Många bäckar små

Det känns lite tveksamt att skriva det här inlägget men jag gör det ändå, så får jag kanske höra vad ni som läser tror om mina spekulationer.

Sen jag började med LCHF är jag väldigt sällan sjuk och då menar jag virusrelaterade sjukdomar oavsett om de sätter sig i näsan, halsen eller magen. Innan LCHF var jag ofta drabbad, då ledde de ofta till sådana efterföljande varianter som krävde antibiotika. Särskilt sånt som satte sig i luftrören typ bronkit och någon lättare lunginflammation. När jag var ännu yngre var öroninflammationer vanliga. Bihålorna däremot har klarat sig, mig veterligt inte enda kur för att kurera dem.

Nu efter 10 år på LCHF är jag lite mer känslig än jag var i början och jag får mindre förkylningar som jag klarar själv, men tillräckliga för att jag ska känna mig däckad ett par dagar. Märkligt nog är det bihålorna som tar stryk och näsan rinner konstant.

Eftersom jag är en analytiskt lagd person brukar jag alltid tänka efter om jag gjort något annorlunda som kan vara orsaken. Det är inget jag planerat att tänka utan det sker automatiskt när man har min hjärna. Det märkliga är att sammanträffanden börjar bli en regel och då blir jag misstänksam och det är därför jag berättar. Jag har alltså inga bevis utan bara noterat.

Precis innan vi skulle åka till Gran Canaria på semester drabbades jag av en irriterande rinnsnuva, precis så där äcklig att man inte vill umgås med någon. Den gången hade jag förmodligen fått i mig gluten i liten mängd på ett uteställe. Jag tyckte det var långsökt, men noterade. Jag tyckte det var så onödigt att bli däckad precis när vi skulle åka. Det finns roligare än bihålesmärtor när man flyger.

I måndags fick jag exakt samma typ av snuva, den där sorten som inte ger sig. Jag har tvingat mig själv att stanna hemma och ta det lugnt och det är inte svårt eftersom man känner sig väldigt osocial med rinnsnuva. Den här gången hade jag också – helt oväntat – fått i mig gluten. Jag hade ätit LCHF-klubbens Knäckebröd (1g kh per skiva) som till skillnad mot deras Knäckekex som jag ätit tidigare, innehåller kruskakli som är fibrer från vete dvs gluten.

Jag uppskattar verkligen att det finns alternativ att köpa hemma på ICA, (även om det är dyrt och billigare/säkrare att baka själv) men det känns lite trist att man inte kan lita på det som är LCHF-märkt utan att behöva lusläsa innehållsförteckningen varje gång. Jag hade lusläst och godkänt de Knäckekex jag köpt tidigare och den här gången hade jag bråttom och tog en annan sort för att de jag brukar köpa var slut.

Det som tilltalar mig med de här kexen är storleken, en halv kaka är alldeles utmärkt som macka att lägga rejält med smör (30-40g) och pålägg på och det känns gott att få tugga ordentligt ibland. Andra frökex är väldigt små och har hårdare tuggmotstånd.

Innan LCHF-butikens produkter lanserades köpte jag alltid Huså bröds Spröda Frökex (de med Birgitta Höglunds goda recept). De finns inte längre för butiken tyckte de sålde för dåligt (jag kan ju inte köpa ALLA paket).

Innan Birgittas frökex köpte jag René Voltaires frökex i lila paket och de finns inte längre, de nya sorterna är inte glutenfria, inte som jag hittat i alla fall.

Tja, är det inbillning att så lite gluten skulle göra mig förkyld inom ett par dagar då är det så. Men nu har det hänt så många gånger under de senaste åren att jag kan relatera förkylningar till avsteg från min normala kost (då oftast gluten) att jag inte kan bortse från det längre.

Jag lägger inte upp någon bild på glutenkexen för det är bilderna man minns och den här varianten vill jag bara glömma.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

23 svar på ”Många bäckar små

 1. Jag kan säga att varje gång jag gör avsteg och äter något sockerrikt så som godis så får jag snuva samt att det kliar i halsen. Slår aldrig fel!

   • Lyssnade på Dr. Stephany Seneff som berättar att man numer besprutar veteplantorna med GLYPHOSATE (huvud ingrediensen i Round Up) när de ska skördas för då skrumpnar plantorna ihop direkt och vetekornen poppar ut vilket gör det rationellt och billigt att skörda. Problemet är att Glyphosate föblir kvar på vetekornen som det lagas bröd eller pasta på etc. vilket sedan i sin tur utsätter vår sköra tarmflora och konsekvensen är att vårt immunförsvar blir drabbat och vi kan bli sjuka på olika vis.

 2. Intressant! Det ar val ganska val kant att manga lchf-are far latt forkyldningsliknande symptom nar det atit for mycket kolhydrater, men du kanske ringade in mekanismen bakom har.

 3. Mycket olika symptom noterar jag. Huden reagerar snabbt och starkt positivt när jag tar väl hand om mig. Annars träter den rejält. Magen, denna underbara kroppsdel, drar i med Niagarafall när jag ätit ”det där”. Trött och nere, jodå, det ingår också.

  Kanske blir man känsligare med åren? Bra i så fall för jag vill hålla mig väl med kroppen min. Det vore värre om man utan följder kunde fuska. Hur hittade man då motivationen?
  Det finns ju så mycket i omgivningen som vill få en att falla, så det vill till att livsglädjen och de positiva verkningarna håller en på plats.

 4. Intressant för jag blev plötsligt väldigt förkyld med feber efter att ha för första gången på två år plötsligt givit efter förra söndagen och åt en varmkorv med bröd på vår städdag i föreningen. Samma kväll blev jag jätte sjuk. Vet ingen alls omkring mig som är sjuk och jag tänkte direkt att det måste vara vetebrödet. Men det lät långsökt sa min dotter fast jag kände på mig att det var korvbrödet. Därför väldigt spännande att läsa dina rader här mellan mina hostningar.

 5. Pingback: LCHF medför glutenintolerans(?)… « De omnibus dubitandum / neoLITE

 6. Det kan nog också förklara varför jag får mina återkommande hostperioder när jag ”råkat” äta något med gluten? Jag är doftöverkänslig men har perioder då jag hostar mindre och andra mer.

 7. Matsnuva är ett begrepp som jag fått höra ofta på sista tiden men om det har med gluten att göra …? Prova att medvetet äta gluten och se vad som händer då du blivit fri den här omgången, då har du svaret.

 8. Hmm. Intressant.

  Jag har själv upplevt att jag fått småförkylningar vid slarv, dvs. för högt kolhydratintag, men aldrig kopplat det till gluten. Det är dock mycket möjligt att det är gluten som ligger bakom eftersom mina återfall innehåller spannmål.

  En annan sak, som jag plötsligt kom att tänka på, är potatis. Enligt alla LCHF-regler är potatis no-no men jag har upptäckt att jag, utan problem, kan äta kokt potatis eller hemmalagade potatisklyftor någon gång i veckan utan några som helst problem. Har läst på Eenfeldts sajt att potatis ska vara antiinflammatoriskt (avseende omega 6) samt från någon kommentator med diabetes att potatis ger mycket mindre utslag på blodsockret än ris. Jag skulle aldrig rekommendera någon att äta potatis men är själv inte lika tveksam längre, förutsatt att det gäller måttliga mängder. För mig är ”måttlig mängd” max två potatisar två gånger i veckan. Har någon av er någon ”potatiserfarenhet”?

 9. Slemhinnorna måste vara väldigt känsliga för gluten (eller vad det nu är i spannmål man reagerar för) Jag har upplevt samma som du, dvs rinnig näsa efter pytteintag av spannmål.
  Inte direkt förkylning, men ”gammelnäsa” såå vanligt på äldreboenden och som man skriver ut näsdroppar mot!

 10. Jag tror helt klart på samband gluten – förkylning. Har själv märkt att alla de gånger jag fått i mig även små mängder gluten har jag blivit förkyld. När jag fuskat med ”endast” socker, andra sockerliknade kemikalier och e-ämnen har jag blivit oerhört trött, fått tredagars baksmälla och gräsligt sötsug, men aldrig förkylningssymtom. Först trodde jag att jag inbillade mig, men sambandet har hittills inte visat sig vara oriktigt.

  • SaraB, detta var väldigt intressant och jag är glad att jag snubblade över ditt inlägg just nu. Jag har nämligen för första gången på fyra år med LCHF burit mig dumt åt vad gäller maten. Två gånger dessutom! Första gången åt jag en Magnumglass. Sedan var jag så trött i två dagar att jag blev rädd. Orkade knappt gå uppför en trappa. Ett par veckor senare trillade jag dit på en massa torkade aprikoser. Gott, men sedan var jag helt slut under en dag. Då började jag misstänka att det hade med mina små snedsteg att göra. Har funderat på att testa med en glass igen för att ”bevisa” sambandet. Efter det du berättade kan jag kanske istället se mina misstankar bekräftade.

 11. Huså Frökex finns på Cajsa Warg på Renstiernasgatan (och säkert också på St Eriksplan) om det är åtkomligt för dig.

 12. Jag tror absolut att det kan vara så!
  Får oxå som förkylningssymptom när jag ätit sånt som jag inte ska. Faktiskt även ”utmattningssymptom” nu på slutet. Totalt SLUT. Vill bara gå och gömma mig, och sova, krypa in i ide typ. Komma ut när ”allt blivit bra”…

 13. När du blivit frisk igen och låtit det gå en tid, så kan du ju (om det passar in i tillvaron just då) prova att medvetet äta ngt med lite gluten och se om du får någon förkylningsreaktion.

Kommentarer inaktiverade.