Varför får man fettlever?

Flera av mina provsvar under åren har pekat mot att min lever inte mår helt bra. Jag har gränsat mot fettlever och blivit ingående förhörd om mitt alkoholintag. Det är inte noll men väldigt nära och därför förstår jag att felet ligger någon annanstans, men läkarna har nöjt sig med svaret och ”prickat vidare på sin lista” dvs ingen åtgärd efter att jag haft godkänt ultraljud och tumör är utesluten. Gott nog kan man tycka.

Vad gör egentligen levern?
Alltså i ett språk för oss som inte är utbildade? Den gör massor av viktiga saker och är väl ett av kroppens mest kompetenta organ. En lista jag snabbt får fram med mina ringa kunskaper är

  • producerar gallsyra som skall bryta ner fett (samlas i gallblåsan)
  • tillverkar glukos om den tycker nivån i blodet är för låg (glukoneogenesen)
  • ketontillverkning vid svält, fasta eller strikt lågkolhydratkost
  • sköter glukogenhanteringen (lagrat bränsle från kolhydrater)
  • fettsyrehantering
  • produktion av proteiner (tex albumin)
  • produktion av koagulationsfaktorer
  • nedbrytning av proteiner
  • nedbrytning av alkohol
  • lagra vitaminer och mineraler
  • processa hormoner och läkemedel
  • produktion och utsöndring av hormoner
  • omsätta sköldkörtelhormonet T4 till T3

Listan kan förmodligen göras längre men det här vad jag har hittat när jag försökt förstå en del av vad min stackars lever, med de dåliga värdena skall orka med att göra. Det finns några fler röda trådar som jag själv hittar men som ingen läkare har nämnt för mig som kan antyda att min lever har problem. Jag har höga depåer av järn (ferritin), men på gränsen till för lågt järn i blodet, där har jag alltid legat på gränsen till blodbrist och fått ordinerat extra järn sen jag var ung. Levern skall om jag förstått det rätt balansera depåerna till blodet i lämpliga doser. Levern skall också konvertera T4 till T3 och eftersom jag har bra T4-värden, på gränsen till höga borde om levern sköter sig T3 vara bättre dvs ämnesomsättningen lite högre (en intressant fråga för mig som överviktig).

När jag googlar på fettlever (jag googlar numer på engelska) kommer bilder som den här upp. Det verkar finnas en koppling mellan den typ av fetma jag har och fettlever och orsaken om man frågar de som tycker något utanför Sverige sägs vara förgiftning. I mitt fall har jag via blod fått veta att jag har onödigt höga järndepåer och genom hårmineralanalys (HMA) vet jag att jag har stort överskott på koppar (Cu). Högt kopparvärde kan bero på oförmåga att ta upp zink eller zinkbrist i kosten. På Wikipedia kan man lära sig mycket och där läser jag  ”Zink ingår i de enzymer som främjar transporten och utforslingen av koldioxid, och i amylas som omvandlar stärkelse.” Jag hoppade till direkt eftersom stärkelse är det jag har svårast att tåla av alla sockerarter. Rent socker och laktos hanterar jag helt klart bättre än stärkelse. Det lärde jag mig redan 2005 när jag verkligen började fundera på varför jag får ont i magen när jag äter. Tänk om zinkbrist är problemet? Jag har periodvis tagit extra zink, men vad hjälper det om jag inte tar upp det på rätt sätt?

Ju mer jag grottar i det här, ju mer längtar jag efter lättillgänglig information för oss som inte är helt pålästa som tar upp vad som blir fel och hur man åtgärdar det med kost (plus och minus) utan att ta läkemedel och annat. Om nu levern är problemet, varför letar man i sköldkörteln, njurarna och på alla möjliga andra ställen när man tar prover? Jag har gjort en ultraljudsundersökning av levern som var u.a. men det jag är ute efter syns väl inte där? När jag undrar över något ropar jag på min vän Martina Johansson och undrar om hon har något klokt att tillägga. Har jag tur blir det en hel bok 🙂
Det vore väl något? En bok om hur vi blir vänner med vår lever. Fram tills Martina nappat på idén, fått den godkänd, hunnit skriva och få den utgiven får jag kämpa vidare. Det jag gör nu är att ta reda på vilken mat som är bra för matsmältningen generellt och levern i synnerhet.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

9 svar på ”Varför får man fettlever?

  1. Hej igen!

    Det är bra att du slutat äta C-vitaminer och järn. Men det kan ta ett tag innan ferritinet normaliserats. Om du av någon anledning samlar på dig mer järn än andra kan det förstås bero på en ärftlighet. Har ingen läkare kollat om du lider av genetisk hemokromatos? I så fall tappas du på blod regelbundet tills dina ferritin-värden är låga.

    Men du bör ändå i alla avseenden sluta att laga mat i järngryta. Och undvika att äta citron tillsammans rött kött. Om du ändå känner att du måste dricka citronvatten så gör det ett par timmar efter/innan en måltid med rött kött.

  2. Hejsan!

    Jag gillar dina inlägg. De brukar alltid innehålla undersökande bitar där du letar efter olika förklaringar till dina problem. Att sjukvården inte förstår sig på kroppen ordentligt är vi alla överens om.

    Du skriver att du har”höga depåer av järn (ferritin), men på gränsen till för lågt järn i blodet”. Det betyder oftast att du har en inflammation i kroppen. Och därför har kroppen flyttat järnet från blodomloppet för att inte göra skadan värre. Att en läkare gett dig rådet att äta järntabletter, trots högt järn i depåer, tycker jag borde betraktas som tjänstefel.

    Järnöverskott leder till leverproblem.

    Du borde därför se över ditt intag av järn. Kanske äter du för mycket rött kött, steker mat i järngrytor och dricker citronvatten (C-vitamin ökar järnupptaget) till maten. Ändra i så fall ditt matintag.

    • Hej, tack, bra kommentar för de som inte kan sambanden. Jag har valt att inte skriva på den nivån, om jag skriver fel, men om någon annan gör det är det toppen.
      Jo jag vet det, jag har kontakt med flera läkare utanför VC som hjälpt mig. Eftersom jag fick veta att jag har högt ferritin frågade jag runt och fick veta att det tyder på inflammation på samma sätt som min höga sänka (SR). Vad roten är vet vi dock inte. Jag äter rött kött ibland och har järnpannor och dricker Citronvatten men tar inte längre extra järn/C som jag gjort tidigare innan Werlabs. Ferritin testades aldrig på VC när jag fick råd om järntillskott.

  3. Inga mediciner som påverkar levern?
    Jag tog prover på vc för några år sedan, och något leverprov var lite högt. De tog om det, och sedan hörde jag ingenting.
    Senare insåg jag att min blodtrycksmedicin har leversvikt som möjlig biverkning. Det enda de nämnt har varit hosta…

  4. Intressant! Jag har också problem m levern, har provsvar lite över gränsen men inte nog mycket för att någon ska bry sig att finna ut varför. Men jag har nog också fettlever. Opererade bort gallan för ca 10 år sen då den var full av stenar och ärr, men då får väl levern göra mer av jobbet antar jag.

    Jag gjorde en annan slags mineraltest för något år sen. Det var en apparat som heter Oligoscan och den visade att jag har mycket höga nivåer av zink och kvicksilver (offer av 70-talets tandläkare) mycket låga nivåer av krom och jod och att jag hade en hög grad av oxidativ stress. Hade ganska hög nivå av koppar också. Men sen vet jag inte riktigt hur jag ska gå vidare med detta. Har slutar äta zink och försöker få tag på jod, men det är inte enkelt. Sen vet jag inte hur mycket man kan lita på att detta är riktigt heller. Här kan man läsa om apparaten (norska)
    https://www.vof.no/hurtigtest-av-mineral-og-tungmetallstatus/

  5. Tack för att du skriver. Näst efter Martinas blogg är det det du som ger mig mest ledtrådar om varför jag ser ut och mår som jag gör.

Kommentarer är stängda.