Varför elimineringskost?

Frågan kommer från alla möjliga håll och det finns lika många svar eftersom det finns så många orsaker till varför det kan vara en hjälp framåt i sökandet efter orsak till ohälsa.

För tillfället är mitt största problem förmodligen vanliga allergier. Ögon och näsa rinner med klar vätska utan förkylningssymtom och i ”dessa tider” är det inte så kul. I takt med att jag släppt efter på kosten och äter liberalare än jag gjort under många år, försvinner flera av mina gamla ”hälsovinster” och kommer i retur som förluster. Det är för mig en tydlig signal att återuppta det striktare levernet men samtidigt tar det emot att ständigt äta så oerhört begränsat. Det blir istället stress och olust och jag känner mig obekväm. Det gäller att hitta en balans som känns rimlig.

Jag behöver hitta vad det är jag äter just nu som stör så att jag kan skippa åtminstone det. Det känns inte rimligt att återigen gå in i en ultrastrikt kost som PKD eller min gamla ”fisk och smör” som jag åt redan 2004 och lärde mig att utesluta stärkelse efteråt. Jag reagerade direkt när jag försökte återinföra ris och potatis. Då fanns inget ”kolhydrattänk” men jag insåg själv att stärkelse var den röda tråden och jag har i princip uteslutit det sen dess. Det blev LCHF efter hand jag hittade likasinnade runt 2005-2006, långt innan uttrycket fanns.

Det som känns möjligt just nu är att äta så begränsat jag orkar hemma och sen ta avstegen när jag är borta och det blir komplicerat att vara för petig. Då blir avstegen få och jag märker förhoppningsvis vad som leder till vad.

Allergin jag känner av nu kan självklart komma från annat än mat. Jag funderar över allt och vänder på varenda sten och kan inte se något system. Det är inte helt kopplat till hemma, det kan inträffa när jag är borta och jag kan inte förutsäga när jag börjar nysa. Här hemma är det inte kopplat till något särskilt jag kan komma på. Vissa dagar är sämre och väldigt många helt bra i samma yttre miljö. Det enda är att jag ofta blir sämre någon dag efter jag varit iväg på något. Olika ställen varje gång. Dofter påverkar, men också ”partiklar” som damm i luften. Spårhund är inte mitt yrke, men jag försöker så gott jag kan och det är inte lätt. Jag tar gärna tips. Jag har ingen bakgrund som ”allergiker med rinnande snuva” så det känns nytt och ovant. IBS av fel mat är jag van vid, men inte det här. Det pratas mycket om olika förkylningar som går nu. Jag har uteslutit det eftersom det kommer och går med några timmars mellanrum och näsdroppar med antihistamin hjälper oftast. Jag vill bara inte bli beroende av det. Jag vill som vanligt hellre hitta orsaken.

Fisk med flingsalt och smör fungerar som elimineringskost.

Tanken med elimineringskost är att utesluta allt och sen läka tarmen. Det tar ca tre veckor och blir väldigt enformigt. Det kräver ett hål i almanackan där ingenting kul händer och det är svårt att veta i förväg.

För dig som ändå är nyfiken kan jag säga att även om tarmen inte läker på tre dygn så räckte det för mig att bli av med IBS när jag testade första gången 2004. Så lång tid tar det att byta hela tarminnehållet utan förstoppning. Det är helt överkomligt att testa. Jag fick 2004 rådet att all fisk kunde jag äta och bara salt och smör till . Inga kosttillskott. Bara kranvatten. Lite kaffe var ok efter tre dagar.

Efter rensningen är det viktigt att lägga till en sak i taget, annars är det svårt att veta vad som gör vad. Det kan tex ta två dygn innan effekten märks. Jag märker tex inte av annat än förstoppning om jag äter ägg.

Om du gör ett försök är jag nyfiken att få veta hur det går.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

10 svar på ”Varför elimineringskost?

 1. Trycksvärta från dagstidningar är starten på rinnande näsa för mig. Andra tidningar går bra. Men jag kan inte bläddra i en ny dagstidning, utan att få förkylningssymptom. Och det kan hålla i sig olika länge från en timma upp till hela dagen. Så inga dagstidningar för mig, Och måste jag ändå ta i en för att bära bort den, tex gratistidningar som dimper ner i brevlådan, då gäller det att tvätta händerna efteråt fortare än kvickt.

  • Hej
   Jag gjorde hårmineralanalys innan IgG på 300 livsmedel hos ImuPro. De båda är hyfsat samstämmiga men inte helt. Tack för påminnelsen, ska titta på resultatet igen och som jag hittar någon ledtråd.
   Tack för uppmuntran 🌺

 2. För mig rinner både ögon och näsa utomhus, inte inomhus. Tror att det hör årstiden till.

  I min pallkrage finns timjan, ett husmoderstips är: koka upp vatten, lägg i timjan, låt dra i 20 min under lock. Håll ansiktet över och låt ångan flöda. Obs, tänk på att vattnet är varmt. Andas in normalt genom näsan.

  Hur som helst, det känns skönt och huden blir som när man bastar, lite svettig.

  Efter det häller jag vattnet med timjan i, i baljan för fotbad. Stoppar ner fötterna.

  Ha-ha, testa vet ja.

 3. Jätteintressant och svårt att genomföra.
  Tacksam att få ta del av dina erfarenheter först..
  Angående allergi – när barnen utreddes fick vi tipset att skriva dagbok, både om vad man gör och hur man mår, vädret, stress, mm.
  Men det gör väl du redan?
  Knepigt. Kan ju vara en sak man är allergisk mot men en helt annan som utlöser symptomen, ”får bägaren att rinna över”.
  Fick en tanke – det är inget i/kring bilen du inte tål? Vet att en del är superkänsliga för diesel.

  • Hej 🌸Jag skriver det mesta men inte alltid. Jag missar och måste ha checklistor. Jo det är den där bägareffekten som är svår. Vissa dagar märker jag ingenting och så plötsligt slår det till och jag nyser. Efteråt kan näsan rinna i flera dagar. Vi har ingen dieselbil längre men bensinstationer är knepiga för lukten. Jag tankar så sällan att det måste vara något mer. Min dotter klarar inte doft av pelargon och spolarvätska men blir inte så här dålig tycker jag

Kommentarer är stängda.