Fettkvot

Min viktminskningsresa genomförs genom ketogen kost, dvs jag äter så att jag hela tiden befinner mig i ketos. Jag kontrollerar mer eller mindre regelbundet att jag verkligen är i ketos och efter att jag började mätningarna 2012 har jag bra koll på vad som gäller för mig.

Jag måste hålla matens fettkvot över 80E% och det är inte helt lätt om man inte gör som Jimmy Moore och lägger ett helt paket smör på tallriken (Han äter Kerrygolds smör från gräsbetande kor).

Jimmy Moore äter sen länge inte bara Low Carb utan Low Carb High Fat (gissa varför :-))

Jimmy Moore äter verkligen  Low Carb High Fat

Jag börjar dagen med hög fettkvot och sen under dagen vet jag att fetthalten kan sjunka vid varje mål tills dagens totalkvot stämmer med mina 80E%. Det innebär i praktiken att jag äter extremt hög fettkvot på morgonen. Det är här fettkaffet ofta löser det som annars lätt skulle bli ett problem. Startar jag dagen med mitt fettkaffe (2msk smör och 1 msk kokosfett) så är jag på god väg att klara resten av den dagen utan att göra som Jimmy här på bilden. Jag är inte sugen på fettkaffe alla dagar och särskilt inte nu sen vi har så gott kaffe här hemma. Idag var en sån dag.

Fettkaffe
Jag har skrivit om kaffet så många gånger att jag inte behöver göra det igen. Det är fortfarande nummer 1 för mig när det gäller att få en bra start på dagen, men jag använder det inte alltid.

kaffe

Fet buljong
Den här buljongen är god nog att dricka som den är, men på tok för mager. Den är helt drickfärdig och behöver bara värmas.
buljongJag värmer lagom mängd kycklingbuljong och tillsätter lagom mängd smör och låter det smälta. Vad som är lagom får var och en bestämma. Buljongförpackningen påstås vara 2 portioner och det tycker jag är små portioner eftersom jag gillar den här buljongen. Självklart går det lika bra med kokosfett.

Äggröra
Jag är inte helt överens med kokossmaken i matlagning och därför finns alltid smaklöst kokosfett hemma. Om jag vispar 2 ägg och tillsätter lagom mängd kokosfett och sen sakta värmer det som äggröra, gärna med lite smör i botten av pannan så blir det tillsammans med mitt gokaffe och ett glas vatten en bra fettstart på dagen.
äggröra
Min mage fungerar bättre när jag har bra fettkvot redan från morgonen. Det går inte alls lika bra att ”äta ikapp” fettet senare under dagen och på kvällen är jag inte alls sugen på fett efter som det ger mig halsbränna. Då nöjer jag mig med mat som redan är fullfet.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

5 svar på ”Fettkvot

  1. Då jag är och jagar brukar jag ha med mig en termos med buljong för den värmer så gott i kroppen. Konstigt nog så har jag aldrig tänkt tanken att dricka buljong till frukost och inte heller att komplettera den med smör. Det ska jag prova. Tack för tipset!

  2. Fettkaffet är något jag börjar längta efter redan på kvällen innan jag går och lägger mig. Buljongen har jag inte hunnit köpa än, men fick från producenten reda på var den ska finnas. När jag har kokt egen buljong så har jag brukat ta med mig på jobbet inför långa pass bakom ratten, alltid ”spetsad” med en rejäl dos av kokosfett!

  3. Usch tror jag är lite fettfobisk fortfarande, visst jag fixar att äta lite smör med sked tex el hutta olivolja el äta kokos direkt ifrån burken, nån sked går bra tom smör i olika former till käcket men fetta ner kaffet – Nej rör inte mitt svarta kaffe då blir jag en furie resten av dan! Du är duktig som går på Ketogen kost och jag beundrar dig som fixar det! Tack för att du delar med dig så jag kan avundas lite 😉

Kommentarer är stängda.