Ketonix

Nu har jag testat min Ketonix tillräckligt länge för att kunna skriva om den.

Fördelar
Jag har tagit fastevärden i blod och jämfört med Ketonix och kommit fram till så pass samma resultat att jag numer litar på min Ketonix dvs jag sparar i det långa loppet mycket av de pengar som stickor till blodmätaren kostar.

Jag har också testat Ketonix vid andra tidpunkter på dygnet då jag normalt inte skulle kosta på stickor, det är kul och ger ibland lite oväntat resultat, det finns tex de som fortsätter att hävda att ketonerna borde vara högst på morgonen efter fastan och lägst på eftermiddag/kväll men så är det inte alltid. Jag hade en period efter sjukdom i vintras där jag inte alls var i ketos och då hade jag blivit lurad om jag trott att man kan lita på värdena när som helst under dygnet. Om jag häver i mig fett under dagen kan jag ha ketoner under eftermiddag/kväll, men de kan mycket väl har försvunnit innan nästa morgon. Om jag äter för lite fett under dagen kan ketonerna försvinna under dagen trots att jag hade bra ketoner som blodvärde på morgonen.

Nackdelar
Jag tycker det tar lång tid att få igång den och jag har ofta bråttom när jag skall göra saker. Man skall sätta Ketonix i en USB-kontakt (datorn eller laddare) och vänta tills den lyser med blått fast sken, det kan ta rätt många minuter. På en supportsida läste jag att man kan ha den i länge ett par gånger för att snabba upp den, men det har jag inte lyckats med.

Den är känslig för hur länge man blåser. Har jag högt värde så att det blir rött direkt spelar det inte så stor roll, men har jag lägre värde är det viktigt att blåsa lika länge varje gång, eftersom den blir röd till slut om man orkar blåsa länge. Det står 10-15 sek i beskrivningen, men eftersom jag inte tog tid i början blåste jag nog betydligt längre och då slog den om till slut. Bäst är att använda klocka och blåsa lika länge varje gång så vet man att värdena blir jämförbara.

Sammanfattning
Redan när jag läste i dr Jeff Volek och dr Stephen Phinneys bok om möjligheten att mäta ketonerna billigare i utandningsluften blev jag intresserad och började vänta på rapporter om att en mätare skulle komma. Därför blev jag så väldigt förvånad när Jimmy Moore rapporterade om mätaren och att den kommer från Sverige. Företaget finns i Varberg. Det är alltså enkelt att beställa och få hemlevererat. Jag fick min med vanligt brev, den väger bara 55 g.

Jag använder min dagligen och sparar in mycket pengar på stickor, däremot tycker jag inte den för mig helt ersätter stickorna, men så är jag en kontrollmänniska. Vill man bara ha ungefärlig kontroll så är den helt klart bättre än urinstickor. Jag hade fullt utslag på urinstickor medan min Ketonix fortfarande lyste blått (inget utslag) eller grönt (lägsta ketonvärde). Det finns tre sorters ketoner att mäta och den tredje varianten som är i urin är enligt mig inte mycket att lita på. Vill du veta mer om ketos rekommenderar jag Martina Johanssons blogg High Fat Fitness. Sök i vänstermarginalen på Kategorin Ketos så finns det mycket att läsa.

Mer om mätaren och hur man beställer finns på Ketonix hemsida, den är på engelska och det gjorde mig och många andra förvirrade eftersom vi trodde det var fråga om att importera.

Som svar på frågan om det verkligen är nödvändigt att mäta ketoner så säger jag nej, det är både valfritt och frivilligt, men för mig har det löst gåtan om varför jag inte tidigare gick ner i vikt. Jag åt helt enkelt inte ketogen kost, trots att jag då ”ätit LCHF” i 7 år med ledning av urinstickorna och kolhydratreducering enligt tabeller. Det finns många som ger ner i vikt utan att äta ketogent, men då är de förmodligen inte lika metabolt störda som många av oss kvinnor 55+ tycks vara.

Ketonix skall lysa med fast blått sken innan man börjar blåsa

Ketonix skall lysa med fast blått sken innan man börjar blåsa


Vid optimal ketos blir Ketonix röd

Vid optimal ketos blir Ketonix röd

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

5 svar på ”Ketonix

  1. Jag har precis beställt en igår 🙂 Ska bli spännande att prova den!
    Vet du vilka intervall av ketoner i blod de olika färgerna motsvarar? Du säger att rött är optimal ketos, menar du då att det ligger i intervallet 1,5-3 mmol/l?

  2. Om det är en svensk leverantör borde man ju få upp ordersumman i svenska kronor! Håller din i ”all evighet”? Hur mäter den egentligen? Är det ngt filter i, som ska bytas så småningom?
    Är lite sugen på denna, men det är några kronor som ska läggas ut.

Kommentarer inaktiverade.