Frustration

Många av oss som är eller har varit överätare är känsloätare. Överätning triggas inte alltid av lessenhet och övergivenhet. Det kan lika gärna vara frustration över att något inte går vår väg.

Jag har rester kvar av det där och drabbas av det ibland och ofta väldigt oväntat.
Idag var en sån dag. Jag skulle gå ut och äta kvalitetslunch med sonen, det är sådant vi som jobbar i skola utan att vara lärare unnar oss när det är lov.

Vi åkte till ett fantastiskt matställe – Ekebyhovs slott som serverar KRAV-märkta luncher varje vardag. Normalt är det aldrig problem för mig att äta mig mätt på vettig mat där men idag var det svårare. Keso som enda kall proteinkälla och dillkött på kalv i vetemjölsredd sås. Då drabbades jag av frustration. Jag är inne i ett flow nu där allt verkar fungera bra och då vill jag inte förstöra det med att äta en lunch som blir fel och som jag inte ens är sugen på. Jag har verktyg i mina erfarenheters verktygslåda för den här typen av situationer, det gäller bara att rota fram något som går snabbt att hitta och som också fungerar.

För länge sen var jag på en föreläsning för pedagoger och tänk – det som är ämnat för vårt arbete med barn fungerar även på mig. 🙂

När frustrationen kommer
stoppljus
Rött – stopp
Det första jag måste göra vid ett frustrationsanfall är att lugna ner mig. Stå still och andas helt enkelt. Det låter kanske fånigt men för mig är det viktigt att hinna tänka efter hur jag ska hantera situationen.

Gult – tänk efter
När jag stannat upp och börjat tänka efter gäller det att hitta vilka lösningar som finns. Den första brukar ofta inte vara den bästa. (För min del har det varit: Ät det som finns inför ögonen och hoppas på bättre tur nästa gång). Ha gärna en lista i telefonen på lämpliga lösningar om paniken blir total.

Grönt – kör
Pröva den bästa lösningen och glöm inte utvärdera efteråt om något kunde gjorts bättre med lite framförhållning och planering.

Min erfarenhet efter 9 år med LCHF är att det så gott som alltid finns godtagbara lösningar och jag mår mycket bättre efteråt, både i kroppen och i tanken av att ha åtminstone försökt välja någon av dem. Jag har helt enkelt slutat chansa och det har gjort att jag äntligen mår så väldigt mycket bättre.

Jag är inte perfekt på något vis och jag missar fortfarande, men de enklaste fällorna tex gluten köper jag absolut oftast inte längre, mest av hälsoskäl och då är jag lättast att argumentera med. Även om det kan vara gott så är det inte värt efterdyningarna säger jag till mig själv bara jag i förväg lyckats hitta den där stoppknappen.

Idag fick jag en helt egen skål med dillkött, där vetemjölssåsen var avspolad och istället dränkt med gräddsås. Vilken underbar personal!!!

dillkött

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Frustration

 1. Bra tips! Jag brukar alltid be att fa sasen vid sidan om, eller att fa utan sas. Sen nar de kommer med maten fragar jag om jag kan fa lite extra olja/majonas/smor ocksa. (Gar ej att be om flera saker samtidigt, for da riskerar de att glomma det viktigaste.) I sondags fick jag maten men brunsas trorts att jag bett att fa sasen vid sindan om, sa servitrisen fick helt enkelt ga tillbaka med maten och komma med en ny portion istallet som ej hade sas… Ja, visst, man ar den ”krangliga kunden” men jag har aldrig varit med om att det ej fungerat, utom ifall det funnits sprakbarriarer och de helt enkelt ej forstatt vad jag menat. (I nodfall sager jag att jag ar glutenallergiker, men forsoker undvika det, for det kanns inte helt ratt mot de som verkligen ar allergiker och inte tal ens ett spar av gluten…)

 2. Vad bra att du sa ifrån så du fick mat utan mjöl och fick möjlighet att äta dig mätt och nöjd.
  Det funkar faktiskt riktigt bra på de flesta restauranger, bara man ”vågar vara krånglig” och be om mjölfritt 🙂

 3. Så bra skrivet och en bra strategi! En eloge till restaurangen som kunde erbjuda dig ett alternativ!
  Jag kan tycka att det är lättare att insistera om det är så att jag mår dåligt (ont i magen) av gluten. Svårare när det inte direkt märks rent fysiskt, som om det är mkt kolhydrater i maten. Då ger jag med mig mycket lättare.

 4. Hej!

  Tack för bra verktyg! Jag känner verkligen igen mig i det du skriver, som vanligt.

  Stora kramar och grattis till ett lyckat matfrustrationsbeslut! 🙂

  /Anna

Kommentarer är stängda.