N=1 Stopp

Nu slutar jag mitt potatismjölsexperiment, den forskning med en deltagare jag ägnat de senaste två veckorna åt. För att det ska ge något vettigt resultat får man inte ändra något annat samtidigt och därför känns det tidsödande när man har fler saker att testa.

Jag har i potatismjölet hittat ett enkelt och effektivt sätt att få ner mitt fasteblodsocker. Något jag med och utan experthjälp inom LCHF-rörelsen letat i många år. Det har känts oroande att jag haft ett blodsocker som krupit uppåt trots min kamp med kosten. Jag har inte uppskattat tanken på Metforminmedicinering. Vore jag närmare normalvikt hade jag förmodligen testat andra former av resistent stärkelse än just kallt, aldrig uppvärmt potatismjöl.

Nu har jag lågt bs på bekostnad av förstoppning. Första tiden märkte jag ingen skillnad men nu sen några dagar, när jag även ökat mängden potatismjöl är det ett påtagligt problem som jag inte uppskattar. Måste jag välja så är fungerande mage a & o för mig. Just nu prioriterar jag viktminskning och då är en mage som sköter sig utan specialknep väldigt högprioriterat.

Förmodligen kommer jag att fortsätta testa vid något senare tillfälle när behovet av blodsockersänkning uppstår på allvar. Så länge jag håller mig under 7 är det ändå ok.
image

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

31 svar på ”N=1 Stopp

 1. Pingback: maillot PSG 2014

 2. Kokt kall potatis, som legat till sig med olivolja och kryddor – kanske lite kapris, kanske lite fransk senap blev ju delikatess på påskbordet tack vare dig (jag tjuvkikar då och då även om jag inte stör med kommentarer) och Per Wikholm som jag stört med frågor mitt i påsken. Detta är det mest spännade jag hört på långtid inom denna kostdiskussion.

   • Du hade alldeles rätt Margareta – potatisen måste vara rå för att vara resistent. Per Wikholm korrigerade mig mig snabbt där, vi hade missförstått varandra.
    karl

  • Karl, här har det blivit ett missförstånd när vi talades vid. I kokt och sedan kyld potatis är bara ca 20-25 % av stärkelsen resistent. Övriga 75-80 % av stärkelsen är snabbt blodsockerhöjande. Det är endast i rå potatis som ca 98 % av stärkelsen är resistent. Så ska man göra en sallad så är det med råriven potatis på ungefär samma sätt som vi använder råriven morot i sallader.

   • tack Per för tillrätta läggandet i rättan tid. jag har direkt lurat 5 personer + alla som via Margaretas blogg kan ha hunnit dit och tack för att nu förstår jag bättre det kändes inte bra i kistan – men mkt gott – skall försöka strimla potatis i salladen tillsammans med små knippen av broccoli och blomkål, spenat etc med olivolja som doftar som nyslaget hö.

 3. Toppen Margareta,
  Du hjälper oss vidare – du levererade ju fantastiska siffror på morgon-glykosen. Nu gäller det att få magen i bra form och då vet jag som jobbat mycket med magnesium att det kan aldrig bli för mycket – det blir bara för löst – för att det binder vatten. Så minska dosen till att det passar din mage.
  hälsar karl

 4. All kall potatis är resistent – och med olivolja, kapris blir ju denna kalla potatissallad kalas. och med lite fransk senap en sensation!

  Jag har inte ätit potatis på flera år – men nu jädrar
  Jag har kollat med Per Wikholm om potatis jfr med resistent stärkelse och de är lika och då är ju fransk potatissallad så mycket godare än kall omrörd stärkelse.
  Mg reglerar du själv med Great Earth. Testa vidare med lagom magnesium – andra behöver dina råd,
  hälsar karl

   • Har du en gång kokat potatisen har större delen av den resistenta stärkelsen omvandlats till vanlig stärkelse som höjer blodsockret. Potatismjöl är det bästa om man kör med viktminskning. Rå potatis kan också duga men är inte lika bra.

 5. Jag tror att Magnesium är det bästa mot både ben med olika kryp och känselbortfall och tröga magar – men det skall var ett magnesiumsalt som går till tarmen och inte till andra delar av kroppen – som ex. Emgesan som doktorn skriver recept på om du begär hjälp till magnesium, Emgesan går bara till njurarna för att minska risken för njursten. Helt fel, använd ett magnesiumsalt från Hälsokosten:
  Great Earth Supermagnesium 375 mg
  Magnesiumsalter av olika typer som går till tarmen och där binder vatten. Behöver du mera ta två tabletter och blir det för löst minska och halvera tabletten. Du styr själv – enkelt magnesiumsalter binder vatten i tarmen – det är därför det inte har nån effekt i tarmen om det går ut i urinen.
  Margareta det var dit inlägg här som gjorde mig verkligt intresserad av resistent stärkelse och Du kan med fördel använda kalla mandelpotatisar – Små bitar av kall potatis med olivolja och kryddor går lika bra som kall stärkelse och är mycket godare. Fråga Per Wikholm, och styr med Magnesium.
  hälsar karl

  • Hej professor Karl!
   Vad kul att du kom hit till min blogg, länge sen sist nu!
   Jag har nämnt dig anonymt som den expert som verkligen försökt komma på något för att hjälpa mig sänka mitt fasteblodsocker som legat onödigt högt under många år. Den magnesium du nämner finns här hemma på rekommendation från någon annan, men den hjälper inte mot mina myrkryp, så måste jag ha ett annat märke. Däremot fungerar den mot förstoppning så det borde jag ju testa bara därför. Den sort jag använde hette Twinlab tidigare men har bytt namn till WNT och är 500 mg magnesiumcitrat och jag brukar ta två för att få effekt. Great Earth kan jag inte ta så mycket av för då får jag bosätta mig i badrummet, men eftersom det var syftet nu kan det ju vara värt att testa. Eftersom jag äntligen gått ner 12 kg (sen maj 2013) så prioriterar jag viktminskning just nu och vill inte experimentera för mycket med det som verkar hindra.
   Kall mandelpotatis låter ju väldigt gott i mina norrländska öron.
   Vad är det med den som annan potatis inte har? Förstörs inte den resistenta stärkelsen vid kokningen?
   Hallå Per – nu blir vi nyfikna!
   Hälsar Margareta

 6. ”Nu har jag lågt bs på bekostnad av förstoppning. Första tiden märkte jag ingen skillnad men nu sen några dagar, när jag även ökat mängden potatismjöl är det ett påtagligt problem som jag inte uppskattar. Måste jag välja så är fungerande mage a & o för mig.”

  Jo… – Margareta – det är ju a & o för dom flesta. Men trög mage är ju i de allra flesta fall brist på essentiellt magnesium = en basmineral för kroppen som kroppen ej själv kan producera – utan som måste komma via kosten eller som kosttillskott.

  För ca 100 år sedan innehöll ett normalt kosthåll ca 1200 mg biologiskt magnesium – och idag mindre än 200 mg. Det beror på ett för hårt drivet och mekaniserat jordbruk sedan mer än 50 år tillbaka – med bl a stora mängder av konstgödning och besprutningsmedel. Det har gjort att volymen avkastning per areal idag är flera gånger större än för 100 år sedan – men på bekostnad av innehållet i grödan av bl a LivsViktiga mineraler – och då framförallt biologiskt magnesium.

  Därför är ett kosttillskott av 500-1200 mg biologiskt magnesium per dag att varmt rekommendera (oavsett vilket kosthåll Wi tillämpar !) – som jag ser det. Detta därför att biologiskt magnesium är helt enkelt ”spårvagnen” för avfall ut ur cellerna – och nyttigheter in i dem.

  – slut citat från en bit ned i texten här.

  • Den mängden magnesiumtillskott (eller mer) har jag ätit någorlunda regelbundet sen 1993 då jag klarade mig från myrkryp i benen och foglossningsbesvär i samband med min tredje grav. Jag var den första eller bland de första att påpeka vitsen med magnesium i LCHF-kretsar eftersom många klagade på myrkryp när de la om kosten. Jag har svårt att tro att ytterligare ökning skulle hjälpa.

 7. Tack för att du testat åt oss andra! =) Olika magar reagerar förstås olika på potatismjölet men jag är rätt övertygad om att har man redan förstoppningsproblem så är det ingen fördel att äta stärkelse, resistent eller ej. Så nu avstår jag detta självtest och besparar mig själv onödigt obehag. Tistelvind är för övrigt kanonbra – den enda probiotika som gör skillnad för mig. Otroligt mycket mer prisvärd än den man får i kapselform =)

 8. Jag gör min chiapudding på 1msk frön och ca en dl kokosmjölk och ev lite vatten för en ganska lös konsistens och sen får den stå och ”dra” sig i minst 12 timmar. Sen äter jag en halv portion om dagen i två dagar för att sen göra uppehåll ett tag. Ibland funkar det ju ändå:-). Men nu då jag börjat med 1 tsk pot.mjöl två gånger dagligen så kanske man får offra sig och äta varje dag? BS under 5 två dagar i rad…

 9. Provade potatismjöl för några månader sedan efter att ha läst amerikanska bloggar, men mådde uselt av det. Huvudvärk, dålig sömn, förstoppning och sedan diaréer… Har ätit mer surkål i stället sedan dess och mått kanon. Glad påsk, Margareta!

 10. Jag fick samma problem på en gång så jag avvaktar också! Att magen fungerar är verkligen a och o för mig.

 11. Jag gillar din blogg och följer den regelbundet. Fått många värdefulla tips på det viset. Tranbärsdrickan gillar jag jättemycket. Buljongen har jag dock inte lyckats få tag i. Bor i Arboga och har inte tillgång till bil. Vet Du om den går att beställa på nätet.
  Ha en bra fortsättning på påsken önskar Solveig

  • Tack!
   Jag har rekommenderat andra att kontakta buljongfirman och fråga vart de levererar. Be din affär ta hem annars. Tror inte det går att beställa. Svårt med frakt av flytande.

 12. Du kan ju helt enkelt minska på mängden potatismjöl så att du slipper förstoppning.

 13. Jag har börjat äta chiapudding några gånger i veckan, problemet är förstås att kh-halten är rätt hög. Men det hjälper min tröga mage så det är en fråga om pest eller kolera. Jag vet inte ännu hur pot.mjöl kommer att påverka så jag får nog lov att fortsätta med det tror jag.

Kommentarer är stängda.