Nytt verktyg – CGM del 1

Ända sedan jag första gången hörde talas om kontinuerlig blodsockermätning har jag varit intresserad av att få testa, men det har varit omöjligt. De är bara typ 1:or som behöver ha så noggrann kontroll för att inte drabbas av livshotande tillstånd. Det är högt ställda krav inom vården för att ingå i den patientgrupp som får verktyget utskrivet. Egentligen är jag tacksam för att inte platsa i nedanstående kriterier, men samtidigt har jag varit oerhört nyfiken på att få veta. Jag har varit beredd att betala själv, men det har rört sig om mycket pengar och inte ens varit möjligt att få beställa mot egen kostnad.

INDIKATIONER
Användning av CGM ska övervägas vid typ 1 diabetes hos vuxna, med eller utan insulinpump, om minst ett av nedanstående kriterier är uppfyllt:

  • Vid två eller flera svåra fall av hypoglykemier sista året som kräver hjälp av annan person.
  • Vid kvarstående HbA1c 70 mmol/mol eller högre, alt icke uppnått individuellt HbA1c-mål, trots optimerad självkontroll av plasmaglukos.
  • Vid behov av minst 10 medicinskt motiverade plasmaglukosmätningar per dygn.
  • Vid graviditet och svängande blodsocker och/eller inte uppnått HbA1c-mål.

Kontinuerlig blodsockermätning kallas för CGM Continuous Glucose Monitoring  eller Kontinuerlig subkutan glukosmätning på svenska.

När jag kontaktade leverantören fick jag veta att de pga av stor efterfrågan har begränsad tillgång på mätare och att jag fick ställa mig i kö.

Jag skrev att jag var kostbehandlad typ2-diabetiker som vill ha bättre kontroll för att slippa medicinering. Jag förväntade mig väldigt lång kötid, men i början av sommaren fick jag besked om att jag fanns i deras kundregister och därför kunde beställa.

När jag tidigare letat efter information om CGM har det handlat om väldigt stora summor pengar (över 10 000 kr) och det har inte känts rimligt. Den här summan kändes därför väldigt överkomlig för att stilla min nyfikenhet, så jag beställde ett startpaket innan sommaren.Leveranstiden var väldigt lång, jag fick ständiga uppdateringar om förseningar och att de beklagade att det tog tid. De hade inte resurser att få fram mätare i den omfattning som efterfrågan var. Jag var inte alls insatt i hur systemet fungerar rent praktiskt så jag väntade bara tålmodigt tills jag i augusti fick en paketavi.

Paketet blev liggande här hemma när det äntligen kom, för jag ville vara väl förberedd när jag började testa denna dyrbara utrustning som skulle räcka under endast 28 dagar. Jag hade läst om hur Jimmy Moore i USA fått chansen under kortare tid och jag själv fick känslan av att det är väldigt exklusivt och det vill man ju inte spilla bort medan man själv krälar runt i träsket av fel mat och genom vanliga blodsockerstickor vet att man ligger väldigt fel. Ni som inte läst om det träsket på ”Ravinens botten” kan göra det här. Det var dags för min yngsta dotters bröllop och jag kände mig inte alls motiverad just då. Jag kan ju avslöja att det fanns andra här hemma som frågade varför jag inte ens öppnade paketet under den tiden.

Till slut blev nyfikenheten för stor och jag resonerade med mig själv och kom fram till att det kanske skulle vara en väg upp ur träsket att verkligen få se hur illa det var. Jag brukar vara väldigt motiverad och följsam till livsstilsförändringar om jag får bra argument och ser snabba resultat. Då borde väl det här vara en jättebra idé?

Det här får bli en cliff hanger för jag måste iväg till jobbet.

Fortsättningen finns här

Nytt verktyg – CGM del 2

Del 3 CGM möter Sockertrollet

Tack för att du läste, välkommen tillbaka