Kopparöverskott

Jag är alltid nyfiken på konkreta testresultat oavsett var de kommer ifrån.
Under min mest aktiva stallperiod tog man en bit från svansen från hästarna och skickade in på analys för att se om de älskade djuren led brist på något i fodret. Att någon skulle kosta på att göra det på sina egna hårtestar var inget jag minns eller hörde talas om. Men jag minns att vi för länge sen på Kolhydrater i Fokus diskuterade hårmineralanalyser. Jag kände mig rätt frisk då (i jämförelse med tidigare år) så jag testade aldrig. Googlar man på hårmineralanalys får man en massa svenska kommentarer om att det inte är tillförlitligt, det är ovetenskapligt och jag vet inte allt. Det får mig att bli ännu mer nyfiken eftersom jag direkt tänker att det är någon som känner sin affärsidé hotad och då kämpar man emot billigare, alternativa lösningar. Det märkligaste är att utanför Sverige anses det helt ok även om man alltid poängterar att det är en ”alternativ metod” för att friskriva sig alla skyldigheter. Googla istället på ”Hair tissue mineral analysis HTMA” och läs vad amerikanerna säger.

Jag har kopparöverskott och ligger lågt i zink (de balanserar varandra) trots att jag periodvis äter zinktillskott och alltid försöker få i mig mat som är rik på zink. När jag var betydligt yngre (före LCHF) hade jag tydliga tecken på zinkbrist. Torrt och sprött hår som lätt lossnade, spröda naglar med vita fläckar, torr hud och lite annat ”typiskt”. Eftersom jag så länge aktivt arbetat med zink borde jag ha (enligt min amatöranalys och om allt med levern fungerade som det borde) skyhöga värden som skulle orka trycka ner kopparöverskottet. Det är levern som hanterar balansen mellan dessa mineraler och när det inte fungerar (och förmodligen annat också) får man den typen av övervikt runt magen jag har.

Jag har varit fokuserad på att rätt kost (LCHF) ska lösa övervikten och det är först de senaste åren jag insett att jag kan inte göra så mycket mer med kosten, jag måste söka på fler ställen och det är det jag håller på med just nu.

Hårmineralanalysen visar inga fler direkta överskott (inga gifter) men en del staplar kunde onekligen vara högre, så dem försöker jag analysera nu och det är inte lätt för det finns inte mycket skrivet som jag förstår. Det ingår analys när man köper testet, men det var på nivån ”kopparöverskott” och det kunde jag se själv.

Mineralstatus i hårmineralanalys

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Kopparöverskott

  1. Har du egen brunn? Det har vi, och vi har surt vatten, som löser ut koppar från vattenledningsrören. Det ger en turkos rand i tvättstället. Vi satte in ett filter, men det har gett upp nu, så det får vi fixa.
    Min man frågar om du bär mycket guldsmycken, för koppar är legeringsmetall till guld.

    • Hej och tack för inlägg.
      Kommunalt vatten i boendet och har endast haft eget under kortare sommarstugeperioder och det är mer än 10 år sen.
      Inga smycken alls och inte guld sen fingrarna blev för tjocka för mina ringar (väldigt länge sen).

Kommentarer är stängda.