Finn fem fel

Det här var vanlig mat för mig 2015. Jag äter på en assiett vilket kan vara bra att påpeka för att förstå ungefärlig mängd.

Skulle vi räkna på makron, det i ketokretsar så vanliga inneordet som helt enkelt betyder fördelningen mellan proteiner, fett och kolhydrater så är det med all säkerhet godkänt. Bara med ögat skulle jag gissa 80e% fett pga den feta såsen och avokadon, några gram kolhydrater i paprikan, försumbart i gurkan och lämplig mängd protein för en överviktig dam som jag i räkorna.

Hur gick det då för mig 2015? Inte särskilt bra. Jag kämpade lika flitigt hela året med väldigt få undantag under några veckors resa. Jag brukar inte falla ur helt eftersom jag blir sjuk direkt. Det håller mig hyfsat på banan. ”Att mäta är att veta” och jag har ju facit i min allestädes närvarande viktkurva.

Nånting jag gjorde det året fungerade uppenbarligen inte och då förstod jag inte heller varför. Idag räckte minnesbilden av den där tallriken för att jag direkt skulle se vad som var fel. Sammanfattningsvis finns inte ett enda rätt om jag jämför med hur jag äter nu och lyckas betydligt bättre.

 1. Klockslaget. Bilden är tagen 19:44. Så sent äter jag bara undantagsvis numer. Mellan 17:00 och 18:00 är det senaste. Sena måltider stör nattsömnen mer än jag tidigare förstått. Dricka örtte med tex kokosfett går bra, men inte mat. Jag avstår hellre ett mål än att äta sent, men jag gör undantag enligt principen mygg och elefanter. De allra flesta mål ska ätas före 18:00. Lite knepigt i sociala sammanhang, men jag försöker eller gör medvetna undantag. 2015 hade jag inga tankar på det. Hoppade hellre över både frukost och lunch och åt i ett sk fastefönster 13:00-20:00 eller nåt. Jag har vetat att mat sent på kvällen stört nattsömnen (insomningen) men inte tänkt på vikten. Den cirkadiska dygnsrytmen är betydligt viktigare än jag tidigare förstått. Tidpunkten blir nummer 1.
 2. Paprika. När jag gjorde mitt IgG-test hösten 2017 fanns paprika med som högst olämplig mat för mig. Jag är mycket förtjust i gul paprika och har ätit dem som äpplen. Numer petar jag bort all paprika någon serverar mig. Nummer 2 är att inte frestas att äta det jag inte tål.
 3. Räkor. Inget fel alls på räkor om man tål dem. Jag tror tvärtom de små liven är nyttiga MEN de är magra och eländiga och inte alls självbärande när det gäller fettprocent. Jag äter gärna räkor som dekoration fortfarande men bygger mina måltider på fetare proteinalternativ. Nummer 3 blir att alltid basera måltider på bra protein och numer mest feta lokalt producerade köttbitar.
 4. Dressingen/såsen/det feta tillbehöret. Kalla det vad ni vill. Här hemma säger vi gucka. Jag minns inte vad som är i just den där men jag tycker den ser väldigt god ut. Idag är det dock ett stort NEJ. Det som lyste allra rödast i min IgG-provtagning var ägg (majonnäs) och lite mindre rött men markant var komjölk. Jag har svårt att tro att den där guckan inte innehåller ägg eller komjölk i någon form och gör den det vill jag mer än gärna ha receptet. ?? Nummer 4 är lika viktig som nummer 2 och 3. Hålla mig borta så gott det går från mat min kropp reagerar mot.
 5. Avokado. Ingen stor bov alls, men inget jag äter just nu. Vi pratar histaminkänslighet i den grupp jag är i nu och eftersom jag ätit mycket avokado har jag tagit bort den nyligen (2019) och fått bra resultat. Jag har använt avokado som fettkälka tidigare och nu återgått till ghee. Jag kokar allt smör och använder inte bottensatsen. Nummer fem är sist på listan och jag vet inte ens om jag ska fortsätta avstå, men just nu är det så.
 6. Gurka. Denna oskyldiga grönsak som mest består av vatten. Ska jag klaga på den också? Mja det bär emot så den fick bli nummer 6 på listan. Men är gurka så oskyldigt som vi lätt tror? Vad händer om vi tar bort vattnet och tittar på näringen den tillför. Bedöm själv. Några gurkskivor är väl ok men dippa gurkstavar så hela gurkan går åt? Är det en bra idé?
Vanlig gurka när vattnet är borträknat

Om ni är nyfikna kan jag visa avokadon också. Vore det inte för histamintänket jag är inne i just nu så helt klart ett bättre val.

Avokado utan vatten inräknat
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Finn fem fel

 1. Intressant, blir du inte hungrig under dagen(kvällen?
  Jag är helt på banan när det gäller vad man ska äta, men har lite problem med mejeri. Tycker det är sanslöst gott med the med grädde i. Tycker det är gott med mejeri överhuvudtaget, typ gucka (som i min värld är en sås gärna på CF, som fettar upp maten), ost och annat. Inga problem med att avstå socker och spannmål.
  Är däremot paniskt rädd för att vara hungrig och svälta, då man har gjort detta hela livet och är för gammal nu för att lida (65 år).
  Kort sagt, hur klarar du eventuell hunger och vad dricker du?

 2. Äter dagens enda måltid ca 07:30 – 08:30 (23:1) och de funkar klockrent sen lång tid tillbaka. Ser min hälsa som viktigare än att behaga andra och vika ner mig för sociala sammanhang men kan göra få undantag om det är nått mycket viktigt. Födelsedagstårta LCHF nyss vid ”frukost” kändes udda men var hur gott som helst.

 3. Hej

  Tack för intressant artikel, mycket av det stämmer på mig också. Men får jag fråga: VAD äter du?

 4. Kan man gå till vårdcentralen och be att få göra IgG-test? Hur gjorde du ditt?

  • Hej
   Jag tror inte vårdcentralen gör det. De tar tester på akuta allergier och reaktioner. När jag sökt för problem (olika inflammationsmarkörer) relaterat till det här får jag bara höra att det har med åldern att göra. Det här är långsamma reaktioner som kan komma många dagar senare och de prover jag tagit postas utomlands. Minns jag rätt var det Tyskland. Jag har bekostat provtagningen själv och gör det på en klinik i Göteborg som heter FunMed. Det är en klinik som praktiserar funktionsmedicin med en läkare som heter Peter Martin. Det finns inte många sådana kliniker i Sverige ännu, men de är på gång.

   • Tack för informationen. Jag har hört talas om Peter Martin.

  • Haha jag vet inte var det kommer ifrån, men jag tror det är hemifrån min familj och att vi syskon sa gucka när vi fem barn blev serverade något utan specifikation vilket var ett signum för min mamma

Kommentarer inaktiverade.