Glutamat E620-625

Glutamat E620-625

Glutaminsyra tillhör proteinets aminosyror och är naturlig och nödvändig. Får vi den inte med kosten tillverkar vi den själva. Det är inte den vi pratar om när vi varnar för glutamat. Glutamat är en konstgjord smakförstärkare som påverkar bukspottskörteln och därmed insulinproduktionen.

Jag fick en gång ett brev från en person i USA. Det handlade om att man vid vetenskapliga experiment där man ska använda feta råttor och möss, ger dem Glutamat för att de ska bli feta. Det är väldigt effektivt. Normalt blir inte råttor och möss feta, utan de har en bra viktreglering.  Men får de Glutamat sväller de upp och blir som ballonger.Detta är väl känt i forskarkretsar. Nu visar det sig att Glutamat används väldigt mycket också till människoföda. Den används som ”smakförstärkare”.

På innehållsförteckningen står det glutamat eller smakförstärkare, E620-E625 (det finns också som andra E-nummer) MSG (MonoSodiumGlutamat) är en annan beteckning som är vanlig utomlands, Hydrolyzed Vegetable Protein ytterligare en, samt glutaminsyra, kalciumglutamat, mononatriumglutamat, monoammoniumglutamat eller magnesiumglutamat

Glutamat går till bukspottkörteln och ökar insulin-produktionen, det går också till hjärnan och ökar aptiten. Det är därför mycket smart av livsmedelsproducenterna att använda glutamat eftersom det får oss att äta mer, särskilt av deras mat. Glutamat finns i massor av färdigmat och halvfabrikat, i kryddblandningar och buljonger. I färdigmat och halvfabrikat kan det finnas hur stora mängder som helst. I kryddblandningar och buljonger finns det ju inte mer än det vi själva tillsätter maten. Även restauranger använder mycket glutamat som smakförstärkare.

Möjligen är glutamattillsatserna en bidragande orsak till fetmaexplosionen i västvärlden? Förutom de kolhydratrika-fettsnåla  kostrekommendationerna.

Symptom som kan uppträda hos känsliga människor är migrän, illamående, nästäppa, aggressivitet, minnesstörningar, halsbränna, svettningar, koncentrationssvårigheter och tryck över bröstet.

Vi bör alltså avstå från att köpa mat med glutamat i! Laga mat själva utifrån rena råvaror utan tillsatser!

 • Annika Dahlqvist skriver om att vi ska undvika glutamat
 • Kostdoktorn skriver om att vi skall undvika glutamat
 • Monique ”LifeZone” Forslund skriver om att vi skall undvika glutamat
 • Många fler bloggare/författare skriver om faran med glutamat
 • Sveriges Konsumenter i samverkan skriver om glutamat  och eftersom jag tycker deras text är bäst länkar jag till den. Snälla, även ni som inte brukar följa länkar, läs den, åtminstone första delen. Det var det jag läste när jag förstod vad jag blir så dålig av. Det känns som min plikt att sprida den kunskapen vidare.

Livsmedelsverkat skriver så här på sin hemsida (bäst man kopierar texten eftersom de är bra på att ändra när det blir folkstorm).

Hur mycket glutamat kan man äta innan det blir skadligt?

Det finns inte någon gräns för ett acceptabelt dagligt intag för glutamat. Det beror dels på att kroppen behöver glutamat och dels på att man normalt får i sig mycket glutamat från vanlig mat.

Är glutamat skadligt?

Det finns inte någon misstanke om att glutamat i de mängder som används i mat skulle kunna ge skadliga effekter. Glutaminsyra ingår som en viktig del i vår kropp och den förekommer i blodet, musklerna, fostervätskor och mjölk. Den är viktig för vårt immunsystems funktion, samt för mag-tarmkanalens funktion och för att förhindra att mikroorganismer tar sig in i kroppen.

Kan man få allergiska reaktioner av glutamat?

Nej, glutamat har inte visat sig ge allergi. Däremot har vissa personer drabbats av överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettningar, tryck över bröstet med mera när de ätit asiatisk mat (Chinese Restaurant Syndrome). Dessa symptom försvinner dock ganska snabbt, inom några timmar. En del av de rapporterade effekterna kan säkert även bero av de stora mängder av starka kryddor som används i detta kök.

Så långt Livsmedelsverket

Personlig reflektion

Innan jag började med LCHF var jag hos en läkare och blev rekommenderad något som kallas elimineringskost dvs jag tog bort allt som kunde besvära mitt sjuka matsmältningssystem. Jag skall berätta mer om det i ett annat blogginlägg.

Det som händer när jag var ”färdigeliminerad” var att jag direkt och utan tvekan visste vad som utlöste följande scenario:

Jag vaknade tvärt på natten, kallsvettades och frös om vartannat och hade en faslig huvudvärk. Orsak: Glutamat. Jag visste det eftersom jag ätit så få saker att det ganska enkelt gick att ringa in.

Jag har testat det om och om igen (eftersom det från böran kändes osannolikt) både frivilligt och ofrivilligt och samma sak händer varje gång. Jag kan tex inte äta hamburgare med grilllkrydda, eller någon annan ”blandkrydda” som oftast innehåller glutamat (Tex Mex, citronpeppar mm). Jag kan inte heller äta något som det står Blå Band eller Knorr på, de allra flesta buljonger och en massa annat. Det är bara att läsa på varenda förpackning och kryddburk. Man tycker att pyttelite skulle fungera, men det gör inte det för mig.

Sen dess skyr jag detta som pesten och slipper dessa otrevliga nätter.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”Glutamat E620-625

 1. Restless Legs / Wllis-Ekboms Disease kan vara mycket smärtsam och förorsaka svårt lidande med bl.a. störd nattsömn, man vet att dopamin når inte fram till vissa delar av hjärnan hos RLS/WED-patienter.
  Forskarna har nu våren 2013 hittat att Glutamat är inblandad i sjukdomen som sitter i samma delar av hjärnan som Parkinsons.

  • Ja det finns några märken nu som fungerar, men nu är jag så van att komponera mina egna att jag hellre gör det.
   Problemet uppstår när man äter ute och inte vet vad som används.

 2. Hej, vad tror du om alla hòljen som finns i kosttillskotten, t.ex. i Omega-3-kapslar och D-vitamin-pearls?
  De àr vàl gjorda pà gelatin, och det blir faktiskt en ansevàrd dos om man àter tex 3 omega-3 och 5 D-pearls om dagen…
  Kanske vet du om hòljet innehàller nàgon extra vitamin, eller bara gelatin? I sà fall kan man ju lika gàrna tugga dem och spotta ut hòljet sen..

 3. Du tar inte upp jästextrakt vilket det oftast gömmer sig under nuförtiden då de lärt sig vi inte vill se glutamaten på innehållsförteckningar. Den tas upp i länken också:

  ”Utöver dessa finns det ett antal andra tillsatser som ofta innehåller dold glutamat. Några av dessa är: kalciumkaseinat, natriumkaseinat, gelatin, autolyserad jäst, jästextrakt, sjögräsextrakt, karragenan och maltodextrin.”

  däremot har jag inte hört om gelatin, karragenan och maltodextrin att de skulle ha just ”gömt” glutamat i – ok en vegetarian vill ju inte ha gelatin, och karragenan som är en rödalg ska vara ganska allergiframkallande och maltodextrin så snabb kolhydrat man kan hitta, men glutamat? hmm

  Men som sagt, innan någon blir lycklig när de hittar buljonger med jästextrakt och blandkryddor med det i istället – det är vad det står nuförtiden tyvärr.

 4. Usch vad hemskt! Det vàrsta àr att man inte vet vad som finns i maten nàr man àter ute (men man fàr vàl hoppas att kockar lagar mat fràn grunden…).

  Jag vill ocksà varna fòr asparatam (med risk fòr felstavning). Min huvudvàrt, nackvàrk och (ibland) migràn fòrsvann helt nàr jag slutade àta detta sòtningsmedel (som jag tidigare àt i stora màngder).

 5. Mina migränattacker kom som ett brev på posten när jag åt Kina-mat. Det dröjde länge innan jag förstod detta.

  • Det var samma för mig, det krävdes att jag läste om det och att jag åt så begränsat med livsmedel att det gick att utesluta tills jag kom på det. Tänk alla som fortfarande lider utan att veta varför..

Kommentarer är stängda.