt och en del har förändrats, vilket innebär att jag tål lök och kål bättre nu än vad jag gjorde då. Jag kan äta lite ibland utan att få magknip direkt efter.

  • Susanne, blev nyfiken på vad smörchoklad är? 🙂 Är det smör och kakao? Recept 🙂

 4. Mat är ju så mycket mer än mat, men det är olyckligt, och krångligt, för oss som inget verkar ”tåla”. Man får helt enkelt tänka att mat är medicin. Jag funderar på att göra detsamma, eftersom jag av någon anledning binder vätska och får kramp och värk i benen. Dessutom blir jag klen och får hjärtklappning. Det är surt, nu när magnesiumet har tagit bort mycket värk i korsrygg och bäcken. Jag funderar på kalium-natrium-magnesiumbalansen? Men äter jag för ensidigt blir jag matless, och slutar äta. Då går jag upp, av erfarenhet. Men kanske ägg-kött-fisk av högsta kvalitet, gröna blad och kål, smör och kokosfett? Det kan jag leva med. Hur var det att äta fisk i tre veckor?

  • Jag kommer inte att äta fisk den här gången, det är för magert om jag inte äter ål :-).

   Jag har lärt mig mycket genom LCHF som fungerar, så jag kommer att välja något utifrån den kunskapen, men enkelsidigt blir det för att jag sen skall kunna lägga till.
   Din variant låter bra, men jag skulle skippa kål eftersom min mage protesterar mot det.
   Jag var så motiverad när jag körde mina 3 veckor att det inte kändes som någon utmaning. Jag blev frisk efter 3 dagar och det var så att taket lyfte sig av glädje. Helt obegripligt. På den tiden var jag dessutom van vid alla möjliga märkliga dieter, så det här var inte konstigt.

  • Klen och hjärtklappning? Då skulle jag nog be att få kaliumvärdena kontrollerade – better safe than sorry.

   Jag tar vätskedrivande pga benödem och efter en tid blev jag lätt andfådd och fick hjärtklappning vid t.o.m. endast rask promenad. Efter test visade det sig att jag hade kaliumbrist (pga att jag kissat ut mycket kalium) så jag fick recept på tillskott. Tilläggas kan att kalium är en elektrolyt som är livsnödvändig för främst hjärtverksamheten. Allvarlig kaliumbrist kan, på sikt, ge problem med hjärtat.

   Då. för några år sedan, när jag försökte googla på kaliumbrist, så fick jag endast upp husdjurssidor. Numera verkar fler och fler ha förstått att det även kan drabba människor.

   • Jag har benödem och blir lätt andfådd. Nu är det länge sen (1 år) det kollades men jag hade inte kaliumbrist då. Sådant ändras väl ganska snabbt antar jag.

 5. Det här klarar du, vi ska peppa dig igenom var så säker;) Intressant hur kost och brister kan ge somatiska sjukdomar och hur vården pga fetma bara negligerar alla symtom och hänvisar till viktnedgång. I dags läget känner jag mig som en professor på min egen kropp – Jösses vad den har får utstå innan jag blev så klok som jag är idag!

Kommentarer är stängda.