Göra skillnad

Jag brukar ofta prata om det offentliga rummet och vad vi kan göra för att förbättra vår möjlighet att hitta tillräckligt bra mat när vi rör oss utanför hemmet. Istället för att gnälla brukar jag försöka göra något här och nu och hoppas det ska ge något i framtiden.

En sak jag faktiskt noterat var att de tog bort E621 ur Kronfågels färdiggrillade kycklingar. Jag mailade och sa vänligt att den smakförstärkaren inte bidrar med något mer än ohälsa och att många blir sjuka utan att förstå varför. Jag skrev också att det vore ju synd om deras kycklingar fick skulden för en dåligt vald kryddning. Jag nämnde som avslutning att jag var sajtvärd för ett internetforum med över 20 000 deltagare, vilket var oerhört mycket före Facebook, Instagram och andra sociala medier etablerades. Jag avsåg att publicera svaret, vilket skulle leda till positiv eller negativ PR för dem. Jag vet inte hur mycket jag bidrog till förändringen, men jag fick ett trevligt svar där de skulle se över produktionen. Ett halvår senare ungefär byttes etiketten ut på grillpåsarna och numer har inte Kronfågel E621 (oftast grillkrydda) i sina produkter.

I Göteborg förra veckan bodde jag på Scandic Rubinen och Scandic är ju kända för att ha ekologisk och bra frukost. Jo visst för spannmålsätare och de som inte bryr sig om innehållsförteckningen på charkuterier.

Jag fick en utvärdering som jag poängsatte högt ända tills vi kom till frukosten. Eftersom det i princip var VATTEN och BACON som passade mig till 100% satte jag lägsta poäng där. Jag kommenterade i rutan varför och tillät dem kontakta mig.

Idag kom svaret:Visst är det toppen att de har 134 olika produkter och en ”Frukost för alla”-hörna, MEN låt mig då säga att den som gör urvalet kunde ju tänka mer på att redovisa innehåll och näringsvärde än på antalet produkter. Prinskorv, köttbullar, äggröra och chark med okänt innehåll kan mindre nogräknade LCHF-are ofta äta, men jag som kan få konsekvenser, som leder till att jag blir dålig och inte kan fullgöra det resan var ämnad för, måste vara försiktig. Ytterligare en konsekvens är att jag ramlar ur min ketos, vilket tar tid och energi att återskapa. Jag kan drabbas av sockersug och hamna i återfallsträsket. Medan jag åt ägg var kokta ägg med skal självklara som hotellfrukost. Då visste jag inte att äggen gör mig sjuk.

Nu när jag mäter glukos kontinuerligt kan jag trots att jag verkligen försökte bara konstatera att den Scandic-frukosten skapade en alptopp i glukoskurvan. De topparna får alltid konekvenser senare under dagen.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Göra skillnad

  1. Jag laser det här, flera gånger – och får det inte att gå ihop.
    Jag förstår att de inte förstår, för det stammer inte med deras världsbild. Frukost ska bestå av en massa (134?) goda saker, särskilt flingor och frukt. Eller vad det nu brukar vara. (Goda, enligt dem alltså. Något annat skäl att äta finns inte) Bröd och sylt inte att förglömma. Lite ägg korv och bacon för dem som vill ha mer. Och så kommer helt plötsligt någon som varken vill ha frukt, bröd, sylt, flingor och ägg. Ett UFO… 🙂
    Vad jag inte förstår är hur man kan ha en allergihörna (då har man ju tänkt på att det kan behövas) utan att ange innehåll på allt, För oavsett vad man är allergisk mot så borde man kunna plocka lite här och lite där.
    Den lite elaka frågan dyker oombedd upp: Om de anger innehållet på allt…skulle de då bli tvungna att köpa in battre råvaror? För det är inte kul att redovisa långa listor på tillsatser; sånt som star med liten stil på varorna I affären…
    Får erkänna att 134 saker jag inte kan äta imponerar föga, som frukost betraktat…

Kommentarer är stängda.