Bönhajpen

Det är resistent stärkelse jag är ute efter när jag väljer att äta bönor/baljväxter trots det i näringsdeklarationen höga kolhydratinnehållet. Produkter, vi som äter LCHF, normalt väljer bort. Syftet är att mata de goda bakterierna i tjocktarmen. De goda bakterierna kan öka i mängd av fermenterad/syrad mat tex kimchi, opastöriserad surkål eller andra grönsaker, hemgjord kefir.

Resistent stärkelse (rs) finns det mest av i kallt, aldrig upphettat potatismjöl. 2:a på listan är kidneybönor som ligger långt lägre än potatismjöl. Det verkar vara klent med research inom bönhajpen, för jag hittar inte fler siffror, utan man chansar i princip på att alla baljväxter ska ge samma effekt. Jag har letat i den engelskspråkiga världen och inte hittat mer information än den framlidne Per Wikholm fick fram och det är ju ändå många år sen.

Jag ligger själv lågt med resistent stärkelse i syfte att mata bakterier. Jag tror inte stärkelsen bara matar de goda bakterierna i tjocktarmen. Jag vet att jag har bakterier i tunntarmen som inte ska vara där, så jag är försiktig med utfodringen dvs jag avstår i princip helt från att mata alla former av bakterier.

Istället tar jag kosttillskott som jag vet innehåller de bakteriestammar jag behöver.

Per Wikholms tabell över resistent stärkelse

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Bönhajpen

Kommentarer är stängda.