Lever endast idag

Lever kommer att ingå i min avskalade kost. Jag tror att inälvsmat är bra och lever är det enda jag gillar. För den som inte är van eller tycker det är lite läskigt rekommenderar jag kycklinglever. Den är inte så förfärlig att hantera och väldigt mild i smaken. Jag köper några paket av Kronfågels färska paket med 450 g och lägger i frysen så att det finns när lusten faller på. Kronfågels väljer jag för att jag gillar deras spårbarhet (det står på förpackningen vilken gård som producerat).
kycklinglever
Jag lagar sällan samma mat två gånger, det blir alltid variationer även om temat ofta kan vara samma och så här blev min klassiska levermousse idag:

 • smält 200g smör i en stekpanna (hög värme från början, jag använder min gjutjärnspanna)
 • klipp upp leverpaketet och tippa ner alltihop i stekpannan (försiktigt det skvätter annars)
Man hinner skala och hacka lök medan lever puttrar, löken blir klar fortare

Man hinner skala och hacka lök medan lever puttrar, löken blir klar fortare

 • medan levern steker, skala och hacka en gul lök på ca 100 g och lägg i (levern tar längre tid än löken eftersom levern skall vara helt genomstekt)
Krydda efter önskemål och betrakta mina val som inspiration. Nästa gång kommer jag att göra annorlunda.

Krydda efter önskemål och betrakta mina val som inspiration. Nästa gång kommer jag att göra annorlunda.

 • krydda med salt och peppar och gärna örtkryddor (timjan, chili och vitlök är gott till lever)
 • dela levern allt eftersom det går i mindre bitar med för stekpannan lämpligt redskap och kontrollera att den är genomstekt samt känn efter att löken är mjuk.
 • häll över alltihop i ett kärl som är nog högt för mixning (när jag steker i järngrytan mixar jag direkt i grytan)
 • tillsätt en burk (2 dl) Smetana (vispgrädde och creme fraiche går lika bra, men Smetana är både mildare och fetare)
 • mixa
 • häll upp i lämpliga kärl och ställ i kylskåp (jag varierar med små plastburkar för frysen och vanliga skålar för direktkonsumtion

Den här satsen blev totalt 750g med följande näringsinnehåll:
100 g färdig kycklinglevermousse ger 12 g protein, 35 g fett och 2 g kolhydrater (fettkvoten är tack vare smör och Smetana  hela 2,5 trots att lever är magert)

Nu kanske någon undrar hur jag äter detta?

Ja, det är också olika varje gång. Ofta skär jag två gurkskivor och lägger en rejäl msk mellan som en ”munsbit”. Det händer också att jag lägger ett par msk på ett salladsblad (Romansallad är toppen som underlägg om man har det hemma) och kanske dekorerar med gurka och någon coctailtomat. Vi äter det även som tillbehör till grillat kött och ibland tillsammans med ett stekt ägg. Idag åt jag kycklinglevermoussen halvvarm och flytande (vi var för hungriga) som en lunchtallrik ute i solen med färsk spenat, ½ avokado och några skivor rökt sidfläsk och fet italiensk salami.

fetlunch

130428lunch

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

18 svar på ”Lever endast idag

 1. Kalvlever, goda köttbullar, god korv, lök, champignoner, gul lök och smetana eller grädde som får koka ihop en stund. Förstek levern och köttbullarna. Jättegod rätt som jag ofta gör, min mamma gjorde något liknande en utan grädden när jag var barn på 70-talet.

 2. Riset är väl med för att det är bindande? Så riven blomkål för att det inte ska bli för stabbigt och några skedar fiberhusk för att hålla ihop smeten?

 3. Åååhhh vad gott med lever! Glömmer bort det mellan varven, att det är så gott. Vi åt också korvkaka, fast vi kallade det leverkaka. Risgryn och russin i, åts med skirat smör till frukost på juldagen! Vilka minnen!!
  Kanske det skulle funka att använda riven blomkål istället för ris?? *Funderar*…
  Här finns också leverfärsen i djupfrysta korvar att köpa, men de innehåller alltfö mycket sånt som jag inte vill äta, tyvärr.
  Har också alltid tyckt omleverbiffen, även skolans grönaktiga skosulor! Älskade även pölsa! Här görs inte pölsa av lungor (lungmos) utan det är snarare restkött, sånt som sitter kvar på benen, ibland även lever/hjärta, men för det mesta bara köttet. Korngryn är standard i pölsan men min mamma använde alltid risgryn istället, så för mig är det den rätta smaken! 🙂
  Måste absolut ta och göra en sån här kycklinglevermousse igen, knaperstekt bacon, vitlök och mejram blir nog smaksättningen!
  Tack för påminnelsen! 🙂

 4. Tack för receptet. Provade igår och det blev kanongott. Hade bacon i också.

 5. Har också alltid gillat lever, till och med skolans som nästan ingen unge på 60-70-talet åt. Min mamma gjorde ofta leverbiff och då malde hon levern själv. Min favorit som barn var något som kallade korvkaka och innehöll bl.a lever, ris och russin. Jag köpte då och då korvar med leverfärs som fortfarande finns här och var här i Karlstad men sen började jag läsa innehållsförteckningen så nu blir det ingen leverbiff längre:-(

  • Samma här, i skolan kallades lever för skosula och jag åt med god aptit.
   Åh korvkaka, det var min favorit också. Jag har ett recept som jag ofta gjorde före LCHF-tiden. Jag gjorde inte på ris utan på korngryn men utan russin och åt med lingonsylt och vitkål.
   Tänk om vi kan arbeta fram ett gemensamt LCHF-recept för korvkaka och leverbiff, det borde väl gå?

 6. Jag har också ökat smör och övrigt fett för nu har jag hoppat på det som det surrar mest om på LCHF-bloggar nämligen PF, perodisk fasta, Som för mig blir äta under 8 timmar och fasta i 16 timmar. Tack vare fettdrift så går detta väldigt bra, det händer ofta att jag bara orkar ett mål under ätperioden som för min del ligger mellan kl. 12.00-20.00. Bulletkaffe blir för det mesta mål nr. två.

 7. Verkligt smarrigt. Jag köper leverbiff (ostekt) av min gårdsbutik och kör i ugnen. Sedan äter jag det i tunna skivor med hyvlat smör och gurka. Sjukt gott. Jag har alltid älskat leverbiff, redan som liten. Lever och älgbuljong, det var mina livrätter. Konstig unge 😉 Lever innehåller ju så vansinigt mycket nyttigheter, ihop med ägg och makrill. Jag ska prova kycklinglever paté. Roman sallad är också smarrigt.

  • Jag gillar också lever, men inga andra inälvor. Pölsa åt jag gärna som barn och eftersom det egentligen heter lungmos kan man ju gissa vad originalet innehåller. Jag köpte förr leverbiff på ”korv” och stekte i stekpanna. Vet inte alls vad den innehöll och den finns inte att få tag i längre.

 8. Oh, så gott det låter! Måste testas. Jag älskar kycklinglever!
  Jag som trodde att ingen annan ”missbrukade” smör såsom jag gör! Nu tror jag att jag hittat min överman (kvinna). 200 gram! 😀

  • Man måste inte använda 200g smör :-), men jag gjorde det den här gången för då vet jag att jag kan fetta upp annat som är magrare – tex en hamburgare.
   Sen jag började mäta ketoner använder jag helt klart mer smör än tidigare. Även Smetana istället för Creme Fraiche.

Kommentarer är stängda.